با وعده‌های وزیر فرهنگ دولت سیزدهم و تغییرات جدید در دولت چهاردهم، معمای بازگشت نصرالله معین همچنان بدون جواب باقی‌مانده است. آیا دولت جدید برای بازگشت این هنرمند به ایران تصمیم خواهد گرفت یا پرونده به فراموشی سپرده می‌شود؟
چارسو پرس: مدیران فرهنگی در دولت سیزدهم و در راس آن، محمّدمهدی اسماعیلی به‌عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش‌تر عنوان کردند که منعی برای حضور هنرمندان ایرانی در داخل کشور وجود ندارد و آن‌هایی که تمایل دارند با رعایت چارچوب‌های نظام جمهوری اسلامی کار کنند می‌تواننند به ایران بیایند و فعالیت خود را از سر بگیرند.

نام «نصرالله معین» هم در ذیل این مختصات قرار می‌گرفت و حتی قول و قرارهایی از طرف وزارت ارشاد و شورایعالی امور ایرانیان خارج از کشور داده شد که او بدون هیچ مانعی در آینده‌ای نزدیک به ایران خواهد آمد. اما با پایان عمر نسبتا کوتاه دولت سیزدهم تمام آن قول‌وقرارها روی زمین ماند و دیگر خبری از هیاهوهای پیشین در مورد معین یا هرکس دیگری که شرایط بازگشت احتمالی‌اش به ایران فراهم است به میان نیامد.

از آنطرف، وقتی دولت جدید کارش را آغاز کرد بسیاری گمان کردند که حداقل در زمینه مسائل فرهنگی با توجه به رویه بازتر و نقدپذیرتر و همینطور به پشتوانه آرایی که رئیس دولت چهاردهم از طرف ملت به دست آورده گره‌های زیادی باز خواهد شد ولی گویا دولت جدید حتی نیز در رابطه با مسئله معین هنوز به مرحله تصمیم‌گیری قطعی نرسیده و سعی دارد شیوه آرام‌تری را در حل و فصل پرونده‌های مفتوح و مسکوت در پیش بگیرد.

بیشتر بخوانید: مطالب مربوط به موسیقی


گشودن درها برای افرادی همچون نصرالله معین، حداقل در بُعد روانی، جامعه را چند گام به سمت امیدوارتر شدن پیش خواهد بُرد. حتی احتمال حضور دوباره این خواننده در جمع مردم کشور خود باعث رونق پیدا کردن اقتصاد موسیقی می‌شود و سطح سلیقه شنوندگان را چندپله ارتقاء می‌دهد.

اما باید از دولت فعلی پرسید که در رابطه با این خواننده چه تصمیمی اتخاذ خواهند کرد؟ از اواخر دی ماه سال ۱۴۰۲ بود که وزیر فرهنگ دولت سیزدهم بازگشت معین و افرادی همچون او به ایران را بلامانع دانست و ادامه حیات هنری این خواننده را به کسب مجوز از دستگاه‌های ذیربط خلاصه کرد.

از آن روزها زمان زیادی سپری نشده و حافظه افراد نیز، آن ایام و قول‌وقرارهای تیم فرهنگی دولت را در اینخصوص از یاد نبُرده است. اگر با بدبینی به گذشته نگاه کنیم و دعوت از معین برای بازگشت به وطن خویش را صرفا شوآف بدانیم باز هم طرح این سوال منطقی جلوه می‌کند که تکلیف مُعین چه خواهد شد؟ سوالی که سیّدعبّاس صالحی، در اولین نشست خبری خود پس از قرار گرفتن در صندلی وزارت فرهنگ جواب روشنی به آن نداد!

اگر اصحاب دولتِ چهاردهم در بُعد روانی و نمادین قصد انجام کاری دارند که به‌واسطه آن دل مردم را شاد کنند دعوت رسمی از معین برای بازگشت به زادگاهش بهترین و در دسترس‌ترین گزینه است چون شخصِ معین هم بسیار علاقه دارد پس از سالا‌ها به وطن خویش بازگردد و مضامین موجود در ترانه‌هایش را در ارتباطی تنگاتنگ با مخاطبان اصلی‌اش به گوش آن‌ها برساند، مضامینی که این خواننده از آن‌ها در آثارش بهره می‌برد بدون اینکه نسبتی با نَفس پذیرش سفارش از جانب دستگاه‌های دولتی داشته باشد به‌غایت هم ایرانی و هم با حفظ سِمَت اسلامی‌ست.

منبع: روزنامه فرهیختگان