در این گزارش به بررسی بازیگرانی که جشنواره فیلم فجر سبب تغییر مسیر بازیگریشان شد و بازیگرانی که برای اولینبار در جشنواره فیلم فجر دیده شدند؛ پرداخته شد. بازیگران دیگری نیز هستند که در جشنواره فیلم فجر طی سالیان مختلف برگزاری این رویداد سینمایی شناختهتر شدند.
تئاتر ایران در سالی که گذشت پستیها و بلندیهای زیادی را به خود دید، بحرانی شدن وضعیت زیربنایی مجموعه تئاتر شهر و تغییر دبیر سیدومین جشنواره تئاتر فجر در آستانه برگزای جشنواره تا وضعیت بلاتکلیف اداره تئاتر، تالار «مولوی» و البته بازگشت برخی هنرمندان نام آشنا پس از چند سال به صحنه تئاتر از جمله اتفاقات مهم وجالب توجهی بود که در سال 92 در تئاتر رخ داد.
خصوصی سازی اگر حمایت شود میتواند روی پای خود بایستد در غیر این صورت پس از مدتی کار شکست میخورد. اما وقتی فضایی را مهیا میکنی که سود دهی ندارد فکر گسترش آن سخت است ولی ما تمام تلاش خود را میکنیم که ساختمان را تبدیل به احسن کنیم.
تئاتر با تمام دغدغهها، نگرانیها و امیدواریهایش سالی دیگر را پشت سر گذاشت اما در این میان برخی موضوعات برای اهالی و علاقهمندان تئاتر مبهم است و این ابهامات زمانی بیشتر میشود که مدیر جدید اداره کل هنرهای نمایشی هم همچنان در موضع سکوت است.
محمد رحمانیان و گروهش قرارست در قالب یک موسیقی - نمایش بهنام «در روزهای آخر اسفند» اثری متفاوت را از امشب در تالار وحدت اجرا کنند؛ اثری که درعین بیان دغدغههای نسل جوان ادای دینی به موسیقی هم هست.
گروه نمایش «من چه جوری ممکنه یه پرنده باشم؟» این روزها در سالن چهارسوی مجموعه تئاترشهر آخرین مراحل تمرین را پشتسر میگذارد. اجرایی که گذشته از نمایشنامه ماتئی ویسنییک از ویژگیهای آن میتوان به تغییر چیدمان صندلی تماشاگران و بازگشت به معماری اصیل سالن و همچنین بهرهگیری از ۳۰ بازیگر از نسلهای مختلف اشاره کرد. گزارشی از یک روز تمرین این گروه را در ادامه بخوانید.
از همانروز اولی که اسماعیل عالیزاد بهعنوان دبیر سیودومین جشنواره تئاتر فجر انتخاب شد، قابل پیشبینی بود که این جشنواره، پرحاشیه خواهد بود. عالیزاد هرچند بهدلیل حضورش در شورای نظارت و ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی با تئاتر بیگانه نبود، اما از آنجا که این استاد علوم ارتباطات اجتماعی، تجربه چندانی در برگزاری جشنوارههای بینالمللی نداشت، سپردن سکان جشنواره سیودوم تئاتر فجر به او انتخابی غریب مینمود.
سیزدهمین جشنواره تئاتر عروسکی دانشجویان ۲۶ بهمن تا ۳ اسفندماه سال جاری در تهران برگزار میشود.
با نگاهی گذرا به جدول سیودومین جشنواره تئاتر فجر متوجه میشویم که با وجود حضور نمایشنامههای معاصر ایرانی همچون آثار بهرام بیضایی،علیرضانادری،جلال تهرانی، نغمه ثمینی،محمد چرمشیر،قطبالدین صادقی، متنهای کلاسیک و قدیمی ادبیات نمایشی دنیا همچنان طرفداران زیادی دارد و سهم قابل توجهی را در بخشهای اصلی جشنواره تئاتر فجر به خود اختصاص دادهاند.
سو کیانگ جین که نمایش سنتی کشور کره جنوبی با نام «بنسان تلچوم» را در قالب یک کارگاه به هنرجویان ایرانی آموزش داده است، ماسکهایی که بازیگران به چهره میزنند را برای نمایش خشم و اعتراض طبقه فرودست نسبت به مشکلات اجتماعی از پشت این صورتکها بیان کرد.
