چهارشنبه , ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۴
یادداشت و مقاله تئاتر | صفحه 15
چگونه آنتون چخوف روی کارگردانی مدرن تأثیر گذاشت؟/ سه نسخه از باغ آلبالو

چگونه آنتون چخوف روی کارگردانی مدرن تأثیر گذاشت؟/ سه نسخه از باغ آلبالو

نمایش‌نامه‌ی باغ آلبالو به نویسندگی آنتون چخوف در تاریخ تئاتر بسیار مهم است. جورجو استره‌لر، پیتر اشتاین و پیتر بروک، سه اجرای مشهور از این نمایش‌نامه را به‌صحنه برده‌اند. ماریا شِتسُوا و کریستوفر اینِس در کتاب «مقدمه‌ی کیمبریج بر کارگردانی تئاتر» به این موضوع پرداخته‌اند. ترجمه‌ی این مطلب را در ادامه می‌خوانید.

درباره بیوه سیاه بیوه سفید/ چرا باید این نمایش را دید؟ سه شنبه 24 اردیبهشت 1398 00:00

درباره بیوه سیاه بیوه سفید/ چرا باید این نمایش را دید؟

این روزها در عمارت نوفل لوشاتو نمایش مونولوگی به نام «بیوه سیاه، بیوه سفید» روی صحنه است و به روایت بخشی از خشونتی که علیه زنان اتفاق افتاده و می‌افتد می‌پردازد، سید محمد طباطبایی حسینی یادداشتی درباره این نمایش و دلایلی که باید آن را ببینیم، نوشته است.

آیا جشنواره‌‌ها استعدادها را به قتل می‌رسانند؟ دوشنبه 19 فروردین 1398 00:00

آیا جشنواره‌‌ها استعدادها را به قتل می‌رسانند؟

شب گذشته برنده تندیس بازیگری جشنواره تئاتر فجر در یک برنامه استعدادیابی حاضر می‌شود تا رویا نونهالی، کارگردان تئاتر را متأثر کند و این پرسش را پدید آورد که آیا جشنواره‌های تئاتری این استعداد را از مسیر حرفه‌ای منحرف کرده بودند؟

مروری بر اجراهای يك طراح، نويسنده و كارگردان / اهميت «سالگشتگی» اميررضا كوهستانی یکشنبه 26 اسفند 1397 00:00

مروری بر اجراهای يك طراح، نويسنده و كارگردان / اهميت «سالگشتگی» اميررضا كوهستانی

«رقص روی لیوان‌‌ها» جزء معدود آثار کوهستانی است که توسط کارگردان‌های دیگر هم اجرا شده، اما این کارگردان می‌گوید با اینکه به‌عنوان یک اثر نمایشی برایش اهمیت دارد، اما از لحاظ زیبایی‌شناسی تمایلی به اجرای مجددش ندارد، آن هم به یک دلیل ساده؛ چون «سالگشتگی» پاسخ شخصی‌اش به اجرای «رقص روی لیوان‌ها» بوده.

یادداشتی به بهانه اجرای «روز باشکوه آقای گورکن» در مجتمع ندامتگاه تهران / شما کمی فرق دارید... جمعه 24 اسفند 1397 00:00

یادداشتی به بهانه اجرای «روز باشکوه آقای گورکن» در مجتمع ندامتگاه تهران / شما کمی فرق دارید...

: «وحید.م»، «محمد.د»، «بهروز.ع»، «آرش.پ»، «امیرحسین.الف»، «محمدعلی.ف.ش»، «علیرضا.ع»، «بابک.م»، «سیروس.ق» و «عبدالله.ط» عزیز. شما کمی فرق دارید که نام‌تان این گونه روی بروشور اثر به چاپ رسیده. این فرم معرفی اشخاص بیشتر ما را به یاد «ب.ز» و یا «م.ر.خ» می‌اندازد که پول‌های کلان از این مملکت بردند و معلوم نیست فی‌الحال کجا هستند و چه می‌کنند.

ضرورت گفت‌وگو برای بازنگری در برگزاری جشنواره‌های تئاتر/ می دانم خونِ دل‌ها خورده‌اند سه شنبه 14 اسفند 1397 04:35

ضرورت گفت‌وگو برای بازنگری در برگزاری جشنواره‌های تئاتر/ می دانم خونِ دل‌ها خورده‌اند

اگر چاره‌اي جز برگزاري جشنواره در ايام مقارن با روزهاي پيروزي انقلاب نيست، آيا نحوه و چگونگي برگزاري آن نیز گريزناپذير است؟ آيا نمي‌توان با توجه به توقعات موجود براي برگزاري جشنواره در چنين روزهايي (که ابدا منطبق با زمان‌بندي فعاليت‌هاي بين‌المللي تئاتر نيست)، تنها برپايي بخش نهايي جشنواره را با انتخاب دقيق و با دلايل متقن و بايسته تعدادي نمايش معدود، در اين روزها تدارک ديد و ستاد جشنواره را که گويا دائمي است، مکلف کرد براي تمام مدت سال برنامه‌ريزي کنند.

