فیلم اسلواکیایی «Better Go Mad in the Wild» به کارگردانی میرو رمو، برنده جایزه بزرگ جشنواره بینالمللی فیلم کارلووی واری 2025، مرزهای مستند، درام و افسانه را درهم میشکند. این فیلم نگاهی شاعرانه، عجیب و گاه تراژیک به زندگی دو برادر دوقلوی منزوی دارد که در دل طبیعت زندگی میکنند و شعر را نه با کلمات، بلکه با زیستن معنا میکنند – آنهم با روایت یک گاو سخنگو!
حمید سمندریان، استاد بیبدیل تئاتر ایران که سیزده سال از درگذشت او میگذرد، همواره آرزوهای بزرگی برای به صحنه بردن نمایشنامههایی خاص در سر داشت. «گالیله» که او از آن به عنوان وصیتنامه حرفهایاش یاد میکرد و هرگز فرصت اجرایش را نیافت، تنها یکی از این رویاهای ناتمام نبود. در سیزدهمین سالگرد عروج این عاشق تئاتر، یادی میکنیم از دیگر آثاری که او فرصت اجرایشان را پیدا نکرد.
پنجاه و نهمین دوره جشنواره فیلم کارلووی واری با اهدای جایزه بزرگ «گوی بلورین بهترین فیلم» به مستند-داستانی «ترجیح میدهم در دل طبیعت دیوانه شوم» محصول مشترک جمهوری چک و اسلواکی به پایان رسید. در این دوره، فیلم ایرانی «بیداد» به کارگردانی سهیل بیرقی نیز موفق به کسب جایزه ویژه هیأت داوران شد که نشان از توجه به درامهای اجتماعی و انسانی در این رویداد معتبر سینمایی داشت.
فیلم «باشو غریبه کوچک» ساخته برجسته بهرام بیضایی، محصول سال ۱۹۸۶، در بخش «کلاسیکهای ونیز» (Venice Classics) هشتاد و دومین دوره جشنواره بینالمللی فیلم ونیز به نمایش جهانی درمیآید. این بخش به نمایش ۱۸ شاهکار سینمایی مرمتشده از کشورهای مختلف اختصاص دارد و نسخه بازسازیشده «باشو» توسط استودیو روشنا و با حمایت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ارائه خواهد شد.
نشست نقد و بررسی فیلم سینمایی «لاکپشت و حلزون» به کارگردانی رضا حماسی و نویسندگی محسن رضایی، شنبه ۲۱ تیرماه در موزه سینما برگزار شد. منتقدان و سازندگان این فیلم را میراثدار موج نو سینمای ایران دانستند که با رویکردی مینیمالیستی و با تمرکز بر یک کودک منزوی به عنوان قهرمان اصلی، به لایههای پنهان روابط انسانی و بحرانهای شخصی میپردازد. این فیلم پس از سالها تلاش و بدون حمایت مالی، بدون سانسور به نمایش درآمده است.
معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فراخوان بخش کارگاهها و دورههای آموزشی بیست و دومین جشنواره بینالمللی نمایشهای آئینی و سنتی را با شعار «نمایش ایرانی برای تمام مردم ایران زمین» منتشر کرد. این رویداد با هدف پاسداشت و ترویج سنتهای نمایشی ایران، در سه بخش اصلی برگزار میشود.
فیلم «بی داد» به کارگردانی سهیل بیرقی، داستان دختری جوان را روایت میکند که در جامعهای محدودکننده و سرکوبگر، سرسختانه تلاش میکند صدای خود را آزاد کند و برای حق خواندن زنان میجنگد.
حسین پاکدل با نمایش تازهاش، «امر ملوکانه»، تماشاگر را به سفری عاشقانه در دل تاریخ ایران میبرد؛ از دربار قاجار تا کودتای رضاشاهی، از استبداد و طاعون تا زنانی که صدای اعتراضشان را در دل سنت فریاد میزنند. گفتوگویی صمیمی در عصری بهاری با کارگردانی که تاریخ را از نگاه عشق و اخلاق بازمینویسد.
فیلم «تولد دوباره دنیای ژوراسیک» برای دومین آخر هفته متوالی، صدرنشینی گیشه سینماهای چین را حفظ کرد و با فروش ۸۰.۲ میلیون یوان (۱۱.۱ میلیون دلار) دیگر از ۱۱ تا ۱۳ جولای، مجموع فروش خود را به ۶۲.۸ میلیون دلار رساند. این فیلم علمی-تخیلی با بازی اسکارلت جوهانسون، هفتمین عنوان از مجموعه «پارک ژوراسیک» است.
جنگ در آثار نمایشی، همواره بستری برای واکاوی روان انسان، قدرت تخیل و پیامدهای مخرب خشونت جمعی بوده است. در این یادداشت، دو روایت نمایشی از دو سوی جهان – «رقصی چنین» نوشته محمد رضاییراد و «در منطقه جنگی» از یوجین اونیل – مرور میشوند؛ دو اثر با نگاهی انسانی و نمادین به جنگ، تنهایی، فقدان و ایستادن در مرز خیال و واقعیت.
فیلم کوتاه «دختر قاصدکها» (Dandelions Girl) به کارگردانی آزاده مسیحزاده و تهیهکنندگی راضیه غلامی، جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را در بخش آسیایی بیست و هفتمین جشنواره Short Shorts Film Festival & Asia 2025 ژاپن کسب کرد.
فیلم مستند «میراث باد» به کارگردانی نسیم سهیلی، موفق به کسب جایزه بهترین فیلم بخش انسانشناسی از چهل و یکمین دوره جشنواره بینالمللی Asolo Art ایتالیا شد. این فیلم که داستان آخرین آسیاببان سنتی ایران را روایت میکند، به دلیل تصاویر باشکوه و تأکید بر حفظ میراث فرهنگی، مورد تحسین هیئت داوران این جشنواره معتبر قرار گرفت.
تجربی و پویانمایی، دو انیمیشن کوتاه «آتل» ساخته مهدی صدیقی و «جیرفت» به کارگردانی مرجان کشانی به بخش مسابقه چهلویکمین دوره جشنواره بینالمللی «کارتون کلاب» ایتالیا راه یافتند؛ رویدادی معتبر در حوزه انیمیشن، کمیک و بازی که از ۲۱ تا ۲۷ تیر در شهر ریمینی برگزار میشود.
فیلم سینمایی «تعارض» به کارگردانی محمدرضا لطفی، سهشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ ساعت ۸ شب در بخش سینما آنلاین پلتفرم فیلمنت عرضه میشود. این فیلم که با همکاری ایران و جمهوری چک ساخته شده، با فرم و ساختاری متفاوت و با حضور در بیش از ۱۵ جشنواره خارجی، نوید تجربهای تازه در سینمای ایران را میدهد.
احمد الستی استاد دانشگاه و پژوهشگر با حضور در نمایشگاه کتاب درباره کتاب «هنر دقت» صحبت کرد.
حیدر رضایی، نویسنده، کارگردان و بازیگر باسابقه تئاتر ایلام که سالها با دغدغه و صداقت در عرصه هنرهای نمایشی فعالیت داشت، چشم از جهان فرو بست. سعید خیرالهی، رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان ایلام، در پیامی این ضایعه را به جامعه هنری کشور تسلیت گفت و از تأثیر ماندگار رضایی بر فرهنگ نمایشی منطقه یاد کرد. مراسم تشییع پیکر این هنرمند فقید صبح فردا، ۵ تیر ۱۴۰۴، در زادگاهش شهرستان دهلران برگزار میشود.