دوشنبه , ۲۲ اردیبهشت, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 45
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

نگاهی به فيلم «حمال طلا» ساخته تورج اصلانی/ تنهاتر از انسان در لحظه مرگ یکشنبه 26 مرداد 1399 14:13

نگاهی به فيلم «حمال طلا» ساخته تورج اصلانی/ تنهاتر از انسان در لحظه مرگ

بي‌شك حمال طلا به حد كارِ «گُله» خوش ساخت نيست و پايانش به شوخي مي‌زند اما از پس استعاره‌هاش برآمده. زنده است. هر چند ميزان زيادي صرف اضافات شده- سعي در تلطيف آنچه مي‌گويد، دارد! و خب نمي‌شود!

چه چیزی کیارستمی را به استاد مدرن سینما بدل کرد؟ شنبه 25 مرداد 1399 00:00

چه چیزی کیارستمی را به استاد مدرن سینما بدل کرد؟

از دید «بن کنیگزبرگ» منتقد آمریکایی، تکنیک‌هایی چون از بین بردن مرز میان واقعیت و صحنه پردازی و درهم‌آمیختن عناصر نمایشی و مستند، از «عباس کیارستمی» سینماگر فقید ایرانی یک استاد مدرن در حوزه سینما می‌سازد.

نگاهی به سینمای شاعرانه «علی حاتمی» شنبه 25 مرداد 1399 00:00

نگاهی به سینمای شاعرانه «علی حاتمی»

بیست و سوم مرداد ماه هر سال مصادف با سالروز تولد یکی از صاحب سبک‌ترین کارگردانان تاریخ سینمای ایران علی حاتمی است. کارگردانی که همواره با آثار به یادماندنی خود در حافظه تاریخی اهالی سینما باقی خواهد ماند.

نقد فیلم هفت و نیم/ امان از نگاه عقب مانده پنجشنبه 23 مرداد 1399 20:28

نقد فیلم هفت و نیم/ امان از نگاه عقب مانده

«هفت و نیم» از آن فیلم‌های بدی است که در بهترین حالت به آن صفت شریف می‌دهند برای اینکه سازنده‌اش دغدغه‌مند است. متاسفانه از آن‌جایی که دغدغه‌ی کارگردان سمت و سوی اشتباهی دارد نمی‌شود خیلی روی شرافت فیلم اصرار کرد.

نگاهی به فیلم «تیغ و ترمه» ساخته کیومرث پوراحمد / فیلم می‌سازم تا بمانم پنجشنبه 23 مرداد 1399 00:00

نگاهی به فیلم «تیغ و ترمه» ساخته کیومرث پوراحمد / فیلم می‌سازم تا بمانم

فیلم سینمایی «تیغ و ترمه» به کارگردانی کیومرث پوراحمد این روزها وارد شبکه نمایش خانگی شده است، این فیلم که در رونمایی خود در جشنواره فیلم فجر با نقدهای نسبتا منفی روبرو شد شانس خود را در این مدیوم جستجو می کند.

درباره فيلم پسركشی به كارگردانی محمدهادی كريمی/ قصه‌ای عقب‌تر از زمانه خود چهارشنبه 22 مرداد 1399 21:05

درباره فيلم پسركشی به كارگردانی محمدهادی كريمی/ قصه‌ای عقب‌تر از زمانه خود

در فيلم پسر كشي- كه ايده اوليه آن سال‌ها پيش، از سرنوشتِ يك بيمار واقعي به ذهن فيلمساز آمده- قرار است تعليق مهم‌ترين دليل كشش دروني و پويايي قصه باشد اما از آنجايي كه هيچكدام از آدم‌هاي فيلم همچون فيلمِ قبلي كريمي (كمدي انساني) اسم و شناسنامه معلومي ندارند، به ‌جاي تمركز بر فراز و فرودهاي عاطفي شخصيت‌ها و نزديك شدن به جهان آنها، بر چگونگي زيست‌شان و حوادثي كه براي‌شان در گذشته رخ داده تمركز مي‌شود.