مدیران تئاتر حذف نمی‌شوند؛ ازیک صندلی به صندلی دیگر منتقل می‌شوند! یکشنبه 12 اسفند 1397 02:06

مدیران تئاتر حذف نمی‌شوند؛ ازیک صندلی به صندلی دیگر منتقل می‌شوند!

با انتصاب‌های جدید در اداره‌کل هنرهای نمایشی باردیگر مشخص شد مدیران تئاتری در میان صندلی‌های مختلف در رفت و آمدند و به نظر مدیران مادام‌العمر تئاتر خواهند بود.

سینما به توانِ تئاتر یکشنبه 28 بهمن 1397 00:00

سینما به توانِ تئاتر

انگار بار دیگر سینماگرها به خاطر آوردند که بسیاری از استعدادهای جوان را باید از دل پلاتوهای مرکز شهر تهران، کشف و به سینما معرفی کرد.

آیا در نمایشنامه‌نویسی کمیت مهم است یا کیفیت؟ دوشنبه 15 بهمن 1397 21:00

آیا در نمایشنامه‌نویسی کمیت مهم است یا کیفیت؟

با آنکه دستگاه‌های دولتی و جشنواره‌های تئاتری و متخصصان امر در سخنرانی‌هایشان از افت کیفیت نمایشنامه‌نویسی در ایران می‌گویند، جشنواره‌ فجر در گزارشی کمیت‌گرا همه چیز را خوب توصیف کرده است.

لابی‌گری کانون تئاتر خیابانی در جشنواره تئاتر فجر یکشنبه 14 بهمن 1397 18:24

لابی‌گری کانون تئاتر خیابانی در جشنواره تئاتر فجر

با توجه به چینش بخش خیابانی جشنواره تئاتر فجر به‌نظر می‌رسد این بخش در یک لابی‌گری فرو رفته است.

«شهر تنهایی من» قصه معصومیت‌های از دست رفته است پنجشنبه 11 بهمن 1397 17:13

«شهر تنهایی من» قصه معصومیت‌های از دست رفته است

حسن عسکری کارگردان نمایش «شهر تنهایی من» در یادداشتی درباره دلایل روی صحنه بردن این اثر نمایشی و مشکلاتی که برای اجرای تئاتر وجود دارد، سخن گفت.

هر‌چیز «اجق وجقی» هنر نیست یکشنبه 30 دی 1397 11:53

هر‌چیز «اجق وجقی» هنر نیست

بهمن و اسفند 97 جشنواره‌هایی در حوزه تئاتر برگزار می‌شود که در نوع خود می‌تواند گرمی‌بخش فضای زمستانی تئاتر ایران باشد. در این میان، انتخاب‌هایی که از سوی هیأت داوران انجام می‌شوند و فهرستی که به‌عنوان برندگان جشنواره منتشر می‌شود، از آن جهت اهمیت می‌یابد که می‌تواند الگوی جوانانی باشد که سودای روی صحنه بردن نمایش خود در آینده دارند. بنابراین اینکه چه نمایش‌هایی مورد توجه قرار بگیرند و چه آثاری جوایز جشنواره‌ها را کسب کنند، در حکم اتفاقی است که به‌ گرایش هنری اهالی تئاتر جهت می‌دهد. در همین ارتباط اصغر نوری، نمایشنامه‌نویس و کارگردان تئاتر یادداشتی را منتشر کرد

یک شورای دیگر به آمار شوراهای تئاتری اضافه شد/ بازی با کلمات! شنبه 29 دی 1397 12:30

یک شورای دیگر به آمار شوراهای تئاتری اضافه شد/ بازی با کلمات!

«شورای راهبردی تئاتر ایران» متولد شد تا به آمار شوراهای مختلفی که پیش از این در تئاتر شکل گرفته بودند و سرانجامی هم نداشتند، افزوده شود.

نوشتاری کوتاه درباره حسین محب اهری ؛ بالاخره قصه‌ همیشگی مرگ پنجشنبه 27 دی 1397 15:56

نوشتاری کوتاه درباره حسین محب اهری ؛ بالاخره قصه‌ همیشگی مرگ

بالاخره قصه‌ همیشگی مرگ و تن رقم خورد درباره‌ حسین محب‌اهری هم. در این چند سال که او با مرگ و بیماری می‌جنگید همیشه خبرها، مصاحبه‌ها و روایت‌هایش را می‌خواندم.

چگونه رادی بخوانیم؟ چهارشنبه 26 دی 1397 11:26

چگونه رادی بخوانیم؟

قطب‌الدین صادقی می‌گوید: «متاسفانه در تئاتر ما مدت زیادی است انسان ایرانی، زندگی ایرانی و هنر ایرانی به طور کلی فراموش شده است و بسیاری از هنرمندان ما دست به خلق آثاری می‌زنند که نشانی از انسان و زندگی ایرانی ندارند. اما این آثار اکبر رادی هستند که روح ایرانی بودن شخصیت‌ها و داستان‌های نمایشنامه‌هایش قدرتمند است و این یکی دیگر از مشخصه‌های فنی آثار این نویسنده در حوزه نمایشنامه‌نویسی است.»

