در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
تا امروز تنها ۸ فیلم از آثار راه یافته به چهلمین جشنواره فیلم فجر در سینماها اکران شدهاند و آنچه مشخص است این است که صاحبان باقی این آثار همچنان تمایلی به نمایش فیلمهای خود ندارند.
فیلم سینمایی بیرو با سرمایهگذاری بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده است. این فیلم پس از نمایش در چهلمین جشنواره فیلم فجر در حالی روی پرده سینماها آمده که برخی کارشناسان اکران امیدوارند، شهرت و محبوبیت دروازهبان تیم ملی و پرسپولیس به فروشش کمک کند.
اگر مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در سینماهای ایران پخش شود، وضعیت فروش فیلمهای سینمایی و گیشه بسیار بهبود پیدا خواهد کرد.
اصغر فرهادی که در انتظار اعلام رای درباره دعوای حقوقی پیرامون سرقت ایده فیلم «قهرمان» است، با اتهامات مشابه دیگری نیز روبهرو شده است.
محمدرضا صاحبی، حامد سلیمانزاده و محسن اسلامزاده معتقدند یکی از دلایلی که اکران آنلاین در کشور ما موفق نبوده این است که قانون کپی رایت رعایت نمیشود.
رضا کیانیان: وقتی میخواهید فیلم کوتاه بسازید، از بازیگر و تصویربردار اسم و رسمدار استفاده نکنید چون وقتی فیلمتان تمام میشود مثلا میگویند آقای کلاری فیلم را ساخته است! پس سعی کنید در فیلمتان کار خودتان را نشان بدهید. این را هم باید بگویم اگر بخواهید [فقط] یک چیز را مدنظر داشته باشید، اشتباه میروید. پس باید خلاقیت داشته باشید.
اواخر ریاست علی عسگری در رسانه ملی بود که مدیران ساترا در تلاش بودند با تصویب قانونی در مجلس حضور خود را در فضای تولید و نمایش شبکه نمایش خانگی به شکل رسمی ادامه دهند و این موضوع تا حدود زیادی محقق شد؛ البته نمیتوان نادیده گرفت که در چند سال اخیر هم به نوعی ساترا با داشتن چند تأییدیه از نهادهای حکومتی نظارت کامل را بر پلتفرمها داشته است.
بدنبال حادثه تروریستی حرم شاهچراغ که منجر به شهادت و زخمی شدن تعدادی از هموطنانمان شد، پخش گزارشی از حادثهای دلخراش آنهم در شبکهای مختص کودکان واکنشهایی را در پی داشت و یکبار دیگر این موضوع را مطرح کرد که رسانههای رسمی و مجازی تا چه اندازه در پوشش حوادث و تحولات دلخراش باید مراقب کودکان باشند.
سینمای ایران، بدون درنظر گرفتن خواست مخاطب و حذف اکران عمومی چه مسیری روبه زوالی را طی میکند.
جلالی فخر: اما چرا فیلمهایی با این موضوعات در سینمای ایران ساخته نشده؟ شاید بخشی به این خاطر است که به هر حال این فیلمها از دریچه نگاه حاکمیت و دولت عبور میکند و پروانه نمایش میگیرد. شاید مسوولان مایل نبودند نسلی بر خلاف تصوراتشان را به مردم نشان دهند و به همین دلیل به سراغ آنها نرفتند و آنها را از دید پنهان کردند. این جوانان هم از نگاهها پنهان ماندند و خب حالا دیدیم که چگونه شکل و شمایل خود و رفتارهای متفاوت خود را به رخ کشیدند و از خودشان رونمایی کردند.
