پایگاه خبری تئاتر: مراسم یادبود علی سلیمانی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر که بر اثر ابتلاء به کرونا درگذشت، یکشنبه شب ۲۴ مردادماه با حضور محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، حمید شاه آبادی معاون سیما، محمدمهدی اسماعیلی گزینه پیشنهادی تصدی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم، کوروش زارعی، سیروس همتی، جمعی از هنرمندان و دوستان، همسر و دختر مرحوم سلیمانی در رواق شهادت حوزه هنری برگزار شد.
این مراسم با قرائت کلامی چند از قرآن کریم و اجرای سید جواد هاشمی آغاز شد.
هاشمی در ابتدا با بیان خاطرهای از علی سلیمانی او را هم منتقد خوبی معرفی کرد و هم نقد پذیر دانست و گفت: علی خاص بود و اندیشهای ناب داشت. خیلیها طی سال گذشته در عرصه تئاتر و هنر ما را در این دنیا تنها گذاشتند و دار فانی را وداع گفتند، اما رفتن علی جور دیگری بود و همه ما را تکان داد.
کوروش زارعی: سلیمانی با آل علی (ع) مانوس شد
کوروش زارعی مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و از دوستان و همکاران زندهیاد سلیمانی در این مراسم گفت: علی شهید شد. از وقتی خود را پیدا کرد و در کارهای مذهبی بازی کرد، با آل علی (ع) مانوس شد. به همین دلیل میگویم علی سلیمانی فوت نکرد بلکه شهید شد.
وی با بیان خاطرهای از زندهیاد سلیمانی گفت: علی سلیمانی به صراحت در جمعهای تئاتری اعلام میکرد که اهل بیتی و ولایی است. چرا که بسیاری از هنرمندان تئاتر، علقههای دینیمذهبی خود را نمایان نمیکنند تا شاید برخیها که خوششان نمیآید موجب بریدن نانشان نشود. اما علی سلیمانی که در پشت رگال لباسهای اجرا پنهانی نماز میخواند یک روز به آن پایان داد و گفت بگذار هرچه میخواهد بشود، من بچه مسلمان و شیعه علی (ع) هستم و همه جا با افتخار در دید همه نمازم را به پا میکنم.
زارعی در پایان با اشاره به دو شهید گمنام غواصی که در حیاط حوزه هنری آرام گرفتهاند گفت: علی سلیمانی هرگاه به حوزه هنری میآمد به دیدار این شهدا میآمد و درد دل میکرد. ارادت وی به شهدای دفاع مقدس به خصوص شهدای غواص تا به آنجا بود که فیلم سینمایی «اشنوگل» را با همین موضوع ساخت.
گزارش تصویری- مراسم یادبود علی سلیمانی
حسین پرستار: با رفتن علی سلیمانی روحدرد گرفتم
حسین پرستار هنرمند تئاتر، دوست، بچه محل و مربی علی سلیمانی با حضور در این مراسم دلنوشتهای را به یاد علی سلیمانی خواند: «هیچ دردی مثل درد عشق نیست، علی جان اندر سر ما عشق تو پا میکوبد. احساس سوختن به تماشا نمیشود، آتش بگیر تا بدانی که چه میکشم.
علی یعنی ادب، معرفت، انرژی مثبت، علی یعنی نیکومرامی، علی یعنی لبخند همیشه لبخند. علی یعنی قوت قلب. علی مثل فرزند من بود. علی هر وقت دوستانش را میدید آنها را به بغل میگرفت، کاری که بارها برای من انجام داد. دلم میخواست به او بگویم میشود هر روز به من زنگ بزنی؟ با احترام با من برخورد میکرد. از روز دوشنبه که خانم جوادی به من اطلاع دادن از وضعیت علی، روح درد گرفتم.
علی یعنی فرهنگ، بلور فرهنگ و هنر یعنی علی. علی یعنی انسانیت و مهربانی، یعنی زدودن غبار از زندگی. مرا گویی چرا دل دادی از دست؟ مگر از دست خوبان میتوان رست، یادش به بلندای ادب، انسانیت، فرهنگ، مهر. نامش به نیکی، عشق و هنر جاداون باد و مانا است.»
در ادامه ویدئویی از اجرای علی سلیمانی در نقش «حارث» و برخی نقشهای ماندگارش در سینما و تلویزیون پخش شد.
سیروس همتی هم با خاطرهای از علی سلیمانی از دوران مدرسه، عروسی وی با سهیلا جوادی و نمایش «مردی در آینه» سعی کرد تا کمی حال و هوای مراسم را تغییر دهد و یادی از خلق و خوهای دوستداشتنی زندهیاد سلیمانی کند.
اجرای مداحی با سنج و دمام مرشد محسن میرزاعلی نیز از دیگر برنامههای این مراسم بود که با توجه به حضور تنها فرزند دختر زندهیاد سلیمانی و همزمانی با ایام عزاداری محرم، روضهای از حضرت رقیه از شهدای واقعه عاشورای حسینی خوانده شد.
علیرضا استادی نیز از دوستان علی سلیمانی نیز در سخنانی کوتاه و بیان خاطرهای گفت: بسیار از علی آموختم. علی بسیار هنرمندی بیریا بود و اسطورهای برای من است که تا پایان عمرم راه و منش او را به کار میگیرم.
