در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
الوند: به عقيده من مهمترين خصيصه چنگيز اين بود كه بسيار آدم گرم و بامرامي بود. وقتي با او از دوبله فيلم حرف ميزديم و ميگفتيم پول نداريم او كار را رد نميكرد. چون همانطور كه ميدانيد فيلم كه به مرحله دوبله ميرسد، سرمايه تمام ميشود با اين حال او در كار نه نميآورد و فيلم را دوبله ميكرد و تهيهكنندهها هم بعدا با او حساب ميكردند.
سرقت و قاچاق آثار تصویری مهمترین دلیل در عدم رضایت بسیاری از سینماگرها برای اکران آنلاین فیلمهایشان است و حالا که این نوع اکران به موجودی نسبتا نوپا در سینمای ایران تبدیل شده، این سوال مطرح است که آیا به راستی هیچ راهی برای جلوگیری از کپی و انتشار غیرقانونی فیلمها نیست؟
«اکران آنلاین» که بهعنوان نسخه جایگزین سالنهای سینما در دوران تعطیلات کرونایی، قرار بود ناجی سینمای ایران باشد، خود قربانی بیتدبیری مدیران و فقدان بسترسازی صنفی برای ادامه حیات شده است!
هشت ماه از شروع تجربه اکران آنلاین فیلمهای سینمایی ایران میگذرد و با وجود تب و تاب چند ماه و اکران پشت سر هم چند فیلم پربازیگر، حالا رونق از این اکران رفته و مثل سالنهای سینما سوت و کور شده است. این اتفاق اگرچه ممکن است ادامه نداشته باشد و چند وقت دیگر فیلمهایی تازه بازار اکران آنلاین را گرم کنند، اما کسادی فعلیاش دلایل متعددی دارد.
نوزدهمین قسمت از فصل جدید برنامه «نقد سینما» علاوه بر آسیبشناسی تصویر «امید» در سینمای ایران و بررسی کارنامه سیدرضا میرکریمی از منظر نقش امید، تحولات سینمای ایران در دهه ۹۰ را بررسی کرد.
تقی علیقلیزاده تهیهکننده فیلم «رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش، در اظهاراتی صریح بنیاد سینمایی «فارابی» را متهم به کارشکنی چندباره در فرآیند تولید و عرضه این فیلم سینمایی کرد.
در ده سال گذشته معرفی فیلم ایرانی به اسکار یکی از پرچالشترین تصمیمهای سینمایی بوده است. اتفاقی که با انتخاب «خورشید» خاطرات حاشیههای انتخابهای گذشته را نیز برای سینمای ایران زنده کرد.
رقم هزينههاي جانبي با رقم بودجه توليد نمايشها در سال 98 چندان تفاوتي ندارد. يعني ميشد با حذف كامل هزينههاي جانبي فجر، يك سال ديگر تئاتر ايران را منتفع كرد. بخشي كه 66.45 درصد بودجه فجر را درست در خود بلعيده است.
بیش از ۱۰ ماه از اعلام رسمی شیوع کرونا در کشور می گذرد و این ویروس همچنان به تاخت و تاز ادامه می دهد؛ مبتلا می کند و قربانی می گیرد. کرونا مدت هاست که به حوزه فرهنگ و هنر هم راه پیدا کرده است و در این بین همکاری با تولید سریال ها و پروژه های تلویزیونی، به دلیل کثرت حضور افراد در یک محیط و همچنین ناگزیری از برداشتن ماسک ها مقابل دوربین، از پرخطرترین مشاغل محسوب می شوند.
ساخت مجسمه و سردیس های باکیفیت از مشاهیر و قهرمانان ملی میتواند راهی فرهنگی برای معرفی بزرگان یک کشور به نسلهای آینده تلقی شود؛ فرصتی که اگر درست از آن استفاده نشود، به همان اندازه مخرب است و اثر عکس خواهد گذاشت.
اگر كسي از وزارت ارشاد حقوقي دريافت ميكند يا به نحوي ماموريتي در اين وزارتخانه دارد، نميتواند همزمان طرف يكي از قراردادهاي مالي وزارتخانه باشد.» با انتشار كمكهزينههاي سال 1398 در حوزه تئاتر، آنچه مشهود بود پرداخت پول نقد به شخصيتهاي مرتبط با وزارت ارشاد بود.
در سینمای ایران نقشها و شخصیتهای خاص، جذاب، چند وجهی و به یاد ماندنی کم نیست و قطعا انتخاب برای ارائه لیستی با محدودیت تعداد مشکلهای زیادی بر سر راه انتخاب کننده قرار خواهد گرفت.
سینمای آنلاین ایدهای برای نجات سینمای کرونایی است، اما عمده فیلمهای عرضهشده در این طرح با دانلودهای قاچاق مواجه شدهاند؛ این در حالی است که گویا هیچ مرجعی در این زمینه دغدغه برخورد و برنامه قاطعی ندارد.
دعوای طرفهای ایرانی و ترک بر سر سرنوشت فیلم سینمایی «مست عشق» پردهها را کنار زده و واقعیتهایی تازه این پروژه سینمایی/تلویزیونی تولید مشترک ایران و ترکیه آشکار کرده است.
باید به این نکته هم توجه داشت که کارنامه فیلمساز نیز برای آکادمی اسکار در اولویت قرار دارد اما مثل سال قبل که هیئت انتخاب ساختارشکنی کردند و یک مستند را برای اسکار فرستادند، می توان امسال هم به جوان ها اعتماد کرد.
شورای صنفی نمایش این هفته دو فیلم دیگر به چرخه اکران اضافه کرد آنهم در شرایطی که سینماهای تهران به دلیل وضع وخیم شیوع کرونا دو هفته در تعطیلی به سر میبرند.
تعطیلی تئاتر به بهانه اعمال محدودیتهای کرونایی همزمان با فعالیت بسیاری از مشاغل پرخطر، تنها باعث نابودی معیشت هنرمندان تئاتر شده است؛ وضعیتی که گویا برای وزارت ارشاد چندان حائز اهمیت نیست!
با گذشت شش ماه از سال و اعلام فروش فیلمهای روی پرده به نظر میرسد سینمای ایران تا اینجا بیش از ۱۶۵ میلیارد تومان نسبت به سال گذشته دچار افت فروش در گیشه شده است.
آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار، امسال قوانین ویژه ای را تحت تاثیر بحران جهانی کرونا برای شاخه بهترین فیلم بین المللی اعمال خواهد کرد.
در شرایط ویژه کرونا و اکران نامنظم فیلمهای سینمایی بحث انتخاب فیلم برای حضور در آکادمی اسکار به یکی از موضوعات مهم سینمای ایران در سال جاری تبدیل شده است. باید دید آیا امسال ایران اثر قابل تاملی برای حضور در این رویداد بینالمللی خواهد داشت و آیا برگزارکنندگان اسکار روی خوشی به این انتخاب نشان خواهند داد؟