دوشنبه , ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 46
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

تجربه شکست خورده اکران آنلاین فیلم‌های سینمایی شنبه 4 مرداد 1399 06:04

تجربه شکست خورده اکران آنلاین فیلم‌های سینمایی

رقم‌های فروش این فیلم‌هایی که اکران آنلاین داشتند چندان زیاد نبود و حتی پوشش بودجه تولید یکی از این فیلم‌ها را نمی‌داد، چرا فقط هزینه تولید خروج بیش از نه میلیارد تومان بود و در واقع هزینه تولید یکی از این آثار نیز از اکران آنلاین بازنگشت؟

چرا سر «نوید محمدزاده» جنجال به پا شد؟ شنبه 4 مرداد 1399 04:37

چرا سر «نوید محمدزاده» جنجال به پا شد؟

نوید محمدزاده اولین هنرمند ایرانی نیست که وارد عرصه تبلیغات شده و عطری با نام خودش تولید و به بازار عرضه کرده و یا به قول بعضی‌ها «چهره‌فروشی کرده» است. با این حال چندماه است که نوک پیکان انتقادات به سمت اوست و هر روز رسانه‌ای یا منتقدی، چیزی درباره او می‌نویسد. اما آیا واقعا نوید محمدزاده مرتکب اشتباه شده است؟

حكايت دريا / از «فيلم روشنفكری» تا «فيلم بد» چهارشنبه 1 مرداد 1399 15:22

حكايت دريا / از «فيلم روشنفكری» تا «فيلم بد»

«حكايت دريا» فرصتي است براي بررسي واژه‌ نامعين «سينماي روشنفكري» كه كم‌و‌بيش بي‌معني مانده است. از آنجا كه همه ‌چيز در «حكايت دريا» بد اجرا مي‌شود شايد مطالعه‌ نشانه‌هاي كليشه‌اي فيلم فرصتي را بر مطالعه‌ اين پديده فراهم سازد تا شايد بتوان از دل اين نشانه‌ها معنايي براي اين واژه يافت.

نگاهی به فيلم «حكايت دريا» ساخته بهمن فرمان‌آرا / حكايت سرخوردگی و خلأ معنويت چهارشنبه 1 مرداد 1399 15:06

نگاهی به فيلم «حكايت دريا» ساخته بهمن فرمان‌آرا / حكايت سرخوردگی و خلأ معنويت

آخرین ساخته‌ بهمن فرمان‌آرا به موضوعاتي در جهان ذهني و رفتاري مردان نگاه دارد كه بيشتر اوقات از ديد زنان مسائل بحث‌برانگيز، حساس و پرسش‌هاي ملتهبي بوده‌اند.

پرویز پرستویی نباید حرف بزند؟! دوشنبه 30 تیر 1399 21:20

پرویز پرستویی نباید حرف بزند؟!

«علاوه بر حوزه تخصصی‌اش در دیگر حوزه‌ها جملات تأثیرگذار و اغلب تندوتیزی دارد که تعدادی از آنها ماندگار شده است. کاری که پرستویی در حوزه‌های دیگر می‌کند، زیاد مرتبط با این مطلب نیست؛ بلکه فقط اظهار نظراتش در حوزه ورزش تا حدودی زیر ذره‌بین قرار گرفته است. آیا پرویز پرستویی حق ندارد درباره ورزش و اتفاقاتی که در این حوزه رخ می‌دهد، اظهار نظر کند و حرف بزند؟»

مرگ بروس‌ لی دوشنبه 30 تیر 1399 21:13

مرگ بروس‌ لی

سینمای رزمی پیش از او هم وجود داشت اما او بود که به آن جان و اعتبار داد و میلیون‌ها تماشاگر از ملیت‌ها و فرهنگ‌های مختلف را در گوشه و کنار جهان مجذوب هنر خود کرد. چینی‌ها و نیز بیشتر مردم آسیا بروس لی را بسیار بیشتر از یک ستاره سینما دوست داشتند زیرا چنین به نظرشان می‌رسید که او با هنر و نبوغش، حیثیت‌شان را اعاده کرده و به حس تحقیری که غربی‌ها نسبت به مردم شرق داشتند پایان داده بود.

