خیرالله تقیانی پور دبیر چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر عنوان کرد که این مسؤلیت را بعد از گرفتن استخاره پذیرفته است.
چارسو پرس: نشست خبری چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر صبح امروز، شنبه ۱۵ دی ماه برگزار شد و خیرالله تقیانی پور که دبیری این جشنواره را بر عهده دارد، درباره حضورش در این مسؤلیت گفت: بعد از فیلم " رقه" این پیشنهاد مطرح شد ولی در مشورت با دوستان، آنان مرا از پذیرش این کار منع کردند و معتقد بودند شان خود را در تیاتر، سینما و تلویزیون دارم و دبیر جشنواره تئاتر فجر در اصطلاح فحش خور ملسی دارد. با این حال وقتی استخاره باز کردم و روشن آمد، پذیرفتم.
او ادامه داد: یکی از شروط من این بود که نمی خواستم با مدیرکل وقت مستقیما کار کنم که این پیشنهاد هم پذیرفته شد و شروع به کار کردیم.
بودجه پیشنهادی ما ۳۴ میلیارد تومان
در ادامه اتابک نادری درباره مباحثی درباره تغییر دبیر جشنواره بعد از تغییر دولت توضیح داد: بعد از تغییر دبیر جشنواره فیلم این ذهنیت شکل گرفت که دبیر جشنواره تئاتر هم عوض شود در حالیکه فرآیندهای این دو جشنواره متفاوت است و ما بحث و اصراری بر این تغییر نداشتیم و کارهای دبیرخانه هم در حال انجام بود.
نادری درباره بودجه این دوره از جشنواره هم گفت: پیشنهاد ما ۳۴ میلیارد تومان است. البته سعی میکنیم صرفه جویی کنیم و حتما بعد از برگزاری جشنواره درباره هزینهها، شفافسازی خواهیم داشت.
تغییرات یک شبه نخواهد بود
او درباره برخی از حاشیههای این دوره از جشنواره از جمله اعلام دیرهنگام شورای سیاستگذاری و غیبت دبیر جشنواره در برخی از جلسات این شورا توضیح داد: تغییرات یک شبه نخواهد بود. در چند ماه اخیر مسائل پیشبینی نشدهای در کشور رخ داد. شهادت رئیس جمهوری، خیلی از برنامهریزیها را عوض کرد. قاعدتا باید شورای سیاستگذاری تشکیل میشد که نشده بود. با روی کار آمدن دولت جدید، معاون هنری جدید خواستار شکلگیری شورا بود و چون آقای تقیاتیپور در سفر خارج از کشور بود، نتوانست در جلسات شورا شرکت کند.
او در ادامه درباره تشکیل جلسه مشترکی میان کانون کارگردانان خانه تئاتر با معاون هنری درباره تغییر دبیر جشنواره فجر نیز تصریح کرد: من نیز در حد خواندن در مطبوعات متوجه مباحث آن جلسه شدم. البته ما باید یکدیگر را در جریان امور پیدا کنیم ولی به عنوان عضوی از خانواده تئاتر با هر چیزی که منجر به تنش در جشنواره شود، مقابله میکنم چون این جشن متعلق به همه تئاتریهاست و باید بدون حاشیه برگزار شود.
نادری درباره میزان تخصیص بودجه نیز گفت: فعلا یک قسط گرفتهایم که البته به نام جشنواره فجر نیست ولی در یکی دو روز آینده، قسطی از بودجه جشنواره میگیریم.
سرپرست اداره کل هنرهای نمایشی درباره حضور گروههای استانی در این دوره از جشنواره گفت: خودم بچه شهرستان هستم. خیلی از جشنوارهها این گونه نیست که گروهها از اول تا آخر جشنواره حضور داشته باشند.
نادری با ارایه توضیحاتی درباره بدهیهای دورههای پیشین جشنواره فجر و اینکه دبیران دو دوره قبلی، این بدهی را رد کردهاند، تصریح کرد: ۱۷ میلیارد بدهی داریم و ۹ میلیارد هم سنوات باقی مانده. اگر رقم این دوره کاملا تخصیص پیدا کند که معمولا این اتفاق نمیافتد، باز هم بدهی سنوات باقی میماند.
او درباره طرح مباحثی مبنی بر اینکه دبیر این دوره از جشنواره با پیشنهاد رقمهای آنچنانی برخی از هنرمندان را به شرکت در جشنواره دعوت کرده است، افزود: بودجهای برای تولید تعریف کردهایم که با رقم کمک هزینه متفاوت است و البته رقمش هم آنچنانی نیست. البته چانه زنی هم کردهایم و رقم کمک هزینه بخش ویژه تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان بوده است.
نادری در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر قهر بودن برخی از هنرمندان با جشنواره تئاتر فجر و کمرغبتی آنان برای شرکت در این رویداد نیز توضیح داد: این موضوع را صفر و صدی نبینیم. این همه اجرا نشانگر حضور هنرمندان است. البته تعداد دیگری از آنان هنوز دلگیر هستند.آقای صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مشغول حل مشکلات برخی از هنرمندان است. ما با اینکه تئاتری هستیم ولی راه گفتگو را نمیدانیم.
در ادامه، تقیانیپور درباره این نکته که گفته میشود با پیشنهاد رقمهای بالا برخی از هنرمندان را برای شرکت در جشنواره دعوت کرده، تصریح کرد: رقمهای آنچنانی نبوده است. رقم بودجه بخش ویژه بالاتر از بخش مسابقه است .