شیر ونیزی و «خورشید» مجیدی یکشنبه 19 مرداد 1399 19:11

شیر ونیزی و «خورشید» مجیدی

در نشست رسانه‌ای فیلم «خورشید» در جشنواره سال پیش گفتم این فیلم طلوع دوباره مجیدی است و حالا راهیابی این فیلم به جشنواره ونیز نشان می‌دهد که درخشش این فیلم آغاز شده است.

سینما مهم‌تر از سیاست یکشنبه 19 مرداد 1399 19:08

سینما مهم‌تر از سیاست

در روزگاری که ویروس کرونا، سینمای جهان را به انفعال کشانده، فیلمسازان را بیکار و خانه‌نشین و سالن‌های سینما را سوت‌و کور کرده، برگزاری جشنواره فیلم ونیز، مثل یک معجزه می‌ماند. نشان می‌دهد سینما هنوز زنده است و به چهره اهریمنی کرونا پوزخند می‌زند.

برای خسرو سینایی، حسرت هایش و آزارهایی که دید شنبه 11 مرداد 1399 21:30

برای خسرو سینایی، حسرت هایش و آزارهایی که دید

خسرو سینایی می گفت: "همیشه از ساختن فیلم لذت برده‌ام. ولی همیشه حاشیه‌های قبل و بعد از ساختن آن آزارم داده است. تجربه کردم که سینما به دلیل نیازی که به واسطه‌های متعدد و سرمایه دارد، مشکل می‌تواند به مرزهای هنر نزدیک شود و اغلب ناچار است در محدوده مهارت‌های حرفه‌ای محبوس بماند."

نگاهی به فیلم «پسرکشی»/ ملغمه ای برای تمام فصول شنبه 11 مرداد 1399 07:19

نگاهی به فیلم «پسرکشی»/ ملغمه ای برای تمام فصول

کریمی سعی کرده در این سال ها به آثارش لایه ای از فلسفه دهد و در کنار همکاری با ستاره های سینمای ایران نظیر بهرام رادان، مهتاب کرامتی و… و انتخاب سوژه هایی متفاوت با سوژه فیلم های آپارتمانی، اثری متفاوت در سینمای ایران را ثبت کند. او این بار نیز مانند فیلم «کمدی انسانی» مخاطب را ناامید می کند.

بدفرجامی طمع در زمهریر کشتارگاه سه شنبه 7 مرداد 1399 22:21

بدفرجامی طمع در زمهریر کشتارگاه

فیلم سینمایی «کشتارگاه» در عمل چهارمین فیلم عباس امینی در مقام کارگردان پس از فیلم‌های «والدراما»، «هندی و هرمز» و «من اینجا هستم» است؛ هرچند با توجه به آنکه فیلم‌های پیشین امینی با پروانه ویدیویی تولید شده، از نظر ساختار اداری سینمای ایران، او فیلم‌اولی محسوب می‌شود!

نقد سريال «آقازاده»/ دروغ از دروازه تو نمی‌آيد سه شنبه 7 مرداد 1399 03:24

نقد سريال «آقازاده»/ دروغ از دروازه تو نمی‌آيد

شبكه نمايش خانگي قرار بود سانسور كمتري داشته باشد و با حضور لشكري از بازيگران مشهور به رشد سينماي ايران كمك كند ولي با ساخت سريال‌هاي مشكوكي چون «شهرزاد» اين ايده‌ها به مسير ديگري رفت. بسياري از منتقدان به عدم شفافيت مالي سريال‌هاي شبكه نمايش خانگي انتقاد دارند چه برسد به اينكه اين آثار به نقد فساد در جامعه بپردازند!

