پنجشنبه , ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 35
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

به یاد «امیر قویدل» به مناسبت دوازدهمین سال درگذشتش/ سوار بر ترن سرنوشت در بندر مه آلود سینما یکشنبه 16 آبان 1400 22:41

به یاد «امیر قویدل» به مناسبت دوازدهمین سال درگذشتش/ سوار بر ترن سرنوشت در بندر مه آلود سینما

«امیر قویدل» که فیلمسازی خوش قریحه و کاربلد بود متاسفانه مانند استادش «خاچیکیان» در معدودی از آثارش موفق شد توانمندی هایش را به نمایش بگذارد و اثری بیافریند که توفیقی همه جانبه بیابد.و با پایان عمر نسبتا کوتاهش (62 سال) دریغی برای سینمای ایران شد که مجالی برای خلق آثاری تاثیرگذار در دوران پختگی کاری اش نیافت.

قهرمانِ فرهادی، رستاخیزِ پدری‌ست که پسر را تنها نمی‌گذارد یکشنبه 23 آبان 1400 05:03

قهرمانِ فرهادی، رستاخیزِ پدری‌ست که پسر را تنها نمی‌گذارد

قهرمانِ فرهادیِ زمانی خود را بازمی یابد که رنجِ «طرد شدن» را می چشد. رنجی که با زندانی ‌شدن قابلِ قیاس نیست. او وقتی درمی یابد «مطرود» است دچارِ آگاهی می شود و طغیان می کند. وقتی از او می خواهند به گناهِ دیگری که نکرده اعتراف کند و از طریقِ پسرش ترحم بخرد. مالامود در تکه ای از تعمیرکار از زبانِ آن مردِ یهودی زندانی‌ شده می نویسد: «اگر یک چیز آموخته باشم ، این است که انسانِ غیرسیاسی وجود ندارد...

فرهادی دیگر مُد نیست؟ شنبه 22 آبان 1400 18:50

فرهادی دیگر مُد نیست؟

یک منتقد سینما می‌گوید، اصغر فرهادی که در دوره‌ «درباره‌ی الی...» تازگی‌ داشت و با «جدایی...» برای دوست‌دارانِ «افتخار ملی»، افتخار آفرید، الان دیگر «مُد» نیست و این در مقابل ماندگاری چند اثرش اصلا اهمیتی ندارد.

فیلمنامه «قهرمان» را نمی شود «اوریجینال» خواند! شنبه 22 آبان 1400 17:37

فیلمنامه «قهرمان» را نمی شود «اوریجینال» خواند!

یک منتقد سینما بعد از دیدن فیلم «قهرمان» و مستند «دو سر برد، دو سر باخت» در یادداشتی نوشت که فیلمنامه قهرمان را نمی شود «اوریجینال» خواند.

پرسش هایی بدون پاسخ درباره «قهرمان» و سینمای اصغر فرهادی جمعه 21 آبان 1400 21:27

پرسش هایی بدون پاسخ درباره «قهرمان» و سینمای اصغر فرهادی

آنچه می خوانید مقاومت دربرابر تمام پیش‌فرض هایی است که این سال ها پیرامون سینمای فرهادی شکل گرفته و به شکل توده ای پیشینی به تجربه تماشای فیلم های او حمله می کند؛ پس قرار است در ادامه بیش از آنکه گزاره هایی سلبی و ایجابی درباره «قهرمان» بخوانید، صرفا با پرسش هایی بدون پاسخ مواجه شوید درباره چگونگی سفر «قهرمان» و سینمای کارگردانش.

عذرخواهی جامعه «بی‌ دست و پاها» از بهاره رهنما سه شنبه 18 آبان 1400 15:15

عذرخواهی جامعه «بی‌ دست و پاها» از بهاره رهنما

ما راننده تاکسی ها، ما معلم ها، ما پرستارها، ما خبرنگارها، ما کارگرهای معدن، ما پاکبان ها، ما خدماتی ها اصلا ما آدم های معمولی بابت بی دست و پایی مان از شما معذرت می خواهیم خانم بهاره رهنما! ببخشید که هر چه تلاش کردیم، نشد به آسایش و رفاه برسیم و موجبات خشم و ناراحتی شما را فراهم آوردیم. شرمنده‌ایم!

