نشست خبری فیلم سینمایی «اسفند» به نویسندگی و کارگردانی دانش اقباشاوی و تهیه کنندگی مرحوج جلیل شعبانی و مهاجر توحید پرست در برج میلاد تهران برگزار شد.

چارسو پرس: نشست خبری فیلم «اسفند» با حضور دانش اقباشاوی کارگردان، مهاجر توحید پرست تهیه کننده، رضا مسعودی، مهدی زمین‌پرداز، یاسین مسعودی، خیام وقار کاشانی بازیگران، اسماعیل علیزاده تدوینگر، سعید براتی مدیر فیلمبرداری عصر امروز ۱۴ بهمن برگزار شد.


اجرای نشست را منصور ضابطیان عهده‌دار بود.


آغاز نشست با ادای احترام به یاد جلیل شعبانی

نشست در راستای احترام به روح جلیل شعبانی با ۳۰ ثانیه سکوت حضار آغاز شد.


دانش اقباشاوی: «ایده فیلم از علاقه جوانی‌ام به آثار جنگی شکل گرفت

نویسنده و کارگردان این اثر سینمایی در ابتدای نشست درباره روند شکل‌گیری ایده فیلم «اسفند» گفت: از دوره جوانی علاقه به آثار جنگی در من بوده است و برایم بسیار مهم بود که در اولین فیلم سینمایی خود به سراغ ایده‌ای با موضوعیت جنگ بروم. تا قبل از سال ۱۴۰۰ براین باور بودم که جنگ تمام شده است و نیازی نیست که این موضوع را یادآوری کرد، اما در بهمن ۱۴۰۰ باتوجه به مطرح شدن ایده‌ پرداختن به فرمانده علی هاشمی نظرم عوض شد.


بازتاب وحدت و مردم‌محوری در روایت فرمانده علی هاشمی

وی افزود: رفتن به سراغ ایده فرمانده علی هاشمی باعث شر نمی‌شود بلکه سبب ایجاد وحدت و یکپارچگی نیز خواهد شد. این فرمانده حلقه واسط میان سیستم و نظام با مردم بود و در کنار آن بسیار مردم محور بود.


بازیگران ناشناس اما باورپذیر؛ چرا از چهره‌های معروف استفاده نکردیم؟

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی مبنی بر دلیل استفاده نکردن از بازیگران چهره، افزود: در انتخاب بازیگر برای من مهم بازیگری بود که از لحاظ درونی به فرمانده علی هاشمی نزدیک باشد تا باورپذیری مطلوبی از بازی آن بازیگر شکل بگیرد.


تهیه کننده فیلم سینمایی «اسفند» پس از پاسخ کارگردان نکته‌ای را در راستای سوال پیشین، تصریح کرد: اگر که ما براین باوریم سینما نیاز به بازیگر جدید دارد، باید از یک جایی شروع کنیم.


روایت «اسفند» از پشت صحنه جنگ؛ تمرکز بر آماده‌سازی عملیات خیبر

کارگردان فیلم «اسفند» در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد روایت فیلم گفت: این فیلم در مورد مراحل آماده‌سازی عملیات خیبر است و وقتی عملیات شروع می‌شود فیلم تمام می‌شود؛ گمان می‌کنیم ما برای اولین بار است که پیش تولید یک عملیات نظامی را نشان می‌دهیم و نه خود عملیات را. ما با فرمانده علی هاشمی حرکت می‌کردیم و نمی‌توانستیم از قهرمان در روایت جلو بزنیم و قصد سرعت بخشیدن به پایان‌بندی فیلم را نداشتیم.


اقتباس یا پژوهش؟ توضیح درباره ارتباط فیلم با کتاب «قرارگاه سری نصرت»

در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره اینکه قبلا اعلام شده بود فیلم از کتاب «قرارگاه سری نصرت» اقتباس شده و اکنون در تیتراژ عنوان این کتاب ذکر نشده است، تصریح کرد: در تیتراژ پایانی ما یک بخش پیوست پژوهشی اضافه کردیم که اگر آن‌ را مطالعه کنید نام این کتاب وجود دارد و ما قصد اقتباس از این کتاب یا کتاب دیگری را به طور مستقیم نداشتیم و برمبنای کتب و تحقیقات میدانی، در نگارش فیلمنامه پیش رفتیم.


