فیلم «زن و بچه» به کارگردانی سعید روستایی با بازی درخشان پاریناز ایزدیار، درامی تلخ و پرحادثه است که جایگاه زنان در جامعه مردسالار را به تصویر می‌کشد. اما آیا افراط در روایت این فیلم را به ملودرامی اغراق‌آمیز تبدیل کرده؟

چارسو پرس فیلم «زن و بچه»، جدیدترین اثر سعید روستایی، با داستانی تلخ درباره زندگی زنی بیوه و مادر دو فرزند، به بررسی فشارهای اجتماعی و فردی بر زنان در جامعه ایران می‌پردازد. این فیلم که در بخش مسابقه جشنواره کن به نمایش درآمده، تلاش می‌کند تا واقع‌گرایی اجتماعی را با درام پرتنش ترکیب کند، اما آیا موفق بوده؟


در نشست خبری فیلم «زن و بچه» در جشنواره کن، سعید روستایی از تولد مستقل‌ترین شخصیت زن در سینمایش سخن گفت؛ زنی که بی‌نیاز از مردان، تصمیم می‌گیرد، می‌جنگد و می‌بخشد.

پریناز ایزدیار با اشاره به دشواری درونی‌سازی نقش مهناز، این تجربه را عمیق‌ترین همکاری خود با روستایی دانست.

روستایی درباره فیلم جدیدش گفت:من تا الان سه فیلم با محوریت زنان ساخته‌ام. در دو فیلم قبلی «ابد و یک روز» و «برادران لیلا» زنان هنوز یک وابستگی به مردان دارند و برای بهتر کردن وضعیت زندگی به کمک مردان نیاز دارند اما در این فیلم وابستگی به صفر میرسد و شخصیت زن به تنهایی تصمیم میگیرد، به تنهایی انتقام میگیرد و به تنهایی می‌بخشد بدون هیچ وابستگی. فکر می‌کنم این مستقل ترین زنی است که تاکنون نوشته‌ام و ساخته‌ام و آنچه در فیلم می‌بینید هم ماحصل آنچیزی است که اجتماع به من می‌گوید و نه ذهنیت من و هر روز بیشتر این تصاویر را از زنان میبینم.

«زن و بچه» سعید روستایی؛ تولد مستقل‌ترین زن سینمای او در جشنواره کن


پریناز ایزدیار نیز در پاسخ به سوالی درباره وجه تمایز نقشش در این فیلم و دیگر فیلم‌های سعید روستایی توضیح داد: من دو تجربه دیگر با آقای روستایی داشتم و این یکی را خیلی دوست داشتم. فکر می‌کنم. در دو فیلم دیگر که در یکی از آنها نقش بیشتری داشتم شخصیت‌های زیادی وجود داشت اما در فیلم  «زن و بچه» بار بیشتری بر روی دوشم بود و به لحاظ اجرا و درونی سازی سخت‌ترین نقشم بود اما در کل بواسطه آشنایی که با روستایی دارم و میدانم چه چیزی از من می‌خواهد کارم راحت بود.

وی یادآور شد: ماه‌های خیلی زیادی برای این فیلم تمرین کردیم فکر میکنم حدود شش ماه. چون نقش از من کمی دور بود و آقای روستایی نگران جوان بودن من برای این نقش بود. اما از یک جایی به بعد، حدودا یک ماه از فیلمبرداری گذاشته بود که متوجه شدم با نقش مهناز عجین شدم و حتی صورت، ظاهر و بدنم با این نقش هماهنگ شد که فکر میکنم نتیجه آن تمرینات بود و در نهایت توانستم نقش را آن طور که باید بازی کنم.

«زن و بچه» سعید روستایی؛ تولد مستقل‌ترین زن سینمای او در جشنواره کن

در ادامه نشست خبری فیلم «زن و بچه» سعید روستایی درباره تغییر لحن و طبقه فیلم نسبت به دو فیلم دیگرش و همچنین احتمال خود سانسوری در این فیلم به دلیل عدم نمایش فیلم قبلی اش (برادران لیلا) در ایران گفت: من یک سری طرح و ایده دارم و همیشه می دانم فیلم بعدیم چیست. اولویت من قصه و سینماست و نه طبقه متوسط یا پایین جامعه در فیلم‌هایم.

بیشتر بخوانید: مطالب و اخبار سینمای ایران


در مورد خودسانسوری باید بگویم که بالاخره من در ایران زندگی میکنم با سینمای آن آشنا هستم و و خودم را نتیجه سینمای اجتماعی 45 سال گذشته ایران میدانم و خودم رو دنباله روی سینماگران اجتماعی گذشته میدانم. نمی‌دانم تا چه حد خودسانسوری میکنم اما چون اینجا زندگی میکنم یک سری موارد را رعایت میکنم چون در نهایت دوست دارم مردم فیلمم را در سینما ببینند و به اکران برسد.

«زن و بچه» سعید روستایی؛ تولد مستقل‌ترین زن سینمای او در جشنواره کن


پیمان معادی نبز درباره نقشش (شخصیت حمید) در این فیلم گفت: مثل بقیه فیلم‌ها از حدود یک سال قبل درباره داستان و نقش با سعید گفتگو میکردیم. من در 4 فیلم سعید روستایی بازی کرده‌ام و این باعث نزدیکی ما شده است. شخصیت حمید تاریک نیست و منطق و دلایل خودش را دارد. من خیلی خوشحالم که نقش را آنطوری که آقای روستایی خواستند بازی کنم تا لایه‌های خاکستری این نقش باعث منفور شدنش نشود. 

«زن و بچه» با وجود بازی‌های درخشان، به ویژه از سوی پاریناز ایزدیار، از افراط در روایت و پیچش‌های داستانی بیش از حد ضربه می‌خورد. سعید روستایی در تلاش برای بیان صدای زنان ایران، گاهی روایت را فدای پیام می‌کند، اما در نهایت اثری برجای می‌گذارد که توجه‌ها را به موقعیت بحرانی زنان در جامعه جلب می‌کند — هرچند با چاشنی بیش‌از‌حد ملودرام.