فیلم «پوست»، ترکیب عشق و جادو و افسانه و خرافات یکشنبه 16 آبان 1400 13:03

فیلم «پوست»، ترکیب عشق و جادو و افسانه و خرافات

بهمن و بهرام ارک هرچقدر که در پیچیده کردن و تأثیرگذاری احساسی فیلم نامه دقت کرده اند، همان قدر هم قاب ها و نوع حرکت دوربین و نور و رنگ فیلم را متناسب با شکل روایت برگزیده اند.

نقد فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی / وقتی تکنیک از غریزه جلو می افتد شنبه 8 آبان 1400 21:02

نقد فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی / وقتی تکنیک از غریزه جلو می افتد

چیزی که «قهرمان» را عقب نگه می‌دارد اتفاقا هوش و علاقه‌ی فرهادی در کنترل داستان است. او اجازه نمی‌دهد سیر طبیعی قصه‌ی فیلم طی شود. برای ایجاد تعلیقی که در بهترین فیلم‌هایش به صورت طبیعی از موقعیتی که کاراکتر اصلی در آن گرفتار شده بود، به وجود می‌آمد این‌جا مجبور می‌شود خودش قصه را دست‌کاری کند.

توقف ستاره های ناکام در «میدان سرخ» سه شنبه 27 مهر 1400 10:30

توقف ستاره های ناکام در «میدان سرخ»

بهرام افشاری، حمید فرخ نژاد و مهتاب کرامتی پس از تجربه ناموفق قبلی در نمایش خانگی با سریال جدیدشان نیز موفقیتی به دست نیاوردند

یادداشت وبسایت کانادایی بر فیلم تازه اصغر فرهادی سه شنبه 30 شهریور 1400 13:24

یادداشت وبسایت کانادایی بر فیلم تازه اصغر فرهادی

منتقد وب‌سایت «ای وی کلاب» نقدی درباره فیلم سینمایی «قهرمان» ساخته اصغر فرهادی نوشت.

چرا قهرمان‌ها از سینمای ایران رفتند؟ چهارشنبه 24 شهریور 1400 11:42
نگاهی به کارنامه حضور قهرمانان در سینمای ایران؛

چرا قهرمان‌ها از سینمای ایران رفتند؟

به اعتقاد برخی؛ برای حضور قهرمان در سینمای ایران نیاز به «سوپرمَن» نیست، قصه‌های دلنشین بسیاری در سینما وجود دارند که ما با آن همذات‌پنداری می‌کنیم اما سینمای ایران به بهانه‌ی باورپذیربودن شخصیت‌ها، از سیاهی و سفیدی مطلق به سمت شخصیت‌های خاکستری پیش می‌رود.

درباره «خون شد» مسعود كیمیایی/ پرتاب‌شدگی «قیصر» جمعه 5 شهریور 1400 17:10

درباره «خون شد» مسعود كیمیایی/ پرتاب‌شدگی «قیصر»

معضلی كه سال‌هاست كیمیایی با خود حمل می‌كند، معضل زن در سینمای اوست.نگاه كیمیایی به زن، نگاهی به ‌شدت واپس‌گرا و مانده در گذشته است. زن كیمیایی همچنان همان زن 50 سال پیش گوزن‌هاست؛ همان شریك زندگی سید كه همه دلخوشی‌اش این بود كه سید بتواند جلوی مرد آزارگر شده برای یك‌بار بایستد و از او دفاع كند. زنی كه در سینمای كیمیایی بازنمایی می‌شود، حتی از كلیشه رسمی‌ای كه چهار دهه است ترسیم شده و بسیاری از زنان كنشگر سعی كرده‌اند در اصلاح آن بكوشند هم بسیار عقب‌تر است.

نگاهی به فیلم سینمایی «خورشید» آخرین ساخته مجید مجیدی/ تا ‌آخرین نفس چهارشنبه 13 مرداد 1400 06:55

نگاهی به فیلم سینمایی «خورشید» آخرین ساخته مجید مجیدی/ تا ‌آخرین نفس

یکی از نقاط قوت فیلم، پیش بردن همزمان دو خط داستانی است، خط داستانی اولیه که همان تلاش برای رسیدن به زیرخاکی و رهایی از خفت کودک کار بودن است و خط داستانی ثانویه یعنی شکل‌گیری ارتباط بچه‌ها با ناظم کاریزماتیک مدرسه با بازی تحسین‌آمیز جواد عزتی.

