یکشنبه , ۷ بهمن, ۱۴۰۳
نقد و یادداشت
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

تأملی بر مهم‌ترین دوره تاریخ سینمای ایران؛ موجی که سرانجام فرو نشست یکشنبه 7 بهمن 1403 02:37

تأملی بر مهم‌ترین دوره تاریخ سینمای ایران؛ موجی که سرانجام فرو نشست

اما وضعیت در عصر جدید از سال 57 به بعد فصل تازه‌ای در سینمای ما به وجود آورد. هرچند فیلسازهای موج نو توانستند به نحوی به کار خود ادامه دهند لیکن فعالیت آنان به مرور تاثیر گذشته را از دست داد.

«هفتاد سی»؛ تجربه ناموفق کارگردانی بهرام افشاری/ ملال آور و تکراری یکشنبه 7 بهمن 1403 02:26

«هفتاد سی»؛ تجربه ناموفق کارگردانی بهرام افشاری/ ملال آور و تکراری

فیلم «هفتاد سی» اگرچه بر پایه یک ایده خوب بنا شده که به نظر می‌رسد حاصل دغدغه‌های اخلاقی فیلمساز است، اما در مراحل بعد از ایده نتوانسته حق آن را ادا کند و هم در فیلمنامه و هم در کارگردانی ضعف دارد.

فیلم «پیر پسر» و حاشیه‌های کنار گذاشته شدن از جشنواره فیلم فجر؛ حذف یا بی‌مهری؟ یکشنبه 30 دی 1403 19:18

فیلم «پیر پسر» و حاشیه‌های کنار گذاشته شدن از جشنواره فیلم فجر؛ حذف یا بی‌مهری؟

کنار گذاشتن فیلم «پیر پسر» از لیست جشنواره فیلم فجر امسال بار دیگر بحث‌های داغی پیرامون نگاه سلیقه‌ای و سیاسی به آثار سینمایی ایجاد کرده است. آیا این تصمیم بر پایه معیارهای فنی و هنری بوده یا تحت تأثیر فشارهای بیرونی اتخاذ شده است؟

درباره فیلم «برف آخر»؛ روایتی مینی‌مال از ماجرایی عاشقانه دوشنبه 24 دی 1403 19:40

درباره فیلم «برف آخر»؛ روایتی مینی‌مال از ماجرایی عاشقانه

از فیلم‌های خوبی که این روزها بر پرده سینماها نقش بسته، «برف آخر» است که در ژانر اجتماعی و خانوادگی تولید شده و روایتی از روزهای تکراری زندگی یک دامپزشک است.

«علت مرگ: نامعلوم» ترسیم فقر بدون تحقیر چهارشنبه 19 دی 1403 00:07

«علت مرگ: نامعلوم» ترسیم فقر بدون تحقیر

جنازه، کویر، ون، راننده و چند مسافر که تا رسیدن به ایست ‌و بازرسی مخاطب با احوالاتشان آشنا می‌شود. احوالاتی که به معنای دقیق کلمه در فیلم «ساخته» می‌شود. زرنگار از ضمیر شش نفر داستانی را روایت می‌کند که در جزئیات متحیرکننده و در بیان قصه‌ گیراست، این یعنی زرنگار دقیقا آنچه از سینما طلب می‌شود را به مخاطب ارائه می‌دهد.

درباره فیلم سینمایی«برف آخر»؛ دردم از عشق است و درمان نیز هم یکشنبه 16 دی 1403 02:04

درباره فیلم سینمایی«برف آخر»؛ دردم از عشق است و درمان نیز هم

فیلم سینمایی«برف آخر» درام درونی یک کاراکتر تنها، کم حرف و پر رمز و راز بر بستر سکون طبیعت و برف و سرما است که در انتها گرمایی به اندازه روشنایی چراغ های روستا از فاصله دور، درون و برون کاراکتر را گرم و تلطیف می کند.

