جمعه , ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 48
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

تنابنده تازه جدیدی جدید چهارشنبه 21 خرداد 1399 11:57

تنابنده تازه جدیدی جدید

تنابنده هرچند در همین جشنواره فجر زمستان گذشته با حضور در فیلم «عنکبوت» و «سه‌کام حبس» تلاش‌هایی برای ارتقای جایگاه حرفه‌ای خود در سینما انجام داد اما واقعیت این است که او مدت‌هاست یک شخصیت «معمولی» در عرصه بازیگری است.

عواقب ضبط و صداسازی در سینما به روایت یک صدابردار سه شنبه 20 خرداد 1399 16:32

عواقب ضبط و صداسازی در سینما به روایت یک صدابردار

«ضبط و صداسازی گاهی عواقب سخت‌تری به دنبال خواهد داشت. همچنان که روبر برسون می‌گوید: «تصاویر و صداها؛ همچون غریبه‌هایی هستند که در یک سفر با هم آشنا می‌شوند و پس از آن نمی‌توانند از هم جدا شوند.»

درباره فیلم کشتارگاه/ برای قربانیان فساد یکشنبه 18 خرداد 1399 00:00

درباره فیلم کشتارگاه/ برای قربانیان فساد

سلطان! مافیا! دست‌های پشت‌پرده! سکه، ارز، ملک، خودرو... . سرسام گرفتیم! حناق شد! و «کشتارگاه» عباس امینی می‌خواسته درباره اینها باشد؛ درباره این سلطان‌ها، درباره این سرسام‌ها.

خبرنگاران جنجالی صداوسیما یکشنبه 18 خرداد 1399 12:46

خبرنگاران جنجالی صداوسیما

پدیده مهاجرت خبرنگاران مجرب صداوسیما به غرب هر از چندی سکوت فضای رسانه‌ای کشور را در هم می‌شکند و پس‌از مدتی کوتاه، مانند بسیاری از موضوعات دیگر به حاشیه رانده می‌شود.

خرده‌ جنایت‌های هنری شنبه 17 خرداد 1399 12:15

خرده‌ جنایت‌های هنری

صاحبان و سازندگان فیلم‌ها، با وجود میل به نمایش فیلم‌های‌شان در اینترنت، دغدغه‌‌ای دارند و آن دانلود غیرقانونی فیلم‌هاست.

درباره فيلم «آشفتگی» ساخته فريدون جيرانی/ چگونه بد شدن مرد خوب شنبه 17 خرداد 1399 10:32

درباره فيلم «آشفتگی» ساخته فريدون جيرانی/ چگونه بد شدن مرد خوب

قاب‌هاي مورب؛ نظمي كه در كج‌بودگي كادرها، القاي «آشفتگي» مي‌كند و حركت در مسيري كه برخلاف خفگي انتزاع صرف در كار نيست و كمتر بي‌مكان است و بيشتر متكي به شهر و فضاي هراسناك برآمده از مناسبات شهرنشيني، مساله اصلي و قابل توجه فيلم است.

نگاهی به فیلم طلا ساخته پرویز شهبازی/ بنایی بر خرابه‌ها شنبه 17 خرداد 1399 10:18

نگاهی به فیلم طلا ساخته پرویز شهبازی/ بنایی بر خرابه‌ها

در اين فيلم، تمام بحران‌هاي برخاسته از علت و معلول‌هاي پيرنگ متناسب با واقعيتي سياه كه فيلم طلا در بستر آن ساخته شده است، مركبي شده‌اند براي حمل بارهاي كجي كه پايان فيلم نقاب را از نماي واپسين منزلگاه‌شان برمي‌دارد.

سینمای برادران داردن در قرن بیست‌ویکم/ چپ‌های‌ کم‌حرف فیلمساز می‌شوند چهارشنبه 14 خرداد 1399 19:39

سینمای برادران داردن در قرن بیست‌ویکم/ چپ‌های‌ کم‌حرف فیلمساز می‌شوند

پسر در کارنامه داردن‌‌ها به نوعی تثبیت‌‌کننده جایگاه آنان به‌عنوان فیلمسازانی صاحب سبک و مولف است و نشان داد که موفقیت‌‌ها و ستایش‌‌های فراوانی که پس از رزتا نثار دو برادر شد به هیچ وجه اتفاقی و گذرا نبوده است.