درباره بازی سعید آقاخانی در فیلم «خون شد»/ سایه یک قهرمان سه شنبه 12 مرداد 1400 21:04

درباره بازی سعید آقاخانی در فیلم «خون شد»/ سایه یک قهرمان

سعید آقاخانی برای ایفای نقش فضلی در فیلم «خون شد» به خوبی قهرمانان پیشین سینمای کیمیایی را ارزیابی کرد و از هر کدامشان یک شناسه را وام گرفت تا بازی درخور توجهی را از خود نمایان سازد.

«مرثیه گمشده» در لهستان هم غریب بود/ خسرو سینایی؛ صدایی برای بی‌صدایان دوشنبه 11 مرداد 1400 17:53

«مرثیه گمشده» در لهستان هم غریب بود/ خسرو سینایی؛ صدایی برای بی‌صدایان

«مرثیه گمشده» نام مستندی به کارگردانی خسرو سینایی است که وضعیت لهستانی‌های مهاجر در ایران را بررسی می‌کند. مستندی که در این کشور اروپایی تا مدت‌ها پخش نمی‌شد.

نقد فیلم «بوتاکس»/ روتوش، شهربازی، بوتاکس و روایتی مدرن از جنایت چهارشنبه 6 مرداد 1400 18:19

نقد فیلم «بوتاکس»/ روتوش، شهربازی، بوتاکس و روایتی مدرن از جنایت

کاوه مظاهری در کارنامه خود در فیلم کوتاه بیشتر و پیشتر با «روتوش» دیده شده است و نوع مواجهه او با مسئله جنایت و جرائم خانوادگی خصوصیت برجسته دو فیلم «روتوش» و «بوتاکس» و حتی در نوعی متفاوت تر از این دو در فیلم کوتاه «شهربازی» بود.

نگاهی به بازی روح الله زمانی در خورشید/ دستیابی به ریزه‌کاری‌های نقش و درک موقعیت چهارشنبه 6 مرداد 1400 12:43

نگاهی به بازی روح الله زمانی در خورشید/ دستیابی به ریزه‌کاری‌های نقش و درک موقعیت

مجید مجیدی استاد بازی گرفتن از بازیگران کودک و نوجوانی‌ست که سابقه بازیگری ندارند، به بیانی دیگر آن دسته از بازیگران آماتوری که از میان خیل عظیمی از هم سن و سالان خود برای بازی در نقش‌های کلیدی فیلم‌های این کارگردان انتخاب می‌شوند؛ و روح الله زمانی، بازیگر آخرین ساخته‌ی مجیدی، «خورشید» نیز در همین شرایط جلوی دوربین رفت.

نقد فیلم «آبجی»/ خانه ای روی آب سه شنبه 5 مرداد 1400 20:56

نقد فیلم «آبجی»/ خانه ای روی آب

فیلم بیش از حد شلوغ است. آدم های اضافه دارد و رخدادهای فرعی کم حاصلی که بیشتر شبیه دور قاب چینی ست. سکانس های متعددی که مسیر دراماتیک کامل کننده ای ندارند. ایدۀ اولیۀ جذابی دارد که بدون قابلیت عمق و گسترش، با اضافه شدن آدم ها و روابط و حوادث گسسته، پر شده است.

چرایی شکست سیت کام های داخلی | کمدی موقعیت یا موقعیت کمدی؟ یکشنبه 3 مرداد 1400 19:24

چرایی شکست سیت کام های داخلی | کمدی موقعیت یا موقعیت کمدی؟

سیت کام (sitcom) نامی است که اگر اهل سریال دیدن باشید، شاید برای اشاره به نوع خاصی از سریال‌های خارجی شنیده باشید. «فرندز»، «تئوری بیگ بنگ» و کلی سریال مطرح یا نه چندان شناخته شده دیگر در این دسته اند. سیت کام خلاصه شده واژه Situation Comedy است که معنای واژگانی آن به فارسی، کمدی موقعیت است.

آیا فرهادی باید همان باشد که ما دلمان می‌خواهد؟ یکشنبه 3 مرداد 1400 15:50

آیا فرهادی باید همان باشد که ما دلمان می‌خواهد؟

شاید من هم جذاب تر بود که فرهادی هنگام دریافت جایزه از مظلومیت مردمش در شهرهای مختلف و جنوب میگفت و ترجیحش را تغییر میداد. اما هیچ به این توجه کرده ایم که هرکس با تمایلات ، صلاحدیدها ، نظرات شخصی و گونه های رفتاری خودش زندگی میکند و در انتخاب هایش قرار نیست مصلحت های ما یا خواست های ما را ببیند یا حداقل اولویت قرار بدهد.