بیشتر بخوانید: مطالب و اخبار سینمای ایران


لهجه‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها زیر ذره‌بین منتقدان

کارگردان این فیلم درباره عدم باورپذیری لهجه‌ها و خرده فرهنگ‌های موجود در «اسفند»، بیان کرد: با این موضوع مخالفم، تمامی بازیگرها خوزستانی هستند و من خودم رگه عربی دارم‌ و با آگاهی و دقت کامل در این مورد پیش رفتیم.


کندی روایت یا تعلیق دراماتیک؟ دفاع از ریتم فیلم در برابر نقدها

کارگردان در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر علت کندی روایت «اسفند» گفت: با این موضوع موافق نیستم، زیرا فیلم سرشار از موقعیت دراماتیک است و به هیچ وجه تخت و کسل‌کننده نیست و در تدوین نیز این تلاش صورت گرفت که فیلم کسل کننده نشود.


موفقیت در بازنمایی سرداران جنگ حاصل از انتخاب بازیگران مناسب

اقباشاوی در پاسخ به پرسشی مبنی بر موفقیت در به تصویر کشیدن تعداد زیادی از سرداران جنگ تحمیلی، عنوان کرد: عمده‌ترین علت این موفقیت، پیدا کردن بازیگران مناسبی برای نقش سرداران حاضر در این فیلم بود. به شکل کلی از سردارانی که کاراکترشان در فیلمنامه بود از خود و یا بستگان نزدیکشان مجوز اخذ کردیم.

مهاجر توحید پرست پس از سخنان کارگردان در پاسخ به پرسش تجربه تهیه این اثر سینمایی، عنوان کرد: لازم است از تمامی گروه تشکر کنم که به من جوان اعتماد کردند تا بتوانیم با نبود مرحوم جلیل شعبانی هرچند سخت اما موفق به تولید این اثر شویم.


فیلمبرداری در خدمت روایت؛ تأکید بر هماهنگی همه عوامل با خط اصلی

سعید براتی در ادامه نشست در مورد تجربه حضور در قامت مدیر فیلمبرداری این فیلم، گفت: خیلی خوشحالم که خروجی فیلم به شکلی ارائه شده است که هیچ یک از عوامل از فیلم جلوتر نیستند و همه در خدمت اثر قرار گرفتند.


تجربه متفاوت بازیگران: از دستیار کارگردانی تا ایفای نقش اصلی

رضا مسعودی، درمورد تجربه حضور در فیلم «اسفند» بیان کرد: من در ابتدا به عنوان دستیار کارگردان در این فیلم حضور داشتم و به کارگردان لیست دادم که به سراغ چه بازیگرانی برویم، پیشنهاد نخست من برای نقش اصلی این فیلم ساعد سهیلی بود اما باور کارگردان بر این بود که من به ایفای این نقش بپردازم. موضوع این است که بازیگر این نقش باید جغرافیای زیستی کاراکتر را بشناسد و اگر این شناخت وجود نداشته باشد، حاصل خروجی باورپذیر نخواهد بود؛ یقین دارم که اگر ساعد سهیلی به جای من یا هرکس دیگری در این نقش حضور داشت مورد نقد منتقدان قرار می‌گرفت‌.


مهدی زمین‌پرداز درباره تجربه حضور خود در این فیلم سینمایی، عنوان کرد: بخشی عظیمی از گروه بازیگران این فیلم از جنوب ایران به ما اضافه شدند و با وجود تجربه کم این عزیزان یک دست بودن و رئال بودن این بازیگران بسیار خوشحال کننده است.


خیام وقارکاشانی در پایان نشست در پاسخ به پرسش پیشین، مطرح کرد: من در ابتدا برای نقش خود به کارگردان، بازیگر پیشنهاد می‌کردم، اما خوشحالم که این بستر مهیا شد که در این فیلم بازی کنم.