نگاهی به فیلم «علت مرگ: نامعلوم» ساخته علی زرنگار زندگی دوباره سینمای اجتماعی با فیلمی درباره مرگ یکشنبه 16 دی 1403 01:59

نگاهی به فیلم «علت مرگ: نامعلوم» ساخته علی زرنگار زندگی دوباره سینمای اجتماعی با فیلمی درباره مرگ

فیلم «علت مرگ: نامعلوم»، فیلم پر جزئیات و خلاقانه‌ای است و ردپای این دو ویژگی یعنی توجه به جزئیات و خلاقیت و نوآوری در جای جای فیلم قابل مشاهده است.

نگاهی به فیلم «مفت‌بر» به کارگردانی عادل تبریزی؛ کپی ناشیانه فیلمفارسی! چهارشنبه 12 دی 1403 15:05

نگاهی به فیلم «مفت‌بر» به کارگردانی عادل تبریزی؛ کپی ناشیانه فیلمفارسی!

باور‌کردنی نبود که این فیلم را تبریزی ساخته باشد. یک جریانی موسوم به فیلم‌های شانه تخم‌مرغی در سینمای چند سال اخیر ایران به راه افتاده که اساسا ربطی به سینما ندارند و بیشتر تجاری هستند و به دنبال کسب سود بیشتر!

درباره فیلم تعارض؛ مخاطرات یک ذهن زخمی یکشنبه 9 دی 1403 02:44

درباره فیلم تعارض؛ مخاطرات یک ذهن زخمی

این روزها فیلم «تعارض» به کارگردانی محمدرضا لطفی بر پرده سینماهاست. از آن دست فیلم‌هایی که قرار نیست مخاطب را سرگرم کند، بلکه سردرگمی او در این جهان پارادوکسیکال را به نمایش گذاشته و از تضادها و تعارض‌های درونی آدمی حرف می‌زند.

مروری بر فیلم‌هایی که درباره زلزله ساخته شدند؛ ادای دین «احمد» به تراژدی بم چهارشنبه 5 دی 1403 21:47

مروری بر فیلم‌هایی که درباره زلزله ساخته شدند؛ ادای دین «احمد» به تراژدی بم

سینمای ایران تلاش کرده‌است در چند اثر سینمایی از جمله «مینای شهر خاموش»، «بیدار شو آرزو» و «احمد» که به زودی اکران می‌شود ادای دینی به حادثه تلخ زمین لرزه بم داشته باشد.

نقد فیلم «ملاقات با جادوگر»؛  لمپنیسم سینمایی! دوشنبه 3 دی 1403 19:14

نقد فیلم «ملاقات با جادوگر»؛ لمپنیسم سینمایی!

ملاقات با جادوگر شاید عجیب‌ترین و نازل‌ترین آثار کمدی سینمای سال‌های اخیر به شمار بیاید چرا که فیلم به‌نظر متشکل از تعدادی از سکانس‌های بی‌ربط است که قرار است یک فیلم سینمایی را تشکیل بدهند! منطق روایی فیلم هم یکی از نکات چالش‌برانگیز فیلم است چرا که توانایی متقاعد کردن تماشاگر را ندارد! به عنوان مثال سکانس جلسه با چینی‌ها سطح فیلم و حس طنز آن را تاحد آثار نازل تلویزیونی پایین آورده است.

نقد فیلم «هفتاد سی»/ در بستر واقعیت چهارشنبه 28 آذر 1403 16:32

نقد فیلم «هفتاد سی»/ در بستر واقعیت

نخستین فیلم بلند بهرام افشاری از این حیث اثر قابل احترامی به شمار می‌آید که یک کمدی سرپاست و بدون اتکا به شوخی‌های سخیف و لودگی‌های مرسوم چنین فیلم‌هایی قصه‌اش را پیش می‌برد و مهم‌تر آن‌که در داستان‌گویی کم نمی‌آورد.

