مریلا زارعی در گفتگویی مفصل با برنامه «رو ب رو» دهه اول فعالیت خود در سینما را مرور کرد و خاطراتی جذاب از آثاری گفت که خیلی ها با آنها خاطره دارند.
فاطمه معتمدآریا با انتقاد از چرخه معیوبی که در سینما شکل گرفته و آنچه به نام «اتوریته بازیگر» باب شده است، میگوید: سینمای ایران پاکترین مناسبات را در زمینههای مالی کشور داشته و کسی حق ندارد این سینما را تسلیم آلودگی پولهای کلان بیشناسنامه کند.
دبیر اسبق جشنواره فیلم فجر با تاکید براینکه در برپایی جشنواره فیلم فجر نگاهمان به دیگر کشورها نبوده است، گفت: جشنواره فیلم فجر یک حلقه از زنجیره تولید در سینمای ایران است نه یک حلقه مستقل.
«گرگبازی» نخستین تجربه فیلم بلند عباس نظامدوست در مقام کارگردان است؛ فیلمی که سال گذشته در فهرست نهایی هیئت انتخاب جشنواره فیلم فجر نبود و در نهایت برای نخستینبار در جشنواره جهانی فجر دیده شد. بسیاری از سینمایینویسان از نقاط قوت فیلم مانند کارگردانی، بازیگری و فیلمنامه آن نوشتند و چند ماه بعد در اکران عمومی، بسیاری از مخاطبان نیز واکنشهای مثبتی به فیلم نشان دادند. علی مصفا ازجمله بازیگران اصلی «گرگبازی» است که اینبار نیز در شمایلی دیگر، بازی متفاوتی را از او میبینیم. هرچند خودش خیلی تفاوتی میان نقشهایش قائل نیست. او میگوید: «تصور میکنم اگر من قرار بود چنین آدمی بشوم چه اتفاقی میافتاد و دوباره سعی میکنم که در خودم دنبال آن آدم بگردم». با علی مصفا درباره تجربه حضور در «گرگبازی»، انتخابهایش بهعنوان تهیهکننده در سینما و چرایی فاصلهای که بین ساختههایش ایجاد شده است صحبت کردیم که شما را به خواندن آن دعوت میکنیم.
بالاخره محسن اميريوسفي بعد از شش سال دوري از گفتوگوي صريح مطبوعاتي، درباره سرنوشت فيلم توقيفشده «آشغالهاي دوستداشتني» لب به سخن گشود و درباره اين فيلم با ما گفتوگو کرد. علت اين گفتوگو هم پرکردن فرم جشنواره براي حضور در سيوهفتمين جشنواره ملي فيلم فجر بود! البته کمي عجيب به نظر ميرسد که بعد از شش سال هنوز با اميد و اراده تلاش ميکند که فيلمش ديده شود! «آشغالهاي دوستداشتني» فيلمي درباره خانواده يک زن (شيرين يزدانبخش) است که به کمک احتياج دارد، ولي در اين مسير اتفاقاتي ميافتد! در اين فيلم اکبر عبدي در نقش شوهر، صابر ابر در نقش پسر بزرگ، حبيب رضايي در نقش پسر کوچک، هديه تهراني در نقش دخترخاله، نگار جواهريان در نقش دوست و شهاب حسيني در نقش برادر بازي ميکنند.
بسياري تلاش كردند فيلمنامه به نتيجه نرسد. همانها تلاش كردند سرمايه جور نشود، همانها كوشيدند ساخته نشود و همانها تمام ابزار تبليغاتي را دريغ كردند تا فيلم رسانهاي نشود. فكر كنم در آخري تا حدي موفق شدند. من ابزار تبليغاتي و رسانهاي فيلمهاي اينچنيني كه امسال از ابتداي سال تا پيش از سرو زير آب در اكران بودند ندارم. نه بيلبورد نه تيزر نه شبكههاي مويرگي رسانهاي و نه... شهرداري يكي از سرمايهگذاران است كه بيلبورد نداد و نميدهد.
اصغر فرهادی جسور است، ازآنرو که فیلمسازی برایش پس از کسب دو اسکار و بسیار جوایز جهانی دیگر، بیش از آنکه راهی برای افتخارآفرینی بیشتر باشد، اتفاقا مسیر تجربهکردن است و زیستن و این زیستن او در قالب فیلمهاست که عمرش را گرانمایه میکند و ساختههایش را ارزشمند؛ آنگونه که «همه میدانند» ارزشمند است.
. متاسفانه به دليل فضاي تاسفباري كه اين روزها در سينما حاكم است، پخشکنندهها حاضر نيستند فیلمهای خارج از بدنه و جريان اصلي سينما را اكران كنند هر چند اکثرشان معتقد بودند که فیلم ظرفیت ارتباط با مخاطب را دارد. همینکه اسم فيلم مستند مطرح میشود، حاضر به اكران فيلم نيستند.
ما از مسائل عميق خوشمان ميآيد. مشتاقان مسائل عميق هستيم! اما معتقد نيستيم آثارمان با يكديگر در ارتباط و متصل هستند. اين يك جور نگاه نقادانه است. كار ما نيست.
