نمایشنامهی باغ آلبالو به نویسندگی آنتون چخوف در تاریخ تئاتر بسیار مهم است. جورجو استرهلر، پیتر اشتاین و پیتر بروک، سه اجرای مشهور از این نمایشنامه را بهصحنه بردهاند. ماریا شِتسُوا و کریستوفر اینِس در کتاب «مقدمهی کیمبریج بر کارگردانی تئاتر» به این موضوع پرداختهاند. ترجمهی این مطلب را در ادامه میخوانید.
بهزاد صدیقی نمایشنامه نویس و منتقد تئاتر طی یادداشتی که در اختیار سایت خبری تئاتر قرار داد، از اکبر رادی و دراماتورژی نمایش«شب بهخیر جناب کنتِ» گفت.
نمایش ˝مضحکه شبیه قتل˝ از ۱۸ شهریورماه تا ۲۱ مهرماه، ساعت ۱۹:۳۰، در سالن اصلی تئاتر شهر روی صحنه می رود.
منوچهر اکبرلو، نویسنده و پژوهشگرتئاتر، درباره جشنواره تئاتر کودک ونوجوان همدان یادداشتی نوشته و در آن نگاهی اجمالی به مسیر پرفرازو نشیب تئاتر کودک و نوجوان در دهه های اخیر انداخته ، خواست و وظیفه هنرمندان این عرصه را بر شمرده است.
غلامحسین دولتآبادی و آراز بارسقیان طی یادداشتی به انتقاد از شیوه اجرای چند نمایش اخیر محمد رحمانیان، کارگردان تئاتر پرداختند. در بخش از این یادداشت که در اختیار سایت خبری تئاتر قرار گرفت آمده است: آنچه در سالن اصلی تئاتر شهر دیدیم شباهت زیادی میان نمایش "ترانههای محلی" نوشته و کار "محمد رحمانیان" و آنچه که در تئاترهای لالهزار به آتراکسیون موسوم بود وجود دارد. و عجب است که چرخ تاریخ میگردد، میگردد و میگردد تا در مرداد ماه 1393 دوباره بعد از شصت سال آن دوران سیاه تئاتر لالهزار را تکرار کند.
غلامحسین دولتآبادی و آراز بارسقیان، یادداشتی را در باب خصوصی سازی در تئاتر در اختیار سایت خبری تئاتر قرار دادند که در زیر میخوانید.
غلامحسین دولتآبادی و آراز بارسقیان در یادداشتی به انتقاد از کانون کارگردانان تئاتر، مدیریت بنیاد رودکی و اتفاقات اخیر تئاتر پرداختهاند و آن را حاصل سیاستهای غلطی میدانند که مقصر اصلی آن برخی هنرمندان با همکاری برخی مدیران هستند. در ادامه این یادداشت را که با لحنی صریح نوشته شده است را بدون هیچ دخل و تصرفی میخوانید.
نمایش «هزار شلاق» اگر به درستی دیده شود، الگوی راهگشایی برای آیندۀ نوین و مدرن نمایش ایرانی عرضه میکند، به همۀ علاقهمندان فرهنگ و هنر ایرانی، بویژه دانشجویان و هنرآموزان فرهیختۀ تئاتر ایران دیدن این نمایش را توصیه میکنم.
حسین پاکدل که به تازگی نمایش «فهرست» کار رضا ثروتی را دیده است، برای این نمایش یادداشتی را نوشت.
چرا باید کسی خم به ابرو بیاورد؟ اتفاق خاصی نیفتاده، فقط یک بازیگر تئاتر درگذشته است، یک غریب همیشگی.
آرش عباسی، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر، به بهانه آغاز اجرای نمایش "در اعماق" به کارگردانی مصطفی عبداللهی یادداشتی منتشر کرد.
داوود فتحعلی بیگی یاداشتی درباره نمایش "بانوگشسب ..." در اختیار سایت خبری تئاتر قرار داد
مسعود میر طاهری از بازیگران پر سابقه تئاتر که سابقه همکاری با کارگردانان مطرحی هم چون محمد یعقوبی، پارسا پیروزفر، وحید راهبانی، آیدا کیخایی و... را دارد و نتوانسته بود در این رای گیری شرکت کند. طی یادداشتی که در اختیار سایت خبری تئاتر قرار داد ضمن اعتراض به عملکرد خانه تئاتر به رای گیری انجمن بازیگران نیز انتقاد داشت.
مهرداد کوروشنیا نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر به تحلیل نمایش «بالاخره این زندگی مال کیه» به کارگردانی اشکان خیلنژاد که این روزها در سالن ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر اجرای عمومی میشود، پرداخت.
اعلام خبر تعطیلی سه سالن مجموعه تئاتر شهر برای تعمیرات، باعث یادآوری خاطره تلخ بازسازی این مجموعه در سالهای نه چندان دور برای بخشی از هنرمندان شده است اما با این حال امیدواری برای انجام تعمیرات اصولی و رفع نواقص این سالنها به شکل اساسی وجود دارد.
«جهش بزرگ» نمايشي ظاهرا بهشدت دروني مينماياند، اما در انتها به اين نتيجه رسيده ايد كه احتمالا عينيتر و ملموستر از آن چيزي در اطرافتان نميبينيد. نمايشي كه از چارچوب زمان خاص درگذشته و هم با بيان استعاري و هم زمينه واقعي كه در ذهن تماشاگرش شكل ميدهد تجربه تئاتري عميقا تكاندهندهيي شده.
امیر دژاکام - نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و استاد دانشگاه - در نوشتاری از هجمههایی که در این مدت، نسبت به تئاتر شده است، انتقاد کرد و خطاب به عدهای که این هجمهها را وارد میکنند، گفت: اگر با مدیران مخالف هستید، تئاتر را نکوبید!
اشکان تفنگسازان: نگرشم را از قضاوتهای مغرضانه بعضی ازدوستان دور ساختم و فقط در این میدان مقدس حضور یافتم تا عرضه کنم آنچه را که تا این زمان از هنر تئاتر فرا گرفته بودم.هنری که حالم را خوب میکند.
17 یا شاید هم 18سال پیش، به بهانه فرازوفرودهای بازیگری در سینمای ایران گفتوگویی با چندبازیگر ازجمله علی نصیریان داشتم. آقای نصیریان در صحبتهایش به نکتهای اشاره کرد که طی این سالها بارها به بهانههای مختلف مرورش کرده ام. نقل به مضمون میکنم؛
نمایش «تولد غم انگیز پسرک آهنی» کاری از گروه نمایش دن کیشوت به روایت یک اتفاق فانتزی البته ناخوشایند در زندگی پر از روزهای تکراری یک زوج جوان میپردازد. خلاقیتهای فرمی و روایتی این نمایش در صحنههای مختلف مخاطبان را به خنده انداخت.
هنر نمایش دراستان ها وشهرستان ها در حال جان دادن است وکسانی که در این زمینه کار می کنند از وضعیت نا مطلوب حاکم بر آن شکوه دارند واگر بخواهیم تک تک به سراغ شناسنامه نمایش های اجرا شده در این یکی دوماه اخیر برویم شاهنامه ای خواهد شد که سراسر غم مرگ سهراب است به دست پدر .