وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حکمی رضا مردانی را به عنوان سرپرست ادارهکل هنرهای نمایشی این وزارتخانه منصوب کرد. این اداره کل که تابعه معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، متولی برنامهریزی و سیاستگذاری هنرهای نمایشی کشور است. این انتصاب پس از مدتها بلاتکلیفی در مدیریت اداره کل هنرهای نمایشی و پس از اتابک نادری صورت میگیرد.
عمارت نوفللوشاتو این روزها با چهار اثر نمایشی جدید، فضایی پر جنبوجوش را تجربه میکند. از «راز شکست فاتحان» به کارگردانی نوید خدام عباسی و «ریکاوری» اثر امیرمحمد دشتگلی گرفته تا نمایشنامهخوانی «جادوی آینه» با حضور بهنوش بختیاری و دهها کودک و نوجوان و همچنین تمدید اجرای «به یک قاتل ساده نیازمندیم» به کارگردانی مریم امینی، علاقهمندان به تئاتر میتوانند گزینههای متنوعی را برای تماشا انتخاب کنند.
آروند دشتآرای، کارگردان تئاتر، تازهترین اثر خود، «ماهی بلژیکی» را مرداد و شهریور امسال در تهران روی صحنه میبرد. این نمایش که اقتباسی از متن لئونور کُنفینو، نمایشنامهنویس برجسته فرانسوی، با برگردان حمیدرضا امانپور قرایی است.
نمایش «باغ عدن» نوشته احسان معجونی و به کارگردانی شایان افشردی، با بازی فرزانه میدانی و احسان معجونی، از ۴ تیر ماه ساعت ۲۱ در سالن استاد سمندریان اجراهای خود را آغاز میکند.
نمایش «کارنامهی بُندارِبیدَخش»، اثری از بهرام بیضایی، به کارگردانی مشترک ساناز پوردشتی و مهدی وحیدروش، از ۲۰ خردادماه دور دوم اجراهای خود را در مجموعه تئاتر لبخند آغاز میکند. این نمایش که پیشتر با استقبال مخاطبان در کارگاه نمایش تئاترشهر مواجه شده بود، روایتی از تقابل جمشاه و وزیرش بُندارِبیدَخش را به تصویر میکشد.
اپرای عروسکی «مولوی» به کارگردانی بهروز غریبپور، در یک موفقیت بزرگ بینالمللی، به جشنواره بینالمللی تئاتر چخوف در روسیه راه یافت. غریبپور اعلام کرد که این اثر، با حمایت کامل جشنواره چخوف، طی یک هفته اقامت در روسیه، پنج اجرا به زبان فارسی با زیرنویسهای انگلیسی و روسی روی صحنه خواهد برد. تمامی تجهیزات و عروسکهای ۸ تنی این اپرا به محل برگزاری جشنواره ارسال شده و بلیتهای آن نیز پیشفروش شده است.
نمایش «اتاق ورونیکا»، اثری مهیج به نویسندگی آیرا لوین و کارگردانی علیرضا عابدینی مرام، از ۵ خردادماه در سالن شماره سه پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه رفته است. این نمایش که تا ۳۰ خردادماه هر شب ساعت ۱۹ اجرا میشود، داستان مرموز زوجی مسن و دختری جوان را روایت میکند که با یک قتل پیچیده درگیر میشود.
امین بهروزی نویسنده و کارگردان تئاتر بار دیگر نمایش «روزهای بی باران» را در عمارت هما روی صحنه میبرد.
نمایش «کبوتری ناگهان» به نویسندگی محمد چرمشیر و کارگردانی طیبه کریمی، از ۱۸ خرداد تا ۶ تیرماه، هر روز ساعت ۱۸ در سالن هادی اسلامی تالار محراب روی صحنه میرود. این اثر با محوریت شخصیت نزهتجهان، زن شاعری در دوران قاجار، به جستجوی هویت زنانه، رازهای نهان و صدای خاموش زنان آن عصر میپردازد.
طرح توسعه تماشاخانه سنگلج، که سالها معطل مانده بود، با رویکردی تازه و حمایت شهرداری تهران، بار دیگر در دستور کار قرار گرفت. این خبر مسرتبخش را اتابک نادری، طراح توسعه این تماشاخانه، به خبرنگار مهر اعلام کرد و از شکلگیری کارگروهی مشترک برای تبدیل سنگلج به یک مرکز فرهنگی و هنری قدرتمند خبر داد.