نقد فیلم «ملاقات با جادوگر»؛ یک کمدی بی‌ارزش شنبه 24 آذر 1403 18:26

نقد فیلم «ملاقات با جادوگر»؛ یک کمدی بی‌ارزش

«ملاقات با جادوگر» به هیچ‌وجه ارزش سینمایی و هنری ندارد. حتی ارزش نقد هم ندارد. اینجا صرفاً نکاتی در این باره گفته شود که هر فیلمی که مخاطبش را به هر قیمتی بخنداند، لزوماً کمدی نیست. شاید خیلی بیشتر از این‌ها بشود با بالا پایین کردن ریلزها و پست‌های اینستاگرام خندید.

نسبت حمید«هامون» با فروپاشی شوروی چیست؟ دوشنبه 19 آذر 1403 19:27

نسبت حمید«هامون» با فروپاشی شوروی چیست؟

درست است که تاکنون مطالب زیادی درباره حمید هامون نگاشته شده است اما نسل من هم این حق را دارد درباره شخصیت حمید هامون بیندیشد و قضاوت خود را درباره میراثی که برای او به جا ماند انجام دهد.

چه کسانی به این هنرمند عذرخواهی بدهکارند؟ پنجشنبه 8 آذر 1403 19:25

چه کسانی به این هنرمند عذرخواهی بدهکارند؟

حضور مرتضی عقیلی در جشنی که منتقدینی پشتش هستند، چرخش نشریات جدی سینما به سمت بازیگران خانه‌نشین سال‌های نه چندان دور است.

نگاهی به فیلم «شهر خاموش» ساخته احمد بهرامی؛ علیه جنسیت زدگی پنجشنبه 8 آذر 1403 19:13

نگاهی به فیلم «شهر خاموش» ساخته احمد بهرامی؛ علیه جنسیت زدگی

رویکرد فیلمساز، نگاه سرد و بی رحمانه ای است که زندگی را در سخت ترین و ناامیدترین شکل ممکن تصویر می کند.

تعدد جشنواره‌ها؛ فرصت یا بار اضافه برای سینمای ایران؟ سه شنبه 6 آذر 1403 13:22

تعدد جشنواره‌ها؛ فرصت یا بار اضافه برای سینمای ایران؟

در حالی که سینمای ایران با مشکلات تولید، پخش و اکران روبه‌رو است، تعدد جشنواره‌های سینمایی نه تنها به پیشرفت هنر هفتم کمکی نکرده بلکه به نظر می‌رسد به ابزاری برای توجیه هزینه‌کردهای بی‌حاصل تبدیل شده است.

درباره سینمای حاکمیتی ایران ‌و جهان / سینما به مثابه تشکیلات پروپاگاندا دوشنبه 5 آذر 1403 20:43

درباره سینمای حاکمیتی ایران ‌و جهان / سینما به مثابه تشکیلات پروپاگاندا

سینمای حاکمیتی که در خلال جنگ جهانی دوم عرض قدرت کرده و میزان بالای اثرگذاری خود را به رخ کشیده بود، تا به این روزگار در سراسر جهان ادامه داشته و محدود به جغرافیای خاصی نیست. در ایران نیز سالانه چندین اثر در خدمت اهداف حاکمیت مستقر تولید و روانه چرخه اکران می‌شود.

 نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»/ وقتی زن تبدیل به «ناموس» می‌شود چهارشنبه 30 آبان 1403 00:59

نگاهی به فیلم «خورشید آن ماه»/ وقتی زن تبدیل به «ناموس» می‌شود

ویژگی هایی هست که خورشید آن ماه را قابل تامل می سازد. مهمترین آن، نقد فرهنگی است که زنان را در برابر هم می شوراند و مردانی که می توانند تبدیل به خونریزانی متحرک شوند. گلوله هایی که می توانند هر کجا را به آتش بکشند.