از بی‌تفاوتی صدا وسیما تا بی عدالتی در تبلیغات تئاتر سه شنبه 18 دی 1397 11:42

از بی‌تفاوتی صدا وسیما تا بی عدالتی در تبلیغات تئاتر

"وقتی از تبلیغات تئاتر سخن می‌گوییم به طور دقیق از چیزی سخن می‌گوییم که نیست. شاید بگویید پس این همه بلیبورد فلان نمایش، تیزرهای تبلیغاتی تئاترها در شبکه‌های ماهواره‌ای و تبلیغات تئاترها در فضای مجازی چیست؟ پاسخ این است که این همه تلاش‌های پراکنده‌ بعضی گروه‌های نمایشی در حوزه تبلیغات تئاتر است و نه یک روند مشخصِ تعریف شده برای تبلیغات در تئاتر که البته همه آن‌ها در برابر میزان فعالیت تئاتر در ایران درصد قابل توجهی نیست. این چند سطر بنا دارد نگاهی کند به شرایط، امکانات و باید و نبایدهای تبلیغات تئاتر در ایران.

پروژه تئاتر هراسی و تشکیک در پول‌های مشکوک چهارشنبه 12 دی 1397 14:02

پروژه تئاتر هراسی و تشکیک در پول‌های مشکوک

بیانیه اخیر معاونت هنری وزارت فرهنگ این گمانه که دستکم یک اتاق فکر در پی عملیات روانی علیه جامعه هنری ست را قریب به یقین کرده است.

می‌توانی بهرام بیضایی نباشی و رنج نبینی راحت زندگی کنی چهارشنبه 5 دی 1397 16:36

می‌توانی بهرام بیضایی نباشی و رنج نبینی راحت زندگی کنی

یادداشت سیدمحمد طباطبائی در هشتادمین سال تولد بهرام بیضایی نمایشنامه‌نویس و کارگردان نامدار ایرانی را در ادامه بخوانید

نگاه نيويورك تايمز به نمايش «نسيم» به كارگردانی نسيم سليمانپور/ هر نمايش يك دوست چهارشنبه 28 آذر 1397 11:47

نگاه نيويورك تايمز به نمايش «نسيم» به كارگردانی نسيم سليمانپور/ هر نمايش يك دوست

«نسيم» اثری درباره مهاجرت و جابه‌جايی است. بعيد به نظر مي‌رسد سليمانپور كه در برلين اقامت دارد، آن‌گونه كه در اين نمايش مي گويد در نيويورك تنها و بی دوست باشد، در اين نمايش كه سليمانپور از تلاش براي زندگي و كار در جايي كه زبانت را نمي‌فهمند مي‌گويد، قطعا دوستي او را براي نوشيدن يك فنجان قهوه دعوت مي‌كند.

حميدرضا آذرنگ در فاصله دو خنكا سه شنبه 27 آذر 1397 14:09

حميدرضا آذرنگ در فاصله دو خنكا

وقتي حميدرضا آذرنگ مي‌گويد «بعد از 9 سال بهانه‌اي براي اجراي دوباره اين متن به دست آمده» دقيقا از كدام بهانه يا ضرورت صحبت مي‌كند؟ آيا قرار است در برابر جريان توليدات سفارشي بي‌سروته بايستد؟ چرا با يك نمايشنامه جديد اين اتفاق نيفتاد؟ و بار ديگر همان متني به صحنه آمد كه قبلا امتحان خود را پس داده بود؟ پس اين محافظه‌كاري چه معنايي دارد؟

تئاترهايی كه نبايد ديد و بالعكس! دوشنبه 26 آذر 1397 18:26

تئاترهايی كه نبايد ديد و بالعكس!

حالا چندسالي از شروع مسابقه بساز و بفروشي پرشمار مي‌گذرد، گرچه از جنبه‌اي مي‌توان به وجود اين حجم از استعداد و علاقه‌مند تئاتر باليد و آرزوي افزوني آمار داشت ولي از سوي ديگر خبرنگار و روزنامه‌نگار هم با خيالي آسوده‌تر مي‌تواند تكليف‌ خود را با سره‌ و ناسره يا سازه و ناسازه روشن كند. حالا ديگر مي‌توان تعارف را كنار گذاشت و به دوستداران نمايش گفت كه كدام نمايش‌ها را ببينند و قيد به جان خريدن زحمت رفت‌وآمد و پرداخت بهاي بليت كدام نمايش‌ها را بزنند. چه‌ بسا مفيدتر باشد مخاطب در بعضي موارد با پول بليت بعضي نمايش‌ها كتابي تهيه كند و فيلم‌هاي مورد علاقه‌اش را سفارش دهد و بي‌آنكه در اين هواي آلوده رنج ماندن در ترافيك بپذيرد به تماشاي حاصل تلاش يك گروه خوشفكر و پرتلاش بنشيند.