سیدجواد هاشمی گفت: خیلی از دوستان و بازیگران بودند که نتوانستند در این مراسم شرکت کنند اما همه مثل هادی کاظمی، محسن تنابنده و.. به من گفتهاند که بگویم علی سلیمانی استادشان بوده. علی سلیمانی در برههای از تئاتر ایران سهم بسزایی دارد و نامش بلندآوازه است و نامش با جسمش دفن نخواهد شد.
تشریح فعالیتهای فرهنگی هنری علی سلیمانی در محله دروازه غار
حجت الاسلام کارخانه که علی سلیمانی به واسطه حضور چند ماههاش در محله شهید هرندی یا دروازه غار با او همکاری میکرد، نیز به همراه چند نوجوانی که شاگردان علی سلیمانی بودند، پشت تریبون حاضر شدند. کارخانه گفت: از کجای دروازه غار بگویم و کدام خصوصیت این مرد میدان؟ دروازه غار است و هزار گرفتاری… دروازه غار است و آدم حسابی هایش و مرحوم طیب حاج رضایی هاش و ۱۴۰ شهیدش.. هر کسی آمد و یکی عکس گرفت و رفت. کسی به فکر نوجوانان این محل و مردمش نبود. علی سلیمانی مرد بود و متأسفانه خیلی توفیق نداشتیم با او حشر و نشر داشته باشیم. او، شش هفت ماهی به دورازه غار آمد و حوصله به خرج داد و برای ۱۰۰ بچه و توانمند سازی شأن وقت گذاشت و نتیجه اش شد بازی چند تا از این بچهها در فیلمها.
یکی از نوجوانان حاضر در مراسم، به نمایندگی از بچههای کلاس تئاتر محله شهید هرندی پشت تریبون آمد و غزلی از حافظ را از حفظ برای علی سلیمانی خواند و گفت: استاد، از وقتی وارد کلاس شما شدم دنیا برایم تغییر کرد و هر هفته منتظر سه شنبهها بودم. حس خیلی خوبی داشت. غزلی که خواندم شرح حال شما است و خیلی ناراحتم که نتوانستم آن را برای شما بخوانم. ما شما را دوست داشتیم اما مثل اینکه خدا بیشتر دوست تان داشت. استاد، سفر بخیر.
در ادامه این مراسم و پیش از صحبتهای سهیلا جوادی همسر زندهیاد سلیمانی و سبا سلیمانی فرزند این هنرمند به یادماندنی از طرف حوزه هنری تابلوی یادبودی به این خانواده اهدا شد.
درخواست همسر علی سلیمانی برای ادای نذر فرهنگی هنری به نام علی سلیمانی
سهیلا جوادی در سخنان خود با یادی از علی سلیمانی گفت: پس از ایست قلبی همسرم به دخترم گفتم که امروز هنگام امتحان است، باید درسهایی که گرفتیم را در این روزها درست پس بدهیم. حضرت زینب (س) را به یاد آوردیم که در یک روز تمامی عزیزانش را از دست داد اما میفرمود جز زیبایی هیچچیز ندیدم. ما هم زینب کبری (س) را الگوی خودمان قرار دادیم و تلاش کردیم جز زیبایی هیچ نبینیم. ما واقعاً فقط زیبایی دیدیم و صبر و تحملی خداوند به ما داد تا شکر گذار باشیم.
جوادی در ادامه با قرائت نوشتهای از پیش آماده شده گفت: «علی بیش از سی سال از عمر خود را در راه فرهنگ و هنر این کشور صرف کرد و تلاش کرد تا فرهنگ و هنر به عنوان یک نیاز ضروری در سبد فرهنگی خانوادهها قرار بگیرد و به دلیل مسائل ناشی از فقر این سبد حذف نشود. شاهد مثال آن هم اجراهایی است که علی به صورت رایگان انجام میداد که مواردی از در همین حوزه هنری روی صحنه رفت. به همین دلیل علی همواره به بچههای جنوب شهر و مناطق محروم کشور توجه داشت، حتی در عسلویه حدود بیست سال پیش کتابخانهای را دایر کرد که جز معدود کتابخانههای آن شهر بود.
جوادی ادامه داد: علی معتقد بود که فقر نباید مانع از رشد استعدادهای بچههای مناطق محروم شود. به همین دلیل تصمیم داریم تا نذری فرهنگی را با تجهیز کتابخانههایی در مناطق محروم تهران با یاد علی سلیمانی ادا کنیم. از شما هم میخواهیم تا به یاد علی سلیمانی به این کتابخانهها کالاهای فرهنگی خود را اهدا و نذر کنید تا هیچکس به دلیل فقر از رشد و بروز استعداد ناکام نماند. همچنین از وزارت ارشاد، حوزه هنری، معاونت سیما و تمامی مدیرانی که در این مراسم حضور دارند میخواهیم در تحقق این آرزوی علی سلیمانی که آرزوی همه ما است کمک کنند.
وی در پایان از یاری همه دوستان علی سلیمانی در این روزها قدردانی کرد.
سبا سلیمانی هم با بیان خاطرهای از پدر و تشکر از همه حاضرین در این مراسم گفت: علی سلیمانی معتقد بود که خوب بودن در شرایط سخت مهم است. جامعه امروز ما نیاز به آرامش و امید دارد، از همه خواهش میکنم به یاد علی سلیمانی همواره به خصوص در این روزهای سخت از امید حرف بزنیم و به هم امید بدهیم.
گزارش تصویری- مراسم یادبود علی سلیمانی