نگاهی به فیلم «کشتارگاه» ساخته‌ عباس امینی/ طمع چهارشنبه 14 خرداد 1399 00:00

نگاهی به فیلم «کشتارگاه» ساخته‌ عباس امینی/ طمع

شروع فیلم تا زمانی که اجساد از سردخانه‌ی کشتارگاه خارج می‌شوند، بسیار خوب و حساب شده است. سه شخصیت اصلی به ما معرفی شده و معضلی که با آن مواجه هستند در زمانی کوتاه نمایان می‌شود. سرمای قاب‌های این دقایق و نورپردازی مناسب برای چنین آغازی می‌تواند نویدبخش ادامه‌ای پرکشش باشد. اما «کشتارگاه» به همین ده دقیقه ابتدایی بسنده می‌کند.

بازخوانی قتل رومینا در خانه پدری/همین است که هست؟! چهارشنبه 7 خرداد 1399 14:53

بازخوانی قتل رومینا در خانه پدری/همین است که هست؟!

صحنه درگیری ملوک با محتشم به هنگام کندن قبر و دست به دست شدن بیل بین آنها می تواند بسیار در جزئیات شبیه کشمکش های اولیه رومینا با پدرش و در انتها احتمالا جدال بر سر گرفتن داس از دست پدر باشد. حتی اگر در عالم واقع پدر رومینا او را از پشت زده باشد، تغییری در ماهیت کشمکشی که رومینا و ملوک برای زنده ماندن نموده نخواهد داشت.

گذری بر فيلم عروس به مناسبت 30 ساله شدن آن/ برگ برنده عروس دوشنبه 12 خرداد 1399 10:23

گذری بر فيلم عروس به مناسبت 30 ساله شدن آن/ برگ برنده عروس

افخمي بعد از عروس نشان داد كه موفقيتش در كارگرداني اين فيلم تصادفي نبوده است. چه در شوكران و چه در جهان‌پهلوان تختي. آنچه به نظر مي‌رسد نقطه قوت اين دو فيلم محسوب مي‌شود، فيلمبرداري و دكوپاژ آنهاست.

قبل و بعد از فيلم «عروس» در سينمای ايران / قواعدی كه شكسته شد دوشنبه 12 خرداد 1399 10:16

قبل و بعد از فيلم «عروس» در سينمای ايران / قواعدی كه شكسته شد

اينكه چهره‌هاي بازيگران زن سينماي ايران تا قبل از آن نبايد خيلي زيبا مي‌بودند، نبايد چيزي به اسم سلبريتي در سينماي ايران وجود مي‌داشت، نبايد نوع قصه‌ها به سمت سينمايي مي‌رفت كه به قولي خط‌كشي شده باشد و چهره‌ها عصاقورت داده شده باشند. اساسا اتفاق «عروس» باعث شد سينماي ايران بعد از انقلاب به بعد و قبل از فيلم «عروس» به لحاظ مضموني، تصويري و ارايه شخصيت‌هاي سينمايي تقسيم شود.

کدام «تیغ و ترمه» را تماشا کرده‌ایم و چرا هنوز می‌توان به کیومرث پوراحمد امید داشت؟ یکشنبه 11 خرداد 1399 16:38

کدام «تیغ و ترمه» را تماشا کرده‌ایم و چرا هنوز می‌توان به کیومرث پوراحمد امید داشت؟

تیم بازیگری این فیلم نتوانسته‌اند به خوبی نقش آفرینی کنند و در سکانس‌هایی، آنچنان اگزجره بازی می‌کنند که بر خلاف کاسنپت، تماشاگر را به خنده وامی‌دارد. بی‌شک بازیگردانی و تنظیم حس و روابط بازیگران در مقابل دوربین جزو وظایف کارگردان است؛ اما این توانایی نسبت مستقیمی با بضاعت حرفه‌ای بازیگران نیز دارد و نمی‌توان از هر بازیگر توقع داشت در حد مارلون براندو بازی کند!