همه حرفهایش را با گلایه و کنایه میزند؛ انگار دل پر دردی دارد از دیده نشدنها، از اعتراضها و سختگیریهایی که گاهی کار را برایش سخت میکند؛ گفتوگو را که میخواستیم شروع کنیم؛ گفت: «کاش سوالهایتان جدید باشد؛ که من هم حرفهای تکراری نزنم.» تا خواستم سوال بپرسم؛ دوباره گفت: «آخه برای چی باید اصلا حرف بزنم؟ یک موقعهایی آدم تصمیم به سکوت بگیرد بهتر است.» فیلمشان تازه اکران شده است. «سرو زیر آب»؛ فیلمی که بعد از پخش در جشنواره، حاشیههایی داشت اما محمدعلی باشهآهنگر مثل بقیه فیلمهایش برای همه سوالها جوابی داشت.
یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره فیلم کوتاه تهران با تاکید بر اینکه "فیلمها بر اساس کیفیت ساختاری و تکنیکی بررسی شدهاند" معتقد است: حواشیای که برای برخی فیلمها در دورهی اخیر این جشنواره روی داد، میتواند باعث نگرانی و تردید فیلمسازان شود. ضمن اینکه حداکثر نمایش این فیلمها یک نوبت است و تماشاگرانش هم محدود است بنابر این باید فرصت نمایش را به فیلمها داد.
مجید مجیدی که در جشنواره کلکته حضور دارد، گفت: پس از فیلم «آنسوی ابرها» پروژه هندی بعدیام با عنوان «معدن ذغالسنگ» در دست توسعه است.
اين روزها فيلم «هندي و هرمز»، به کارگرداني عباس اميني، در گروه سينمايي هنر و تجربه به نمايش گذاشته شده است؛ فيلمي که از زاويهاي ديگر يکي از آسيبهاي اجتماعي را واکاوي ميکند و موضوع کودک- همسري را در گوشهاي از اين کشور به شيوهاي هنرمندانه به تصوير کشيده است و مخاطبش را با آلام و مصائب کودکاني که به اين شيوه زندگي ميکنند آشنا ميکند. بسياري از فعالان اجتماعي از ساخت و نمايش اين فيلم و ميزان اثرگذاريای که به واسطه ساخت چنين فيلمهايي وجود دارد صحبت کردهاند. با عباس اميني درباره دغدغه و نگاهش به اين موضوع که در نهايت تبديل به يک فيلم بلند سينمايي شده است و چگونگي شرايط اکران در گروه سينمايي هنر و تجربه گفتوگو کردهايم
در سال 96 براي 8 خانم ورزشكار اين اتفاق افتاده 8نفري كه ما نميشناسيم و عدم اذن همسر زندگي آنها را تحتالشعاع قرار داده است. يعني عدم اجازه همسر باعث ميشود با آينده كاري يك زن بازي شود و چهبسا آينده او را نابود كند.
تحريم حوزه هنري به فروش فيلم كمك نميكند اما متاسفانه از قدرت برخوردار است و سالنهاي بزرگ سراسر كشور را در اختيار دارد و اين سالنها را از بعضي فيلمها دريغ ميكند.
خیلی از کسانی که فیلم «مغزهای کوچک زنگ زده» تازهترین اثر سینمایی هومن سیدی را دیدند، لادن ژاوهوند را بهترین بازیگر آن میدانند اما در نشست خبری فیلم، وقتی که او مقداری درباره گذشتهاش و اینکه چطور پایش به سینما باز شده صحبت کرد، دیگر به شکل سوژهای بسیار جالبتر از یک نابازیگر با استعداد درآمد. او قبلا خودش هم بیخانمان بود. پدرش از چهار سالگی سرش را میتراشید تا مثل پسرها کار کند. از ۱۴ سالگی به دام اعتیاد افتاد و یخزدن خواهرانش و اعدام برادرش به جرم حمل مواد مخدر را به چشم دید. خود او هم یکبار به گمان این که فوت کرده، توسط ماموران شهرداری از گوشه خیابان جمع شد و به سردخانه رفت اما چون جسد او در آمبولانسی که به بهشتزهرا میرفت معطل ماند، گرما به بدنش رسید و دوباره زنده شد.
کارگردان نمایش «نامبرده» درباره وضعیت این روزهای تئاتر و اثری که روی صحنه دارد، گفت: سعی کردم شکلی که به آن عقیده و باور دارم را بسازم با اینکه میدانم ممکن است این شکل در تعارض با وضعیت فعلی تئاتر و تعریفی که تماشاگر از تئاتر دارد و حتی در تعارض با حضور بازیگران نامآشنایی که در این اثر بازی میکنند، باشد با اینحال گذاشتن این اسامی در کنار این کار برای خودم یک هشدار و سیلی زدن به وضعیت فعلی است.
ما مشکلمان این است که نمیخواهیم قوانین را رعایت کنیم و توقیفها هم به همین دلیل است وگرنه این آثار منع قانونی ندارند و فقط سلیقههاست که چنین توقیفهایی را به وجود میآورد.
به نظر ميرسد وضعيت اکران فيلمها در سينماي ايران به مرحله بغرنجي رسيده؛ اغلب فيلمسازان نسبت به توزيع ناعادلانه فيلمهاي خود شاکي هستند. تعداد کم سالنهاي مناسب و از سوي ديگر سرمايهسالاري بيدروپيکر و چندين معضل ريزودرشت، نويد خوشي نميدهند!
جدیدترین اثر سینمایی مهرشاد کارخانی راهی اکران سینما شده است، «دو لکه ابر» این روزها در گروه سینمایی هنروتجربه با مخاطبانش در ارتباط است و تا به امروز بازخوردهای متفاوتی گرفته است. فیلمی که بسیاری آن را در ادامه روند ساختههای قبلی کارخانی تعریف میکنند و روایت و شخصیتپردازی آن برای بسیاری تأملبرانگیز بوده است.