پاییزی دیگر بر تئاتر ایران گذشت، در این پاییز اتفاقات زیادی رخ داد که شرایط امروز و همچنین آینده تئاتر را با بیم و امیدهایی از سوی هنرمندان و علاقهمندان تئاتر روبه رو کرده است.
اپرای عروسکی عاشورا به مدت 6 شب در شیراز به صحنه رفت. شب گذشته درحالی که آخرین اجرای آن با استقبال گسترده ای در تالار حافظ روبه رو شد، تماشاگران این امکان را یافتند در پایان، پشت صحنه ي این اپرای بزرگ را از نزدیک ببینند.
بخش ˝نسل نو˝ جشنواره تئاتر فجر فرصت مناسبی است تا کارگردانان جوان تواناییهایشان را محک بزنند و راه ورود خود به جریان حرفهای تئاتر را هموار کنند.
بچه ها را به جلوي صحنه هدايت مي كنيم تا به عروسك ها دست بزنند. نزديك شدن بچه ها به عروسك ها بسيار ديدني است. ذوق و هيجان و شعف كودكان براي دست زدن به عروسك ها خيلي زياد و جالب است.
فیلسوف های تراز اول یونان مثل سقراط و افلاطون و شخصیت های سیاسی از روزگار دور با کت و شلوار و لباس های مدرن در طبقه هفتم تالار وحدت جمع شده اند تا با تمرين "سقراط" از امشب ميزبان كساني باشند كه به تماشاي اين نمايش مي نشينند.
هرچند «پردیس تئاتر تهران» به طور رسمی فعالیت خود را آغاز نکرده است، اما این روزها تعزیه نمایش «خواب ستاره» به طور آزمایشی در این مجموعه اجرا میشود.
با شروع آذر ماه، کمکم باید تنور اخبار جشنواره تئاتر فجر داغتر شود، چراکه در روزهای آینده بازبینی آثار برخی از بخشهای جشنواره آغاز میشود.
ظاهرا ماجرای بازسازی ادامهدار مجموعهی «تئاتر شهر» حتی از رابطه ایران و آمریکا هم پیچیدهتر شده است!
حسن معجونی: تالار مولوی از معتبرترین و بهترین سالنهای ما است و همیشه خانه دانشجویان بوده است، وقتی این تالار تعطیل میشود یعنی یک فضای حرفهای از تئاتر دانشگاهی گرفته شده است/ هادی مرزبان: مسلما تالار «مولوی» یکی از تالارهای مهم ما بوده و با وجود اینکه یک تالار دانشجویی بوده است اما در این سالها شرایط یک تالار حرفهای را پیدا کرده بود و به یک مرکز فعال تئاتر و یکی از قطبهای تئاتر ما تبدیل شده بود/ کوروش نریمانی: تالار مولوی سابقه درخشان و نامی ماندگار در تئاتر ما دارد. از گذشته آرزوی بسیاری از گروههای تئاتری این بود که در تالار مولوی اجرا داشته باشند، اما واقعا نمیدانم چرا باید اتفاقی بیفتد که سالنی از گردونه تئاتر ما خارج شود.
زمزمۀ اجرای نمایش تازۀ «حمید پورآذری» نشان می دهند که برخلاف برخوردِ کلیشه ایِ رسانه های غرب با ایران و سانسور، تئاتر در ایران زنده است.بگذارید فراموش نکنیم که تئاتر در ایران مورد حمایت مالی دولت قرار دارد و همچنین فراموش نکنیم که نمایش هایی که سانسور نشده اند، سیستمی سخت و پر از تناقض را به نمایش می گذارند که در پی راه هایی برای خروج از تنگناها در حرکت است.
شامگاه شنبه 11 آبان ماه برنامهای به بهانه تولد استادمحمد برگزار شد که در این برنامه به جای اینکه حاضران درباره او سخن بگویند، یادداشتهایی از این هنرمند توسط هنرمندانی چون محمد چرمشیر، مسعود فروتن، مسعود جعفری جوزانی و رویا افشار خوانده شد.