درباره فیلم «شنای پروانه» / شوره‌ زار شرّ یکشنبه 29 تیر 1399 00:35

درباره فیلم «شنای پروانه» / شوره‌ زار شرّ

فیلم اگر به دست سینماگر باتجربه و صاحب جهان‌بینی و جسوری نوشته و ساخته شده بود، از شرح وقایع گذر کرده و ریشه‌های پیوند میان لمپن‌ها را واکاوی می‌‌کرد. می‌توانست به حضور مداوم اوباش از منظر اجتماعی بنگرد و حتی کنش شخصیت مرکزی را به بن‌بستی بزرگ‌تر از خرده‌حساب‌های شخصی بکشاند.

نگاهی گذرا به فیلم‌های موسوم به جنوب‌شهری / سرنوشت آدم‌های ته شهر یکشنبه 29 تیر 1399 00:24

نگاهی گذرا به فیلم‌های موسوم به جنوب‌شهری / سرنوشت آدم‌های ته شهر

جنوب شهری که پدران و مادران ما در آن بزرگ شدند، شکل و شمایل دیگری داشت. جوان‌های امروزی آن فضا را خیلی نمی‌شناسند و شاید همین عدم شناخت کافی از فضای جنوب شهر باعث می‌شود برخی فیلم‌سازان جوان در پرداخت فضا و روابط آدم‌ها خیلی موفق نباشند و همه‌چیز مصنوعی جلوه کند».

سینما روی کاغذ، فیلم روی پرده/ بازخوانی تأثیر نوشته‌های ایرج کریمی در سینمای دهه 90 شنبه 28 تیر 1399 23:22

سینما روی کاغذ، فیلم روی پرده/ بازخوانی تأثیر نوشته‌های ایرج کریمی در سینمای دهه 90

سلیقه‌سازی‌ای‌ که ایرج کریمی و منتقدان دیگر سینمای ایران در دهه‌های 60 و 70 با کمک شرایط به‌وجود آمده در سینمای ایران بنا کردند، حاصل فضای بسته‌ای بود که امکان بیان نظرات دیگر و تماشای فیلم‌هایی از جنس متفاوت سینمایی مورد علاقه این نسل از منتقدان را نمی‌داد.

ناآگاهی یا سهل‌انگاری؟/ نگاهی به فیلم «پسرکشی» شنبه 28 تیر 1399 17:45

ناآگاهی یا سهل‌انگاری؟/ نگاهی به فیلم «پسرکشی»

چگونه می‌توان پذیرفت این حجم از اشتباه و سطحی‌نگری در یک فیلم کنار هم قرار بگیرند و در نهایت این اثر مورد تایید باشد و اجازه‌ی اکران بگیرد. فیلمی که نه حرفش مشخص است، نه حتی یک قاب درست تحویل مخاطب می‌دهد.

تاملاتی بر پیش‌نویس اساسنامه خانه سینما شنبه 28 تیر 1399 12:25

تاملاتی بر پیش‌نویس اساسنامه خانه سینما

سیدمحسن هاشمی در یادداشتی با عنوان «تاملاتی بر پیش‌نویس اساسنامه خانه سینما» به بررسی نکاتی درباره اساسنامه جدید خانه سینما پرداخته است.

تقوایی این روزها حال خوشی ندارد شنبه 28 تیر 1399 12:11

تقوایی این روزها حال خوشی ندارد

گرچه درست نیست به این صراحت بگویم اما بگذارید، بگویم این روزها ناصر تقوایی حال خوشی ندارد چون حال خوش از خلق کردن و کار کردن ناشی می‌شود. ناصر تقوایی الان هیچ کاری نمی‌کند مگر این که اطرافیانش مدعی باشند او می‌نویسد. بله او سال‌هاست که می‌نویسد اما برای کشوی میز و نوشته‌هایش را انبار می‌کند.

شنای پروانه و خوب، بد، جلف2 در گرمای کرونا سوختند یکشنبه 22 تیر 1399 13:06

شنای پروانه و خوب، بد، جلف2 در گرمای کرونا سوختند

میزان فروش فیلم‌های در حال اکران نشان می‌دهد فیلم‌هایی که اکران آنلاین را انتخاب کردند، نه‌تنها ضرر نکردند، بلکه حتی عایدی بیشتری از اکران در سینما نصیبشان شده است.