نگاهی به فیلم «شنای پروانه» / دیوارِ جدایی سه شنبه 7 مرداد 1399 03:01

نگاهی به فیلم «شنای پروانه» / دیوارِ جدایی

روایت «شنای پروانه» که تأکید مستقیمی بر ویژگی‌های رفتاری حاشیه‌نشینان تهران دارد، خواسته یا ناخواسته به تفکیک پایگاه اجتماعی شهروندان به «جنوب‌شهری‌ها» و «بالای‌شهری‌ها» دامن می‌زند.

چراغ خیلی‌ها برای رفاقت نفت نداشت... دوشنبه 6 مرداد 1399 00:00

چراغ خیلی‌ها برای رفاقت نفت نداشت...

کیمیایی قهرمان لجباز و یکدنده‌ای شناخته می‌شد که با بی‌اعتنایی کامل به نظریات منتقدان، سرسختانه فیلم خودش را می‌ساخت، ولی متأثر از شکست آثارش و فشارهای پیرامونی با آغاز دوره جدید کاری سعی کرد تا طرحی نو دراندازد و اقتضائات نوظهور را در شیوه فیلم‌سازی خود دخالت دهد.

درباره «خون شد» آخرين اثر مسعود كيميایی/ روشنایی بر ذهن‌های تاريك دوشنبه 6 مرداد 1399 17:38

درباره «خون شد» آخرين اثر مسعود كيميایی/ روشنایی بر ذهن‌های تاريك

نقش صفي‌ياري براي «خون شد» كمتر از خود كيميايي نيست. گويي كه گمشده سال‌هاي سال فيلم‌هاي او در اينجا پيدا شده است.

درباره مسعود كيميایی و سينمای او/ تا آخرين نفس دوشنبه 6 مرداد 1399 17:34

درباره مسعود كيميایی و سينمای او/ تا آخرين نفس

كيميايي پس از 6 دهه فيلمسازي همچنان در جايي ايستاده كه با اولين فيلم خود «قيصر» منتقدان سينمايي را به دو صف موافقان و مخالفان جدي تقسيم‌بندي كرد.

مسعود کیمیایی و نیم قرن ایستادن پای زخم و رفاقت دوشنبه 6 مرداد 1399 17:28

مسعود کیمیایی و نیم قرن ایستادن پای زخم و رفاقت

کیمیایی کارگردان مهمی برای سینمای ایران است، چه بخواهیم و چه نخواهیم در موردش حرف می‌زنیم. اگر از سبک و سیاقش بدمان بیاید با ذکر دلیل می‌گوییم و تاکید می‌کنیم این سینمای کیمیایی است و اگر خوش‌مان بیاید دیالوگ‌هایش را به کار می‌بریم.

نقدی بر فیلم «جهان با من برقص»/ قاعده‌ زندگی شیرین دوشنبه 6 مرداد 1399 16:23

نقدی بر فیلم «جهان با من برقص»/ قاعده‌ زندگی شیرین

مسائلی که پیش از این، به عنوان آسیب‌های فیلمنامه‌ی “جهان با من برقص” مطرح شد، عموماً با تدبیری در کارگردانی، به نوعی پوشانده شده‌اند. اما بزرگترین مساله‌ی فیلم که از همان پلان اول هم با آن مواجه هستیم، نامشخص بودن راوی فیلم است.

 نگاهی به فیلم «امیر»/ شروع مبهم، پایان مخدوش دوشنبه 6 مرداد 1399 16:20

نگاهی به فیلم «امیر»/ شروع مبهم، پایان مخدوش

امیر تراژدی از زندگی و احوالات جوانانِ تلخ امروز است. شروع گسسته و مُبهمش مقدمه ای است بر پایان مخدوش و تلخ آن.

برای سیف الله داد و دغدغه هایش برای سینما دوشنبه 6 مرداد 1399 15:38

برای سیف الله داد و دغدغه هایش برای سینما

بیش از ۱۰ سال از فقدان مدیر فرهنگی و سینماگری که با «بازمانده» اش گریستیم و از «کانی مانگا» اش لذت بردیم، می گذرد، سیف الله داد معنای یک مدیر فرهنگی را که سینماگر است برای مان به خاطره های دور بُرد.