با سپری شدن ایام سوگواری، سالنهای تئاتر تهران از فردا، جمعه، ۱۷ خرداد ماه، فعالیت خود را از سر میگیرند. این بازگشایی با حضور پررنگ چهرههای محبوب سینما و تئاتر از جمله شبنم مقدمی، سام درخشانی، آزاده صمدی، کامران تفتی، دارا حیایی و ... همراه خواهد بود که در نمایشهای متنوع و تازهای به ایفای نقش میپردازند.
علی شمس، پس از نزدیک به چهار سال دوری از صحنههای داخلی، با تازهترین اثر خود، نمایش «بر زمین میزندش»، از اوایل تیرماه در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه بازمیگردد. این نمایش که بر اساس نمایشنامهای از خود شمس و با الهام از شعر خیام نوشته شده، به بازیابی تکههای هویتی کارگردان در نسبت با زمان و تاریخ میپردازد.
کنسرت نمایش «بتهوون» به کارگردانی جواد مولانیا، پس از اجراهای موفق در باغ کتاب، از ۲۳ خردادماه با تغییراتی در گروه بازیگران و پیوستن گلاره عباسی، اجرای تازه خود را در زمین چمن کاخ نیاوران آغاز میکند. این اثر با محوریت زندگی آهنگساز شهیر آلمانی، لودویگ فان بتهوون، تا ۲۵ خردادماه هر شب ساعت ۲۱ میزبان علاقهمندان خواهد بود.
نمایش «آداب شکار روباه» به کارگردانی محمد شاکری، پس از موفقیت در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر (کسب تندیس بهترین بازیگری مرد و نمایشنامه) و حضور بینالمللی در کشور تاجیکستان، آماده میشود تا از ۲۷ خردادماه ۱۴۰۴ در سالن چهارسو مجموعه تئاتر شهر روی صحنه برود. این اثر، داستانی از توطئه و خیانت در دربار آغا محمدخان قاجار را روایت میکند.
عمارت نمایشی هما با تصمیمی نو، از این پس هر شنبه، حتی در روزهای تعطیل عمومی سالنهای نمایش، میزبان علاقهمندان به هنر خواهد بود. این تغییر به منظور فراهم آوردن فرصتی استثنایی برای هنرمندان و تماشاگران برای دیدن آثار نمایشی در فضایی مناسب صورت گرفته است.
هفتمین دوره جشنواره نمایشنامهخوانی مرکز تئاتر مولوی از شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ آغاز میشود. این جشنواره با هدف معرفی چهرههای تازه در عرصه نمایشنامهنویسی دانشگاهی برگزار میشود و به مدت ۵ روز میزبان آثار دانشجویان در بخشهای تالیفی، ترجمه و اقتباس خواهد بود.
شکرخدا گودرزی، کارگردان تئاتر، با تأکید بر اینکه اجرای نمایشهای فاخر و ملی همچون «خواجه نصیرالدین طوسی» نیازمند حمایتهای فراتر از وزارت ارشاد است، از بیثباتی مدیریتی در اداره کل هنرهای نمایشی و عدم تعامل کافی با هنرمندان انتقاد کرد. او ابراز امیدواری کرد که نگاه وفاق ملی دولت، شامل حال تئاتر نیز بشود.
لید:تئاتر ژاپنی با قدمت و پیچیدگی بینظیرش، یکی از کهنترین شاخههای هنرهای نمایشی جهان است. در این سنت غنی، سه فرم اصلی تئاتر نو (Noh)، کابوکی (Kabuki) و بونراکو (Bunraku) جایگاهی ویژه دارند. این مقاله به بررسی پیشزمینهی تاریخی، ویژگیهای نمایشی و نقش این اشکال اصلی تئاتر ژاپنی در فرهنگ و جامعه ژاپن میپردازد.
از روز یکشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۴، دو نمایش «کاسپار» به کارگردانی فرید ادهمی و «اوبِرمِنش» به کارگردانی افشین حسنیکیا، در سالن انتظامی خانه هنرمندان ایران به روی صحنه میروند و تا ۱۱ تیرماه ادامه خواهند داشت.
نمایشنامه «آبجیها و آقاجان» نوشته علی شمس، برای اولین بار در ایران روز شنبه ۱۷ خرداد در تماشاخانه لبخند روخوانی میشود. این اثر قرار است توسط انتشاراتی در فرانسه منتشر شود و عواید حاصل از فروش بلیط این برنامه به امور خیریه اختصاص مییابد.
گروه بینالمللی تئاتر «چایکا» از ایران، در بیست و نهمین فستیوال بینالمللی تئاتر «روسکایا کلاسیکا» در مسکو، موفق به کسب سه جایزه بینالمللی شد و افتخار دیگری برای تئاتر ایران به ارمغان آورد.