در دهه 30 به واسطه سانسور حاکم، به ویژه پس از کودتای 28 مرداد، گروههای تئاتری دچار چنان رکود و رخوتی شدند که اساسا از رشد طبیعی باز ماندند. به تدریج ترجمه و اجرای نمایشهای بیخطر فرنگی و کمدیهای متوسط و آثار عرفانی رواج یافت تا سالنها خالی نمانند و صندلیها بهشکل ظاهری هم که شده پر شوند
اینکه خارج از دانشگاههای ما هیچ مکان مشخصی برای دسترسی و مطالعه کتابهای تخصصی هنرهای نمایشی وجود ندارد، نکته قابل افتخار نیست. تجهیز و راهاندازی «مرکز آرشیو تئاتر ایران» با نگاه سادهانگارانه دولتها به بوته فراموشی رفته و دانشجویان برای دسترسی به این اطلاعات (بخشی از اینها) باید به آرشیو مجلس شورای اسلامی و کتابخانه ملی مراجعه کنند؛ در این مراجعه هیچ ایرادی نیست، ولی اینکه تئاتر ایران آرشیو تصویری و مکتوب ندارد، امری است ناپسند و غیرقابل دفاع
چرخه اکران سینماهای کشور در حالی با بحران جدی مواجه است که عوامل هیچ فیلمی حاضر به تن دادن به اکران در شرایط فعلی نیست و وزارت ارشاد هم چند پیشنهاد شورای صنفی اکران را رد کرده است.
با انتخاب رسمی فیلم «جنگ جهانی سوم» برای رقابت در شاخه بهترین فیلم بینالمللی اسکار ۲۰۲۳،هومن سیدی با فیلمش بیست و هشتمین نماینده سینمای ایران در این جوایز خواهد بود که تا تاریخ ۹ آذر برای اکران در داخل کشور فرصت دارد.
پس از فیلم «از نفس افتاده»، موج جدیدی که سینمای جهان از برزیل تا چکسلواکی و ژاپن را فرا گفت مرهون «ژان لوک گدار» است، همانطور که نسلهایی از کارگردانان آمریکایی از جمله «اسکورسیزی»، «دی پالما» و «تارانتینو» نیز وامدار او هستند.
به نظر میرسد که کامنتنویسان سایت ... به قدرت زیادی دست پیدا کردهاند و قطعا مدیریت این سایت نیز از این تأثیرگذاری آگاه است؛ اما رابطه آنها با یکدیگر مشخص نیست. ما به افراد زیادی زنگ زدیم؛ ولی همه آنها با حدس و گمان در این باره صحبت میکردند؛ حتی وقتی در رادیو با مدیر پردیس تئاتر شهرزاد صحبت میکردیم که چرا فروش یکی از اجراهای آنجا متوقف شدهاست؛ ایشان گفت که خود سایت «...» این کار را انجام داده؛ اما مدارک را به ما انتقال نداده تا چیزی در دست ما باشد.
سرانجام پس از چند هفتهی پرحاشیه، انتخابات شانزدهمین دوره هیأت مدیره خانه سینما برگزار شد و سینماگرانی از این پس سکاندار مدیریت این نهاد صنفی خواهند بود که جز محمد مهدی عسگرپور که در دوران پرتنش خانه سینما ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره خانه سینما بود، بقیه اعضای اصلی منتخب این دوره ، تاکنون سابق حضور در هیات مدیره خانه سینما را نداشتند.
روند انتشار گزارشهای مالی مجموعههای تابع سازمان سینمایی حالا ۱۴ ماه است که متوقف شده است؛ آیا جریان «شفافیت مالی» در سینما در حالت کما باقی خواهند ماند؟
اصغر دشتی: از سال 88 به بعد دولت وقت، یک بدبینی محض نسبت به جامعه روشنفکری پیدا میکند که کمکم در سیاستگذاری دولت هم ریشه میدواند و شورای ساخت که موظف بود بر اساس قرارداد تیپ به تئاترها بودجه بدهد، تبدیل به «شورای حمایت» میشود. تفاوت شورای ساخت و حمایت در چه بود؟ «... میگفت براساس چیزی که خواندم حاضرم از این نمایش اینقدر حمایت کنم و از نمایش دیگر آنقدر. بعضی کارها را هم اصلا حمایت نمیکرد و فقط سالن میداد. به بعضی کارها حتی سالن هم نمیداد.»
فیلمهای «جنگ جهانی سوم»، «شب، داخلی، دیوار» و «بیرویا» در حالی در جشنواره ونیز پذیرفته شدهاند که عدم صدور پروانه نمایش برای این آثار میتواند زمینهساز تکرار حواشی «برادران لیلا» باشد.