نگاهی به فيلم «شنای پروانه» ساخته محمد كارت/ بسته‌های فرهنگی شهرداری شنبه 21 تیر 1399 13:17

نگاهی به فيلم «شنای پروانه» ساخته محمد كارت/ بسته‌های فرهنگی شهرداری

فيلم «شناي پروانه» كه بناي روايي و بصري خود را بر اين تفكيك استوار كرده، «جنوب شهري‌ها» را مهاجران غيررسمي مي‌داند كه بايد به هر شكلي حضور غيرمدني و هنجارشكنانه‌شان از فرهنگ شهرنشيني پاك شود.

نگاهی به سينمای بهمن فرمان‌آرا در سال‌های اخير / مرحمت فرموده ما را مس كنيد شنبه 21 تیر 1399 10:53

نگاهی به سينمای بهمن فرمان‌آرا در سال‌های اخير / مرحمت فرموده ما را مس كنيد

مضمون‌هايي چون «يأس فلسفي»، «گم‌گشتگي»، «سادگي»، «هراس از مرگ»، «خودشيفتگي»، «انسان‌گرايي ليبرال» و... در كارهاي فرمان‌آرا موج مي‌زند كه با انديشه‌هاي ماركسيستي و انتقادي كارگرداناني چون مسعود كيميايي، امير نادري، فريدون گله و سهراب شهيدثالث متفاوت است.

درباره فیلم «شنای پروانه» ساخته محمد کارت/ تیغ بر گردن حاشیه‌نشینان شنبه 21 تیر 1399 09:56

درباره فیلم «شنای پروانه» ساخته محمد کارت/ تیغ بر گردن حاشیه‌نشینان

انگار تب شنای پروانه در چند ماه تعطیلی سینما و سروکله‌زدن با کرونا فرو نشسته و باعث افزایش واقع‌بینی منتقدان در مواجهه با این فیلم شده است. موضوعی که به خوبی در نگاه‌های متفاوت شماری از منتقدان به این فیلم که در ادامه می‌آید، قابل دریافت است.

درباره سریال هم‌گناه/ هنر هم‌ قصه بودن شنبه 21 تیر 1399 00:00

درباره سریال هم‌گناه/ هنر هم‌ قصه بودن

«هم‌گناه» یک اثر فاخر و درجه یک نیست اما با تکیه بر قصه جذاب و چهره‌های محبوب مردم توانسته مخاطبان را راضی نگه دارد

درباره «جهان با من برقص» / سینمای پیام‌محور و نوگرایی چهارشنبه 18 تیر 1399 14:16

درباره «جهان با من برقص» / سینمای پیام‌محور و نوگرایی

شاید فیلم «جهان با من برقص» تماشاگرانِ سینمادوست را متوجه کپی‌برداری یا برداشتی علاقه‌مندانه از فیلم «زندگی یک معجزه است»، ساخته امیر کاستوریکا کند یا نمونه‌های سینمایی دیگری که در دسته‌بندی‌های روایی رایج «ضدقصه» خوانده می‌شوند.

نگاهی به سریال «دل»/  اجرای خوش‌ رنگ‌و‌لعاب فیلم‌نامه ضعیف چهارشنبه 18 تیر 1399 00:00

نگاهی به سریال «دل»/ اجرای خوش‌ رنگ‌و‌لعاب فیلم‌نامه ضعیف

هر چقدر که سریال «دل» به لحاظ بصری و شنیداری، خوش رنگ‌و‌لعاب است، از لحاظ فیلم‌نامه و قصه‌گویی حفره‌های فراوانی دارد که به‌راحتی پرشدنی نیستند.

نگاهی به«هم‌گناه» ساخته مصطفی کیایی / کارگردانی موفق روایت تکراری و بی‌منطق چهارشنبه 18 تیر 1399 14:03

نگاهی به«هم‌گناه» ساخته مصطفی کیایی / کارگردانی موفق روایت تکراری و بی‌منطق

با استفاده از ویترین جذاب بازیگری و اجرای خوش رنگ‌و‌لعاب، نمی‌توان سریال ماندگار ساخت. آنچه یک سریال را ماندگار می‌کند، داستان‌گویی اثرگذار و چندلایه‌بودن داستان و تأویل‌پذیری آن است؛ چیزی که در یک دهه اخیر فقط در سریال شهرزاد 1 اتفاق افتاد که آن هم اثرگذاری‌اش را در قسمت 2 و 3 از دست داد!