قتل در قاب شنبه 10 خرداد 1399 21:37

قتل در قاب

فیلم‌هایی هستند که اثربخشی خود را نه در میزان خشونت جاری در اثر، بلکه در ترسیم وضعیتی وحشتناک می‌گیرند که ناشی از روابط قدرت میان انسان‌ها از اعصار گذشته تا به امروز است.

نگاهی به فیلم «حوا، مریم، عایشه»، ساخته صحرا کریمی/ پرسشگریِ دراماتیک شنبه 10 خرداد 1399 21:28

نگاهی به فیلم «حوا، مریم، عایشه»، ساخته صحرا کریمی/ پرسشگریِ دراماتیک

«حوا، مریم، عایشه»، با اشباع‌شدن موضوعِ فیلم از لحنی که بیشتر متأثر از آموخته‌های کارگردان از هنر سینما و تحصیلات آکادمیک اوست، شخصیت‌های فیلم را وادار به نوعی اعتراف در برابر دوربین می‌کند. اعترافی که هرچند رنگ‌و‌لعابی سینمایی دارد و در برخی موارد چشمگیر است، اما مانع از مواجهه مخاطب با خواسته اصلی شخصیت‌ها می‌شود.

نگاهی به فیلم سینمایی ائو / این خانه دور است! شنبه 10 خرداد 1399 21:11

نگاهی به فیلم سینمایی ائو / این خانه دور است!

«ائو» فیلمی است که بیش از محتوا، فرمش در ذهن ‌می‌ماند. فرمی که در شروع و در ادامه شامل چند پلان‌سکانس بلند و با ریتمی نسبتا تند می‌شود که ضمن تداوم حس صحنه‌ها، به مخاطب این امکان را می‌دهد تا از نزدیک، کنش‌ها و واکنش‌های شخصیت‌های فیلم را دنبال کند.

نگاهی اجمالی به سیر تحول نگره ژانر در سینما شنبه 10 خرداد 1399 20:53

نگاهی اجمالی به سیر تحول نگره ژانر در سینما

آلتمن با ردكردن دو قرائت رايج از ژانر كه يكـي تنهـا بـر ویژگی‌های محتوايی تأكيد مي‌كرد و ديگـري فقط بـر جنبه‌های ساختاری، به بازتعریفی التقاطی از ژانر رسيد.

نقدی بر فیلم سینمایی پلتفرم/ نمایش نمادین شکاف‌ها و طبقات اجتماعی جمعه 9 خرداد 1399 00:00

نقدی بر فیلم سینمایی پلتفرم/ نمایش نمادین شکاف‌ها و طبقات اجتماعی

این فیلم که به ژانر علمی تخیلی وحشتناک تعلق دارد در طول یک ساعت و نیم زمان داستان به خوبی ذهن مخاطب را درگیر خود می‌کند،نقش اصلی این اثر را ایوان مساگوئه (مسگیو) در قالب کاراکتر گورنگ عهده‌دار است.

آیا بازیگران کامپیوتری، ستاره‌های هالیوود را خانه‌نشین می‌کنند؟ جمعه 9 خرداد 1399 22:48

آیا بازیگران کامپیوتری، ستاره‌های هالیوود را خانه‌نشین می‌کنند؟

افزوده شدن نام «لیل میکوئلا» اینفلوئنسر مجازی اینستاگرام به فهرست بازیگران یک آژانس استعدادیابی مطرح در هالیوود، این فرضیه را مطرح کرده است که بازیگران کامپیوتری روزی ستاره‌های سینما را خانه‌نشین خواهند کرد.

درباره فيلم «طلا»/ حيف از فرصتی كه هدر رفت چهارشنبه 7 خرداد 1399 20:56

درباره فيلم «طلا»/ حيف از فرصتی كه هدر رفت

شهبازي همچنان مي‌كوشد تا با اجرايي مبتني بر سهولت و گريز از توليد دست‌و‌پاگير كار كند، درست نقطه مقابل «انگل» كه مبتني است بر يك اجراي دقيق و اتفاقا پرطمطراق. پس «طلا» در بهترين شكل، فيلمي محلي باقي مي‌ماند كه تنها مي‌كوشد، قصه‌‌اش را تا حد ممكن سرراست تعريف و در ازايش جزييات مضموني‌ را قرباني شكل توليد كند.