بیشتر بخوانید: مطالب مربوط به تئاتر ایران
او درباره موارد مطرحشده در زمینه شورای سیاستگذاری گفت: شکلگیری شورای سیاستگذاری بر عهده دبیر نیست و مدیر کل هنرهای نمایشی اعضای آن را انتخاب میکند. در زمان برگزاری جلسات شورا، خارج از کشور بودم و نتوانستم حضور باشم و در جریان مباحثی که در آن مطرح شده، نیستم.
تقیانیپور در ادامه درباره اعتراض حسین کیانی، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر در زمینه پذیرفته نشدن کارش در جشنواره فجر نیز گفت: همیشه این اعتراضها بوده ولی به هر حال ما به نظر داوران خود احترام میگذاریم.
دبیر جشنواره فجر با اشاره به افزایش کمکهزینه گروههای شرکتکننده در این دوره از جشنواره اضافه کرد: تمام سعیمان بر این است که این جشن متعلق به اهل تئاتر باشد. رقم کمک هزینهها افزایش چشمگیری نسبت به دورههای پیش داشته است.
وی درباره انتخاب آثار بخش بینالملل جشنواره با توجه به تحولات منطقه گفت:در تحولات اخیر مشخص شد که عدهای طرف حق هستند و عدهای هم نیستند و این در دعوتهای ما دخیل است. اینها باعث شد که در انتخاب آثار بخش بینالملل تاخیر داشته باشیم. نمایشهایی که دیدهایم با کیفیت هستند و کار ضعیفی انتخاب نمیکنیم.
در این نشست، میثم جمالی مدیر، بخش نظارت جشنواره تئاتر فجر درباره مشکلاتی که در زمینه نظارت آثار شرکتکننده در جشنواره وجود دارد و گروههای شرکتکننده را دچار مساله میکند، توضیح داد: فیلم همه آثار را دیدهایم و نکات لازم را مطرح میکنیم تا گروهها در حین جشنواره دچار مشکل نشوند.
در این نشست، سعید نجفیان، دبیر اجرایی جشنواره گزارشی درباره مسابقه بخش صحنهای ارائه کرد و گفت: ۳۶ اثر در بخش صحنهای خواهیم داشت.
او از حضور قطبالدین صادقی، نادر برهانی مرند، امیر دژاکام، ابراهیم پشتکوهی، حمید نعیمی و ... در بخش ویژه این دوره از جشنواره خبر داد.
ایوب آقاخانی، مدیر بخش نمایشنامهنویسی توضیحاتی درباره روند برگزاری این بخش ارائه کرد و با اشاره به چاپ نشدن آثار برگزیده در یکی از دورههای گذشته افزود: برای پیشگیری از تکرار دوباره این بدقولی، امسال روند طولانی دریافت مجوز از وزارت ارشاد پیگیری کردهایم تا آثار برگزیده منتشر شوند.
مژگان وکیلی، مسئول بخش بینالملل جشنواره و مرکز هنرهای نمایشی گزارش کوتاهی را درباره این بخش ارائه کرد و گفت: ۲۳۱ اثر متقاضی شرکت در جشنواره بودند. این بخش به صورت غیر رقابتی برگزار میشود و ۲۰ اثر را در اولویت انتخاب قرار دادیم . در نهایت ۶ اثر صحنهای خواهیم داشت که بعدا اطلاعرسانی میشود و یک اثر هم به صورت آنلاین پخش میکنیم. حدود ۱۵ استاد متقاضی برگزاری کارگاه آموزشی بودند. در نهایت یک کارگاه را با حضور یک استاد هندی انتخاب کردیم که آوردهای برای تئاتر کشورمان داشته باشد.
مهدی آشنا، دبیر بخش عکس و پوستر نیز با ارایه گزارشی درباره روند برگزاری این بخش و آثار شرکتکننده در آن ارائه کرد.
او با اشاره به اینکه این بخش در دو سال گذشته برگزار نشده، توضیح داد که آثار این بخش متعلق به سه سال گذشته است و از انتشار کتاب عکس و پوستر این دوره از جشنواره نیز خبر و احتمال داد نمایشگاه پوستر و عکس جشنواره در یکی از کشورهای آمریکای لاتین برگزار شود.
سپس سید جواد روشن، دبیر بخش پژوهش توضیحاتی درباره روند برگزاری این بخش ارائه کرد و گفت: امسال تصمیم بر این بود که بخش سمینار همزمان با جشنواره باشد که مهمانان بتوانند استفاده کنند و برای ۳ کارگاه تخصصی برنامهریزی کردهایم.
داریوش نصیری، مدیر بخش بیرونی و خیابانی نیز درباره این بخش توضیحاتی ارائه کرد و خبر داد در این بخش آثاری درباره غزه، مقاومت، شهدای غواص، محیط زیست و ... و یک اثر درباره شمس و مولانا اجرا میشود.
همچنین داود نامور، مدیر بخش به علاوه فجر توضیحاتی درباره این بخش ارائه کرد و خبر داد که امسال این بخش به صورت غیر رقابتی برگزار میشود و انتخاب آثار این بخش بر عهده مدیران سالنها است.
او عنوان کرد که بیش از ۱۰ سالن خصوصی در این بخش شرکت دارند و۲۲ اثر در این بخش شرکت دارند و ۳ نمایش برتر انتخاب میشوند و تماشاخانه خصوصی برتر نیز معرفی می شود.
مهدی دوایی، مدیر هنری جشنواره با اشاره به حساسیتهایی که درباره طراحی پوستر جشنوارهها وجود دارد، گفت: قرار بود امروز از پوستر رونمایی شود ولی به دلایل فنی و تکنیکی، این رونمایی به تعویق افتاد.
https://teater.ir/news/67573