جهان‌های موازی یکی از موضوعات جذاب و پرطرفدار در میان مخاطبان سینما است که به دنبال ناشناخته‌ها و احتمالات پیچیده در جهان هستی می‌گردند.
چارسو پرس: بسیاری از علاقمندان سینما، کارکرد آن را یک سرگرمی صرف و ساعاتی غرق شدن در موقعیت‌های روزمره‌ای می‌دانند که فقط زمان را پشت سربگذارند و کمی هیجان و خنده یا تر س و دلهره را تجربه کنند. اما دسته دیگری از مخاطبان هم هستند که به محصولات سینمایی به‌عنوان پلی برای ورود به لایه‌های عمیق‌تر و پیچیده‌تر بشری می‌اندیشند. یکی از موضوعاتی که در سال‌های اخیر ذهن بسیاری را درگیر کرده است، وجود جهان‌های موازی و پا گذاشتن در احتمالاتی اثبات‌نشده، اما رازآلود و بشدت هیجان‌انگیز است که نظریه‌ها و تفکرات مختلفی را به چالش می‌کشد. فضایی که هم‌سنخی اجتناب‌ناپذیری هم با ژانر وحشت دارد و معمولا در پیوند با آن و البته جهان علمی – تخیلی به اثری با مختصات منحصر به خود دست می‌یابد.

کارگردانان فیلم‌های ترسناک هر از چند گاهی داستان وحشتناک خود را از طریق کاوش در لایه‌های تاریک واقعیت‌ها و جهان‌های موازی به مخاطب منتقل می‌کنند. گاهی نیز به سادگی آدم بدی معرفی می‌کنند که به دنیایی دیگر تعلق دارد. برای مثال آثار کلاسیکی مثل «کابوس در خیابان الم» جهان رویا را به واقعیت تبدیل کردند؛ در کنار این‌ها فیلم ترسناک‌های ناشناخته‌تری هم هستند، مثل  «همدوسی» (Coherence)، که داستان دلهره‌آور خود را با عناصر چندجهانی ترکیب کرده و سر سفره‌ی شام می‌آورند. گاهی اوقات این فیلم‌ها برای بعضی از تماشاگران بیش از حد پیچیده و آزاردهنده هستند و ذهن آن‌ها را به روی احتمالاتی باز می‌کنند که ممکن است به واقعیت بپیوندند؛‌ اما اگر با کمی پیچش ذهنی مشکلی ندارید، با ما همراه باشید تا به ترتیب ۱۵ فیلم از بهترین فیلم‌های ترسناک درباره‌ی جهان‌های موازی را برشماریم.

۱۵. خلاء (The Void)


سال اکران: ۲۰۱۶
کارگردان: استیون کوستانسکی، جرمی گیلسپی
بازیگران: آرون پول، کاتلین مونرو، الن ونگ، گریس مونرو
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۸ از ۱۰۰

«خلاء» محصول سال ۲۰۱۶ میلادی داستانی از جهان‌های موازی است که بازگشتی به فیلم‌های ترسناک محبوب دهه‌ی هشتاد میلادی محسوب می‌شود و از آثار افسانه‌ای کسانی چون جان کارپنتر و دیوید کراننبرگ، این استادان ژانر وحشت الهام می‌گیرد. داستان فیلم ماجرای افسر پلیسی به نام دنیل کارتر (آرون پول) را دنبال می‌کند که مردی را زخمی و خون‌آلود کنار جاده پیدا کرده و او را به بیمارستان می‌برد. از آن زمان است که اتفاقات دلهره‌آوری به وقوع می‌پیوندد؛ موجودات عجیب و غریبی، چه از داخل و چه از خارج بیمارستان شروع به دنبال کردن پلیس داستان ما می‌کنند و حالا دنیل باید با این چیزهای بی‌نام و نشان، که معلوم نیست از کجا سروکله‌اشان پیدا شده، دست و پنجه نرم کرده و خودش را نجات دهد.

دنیل کارتر به تدریج متوجه می‌شود که پشت این اتفاقات عجیب یک فرقه‌ی منحوس و شیطانی وجود دارد که دست تنها نمی‌تواند با آن‌ها مقابله کند. این افسر پلیس حالا باید از هر کسی که می‌تواند کمک بگیرد، اما از شانس بد برای او و یاران اندکش، این فرقه‌ی وحشتناک تنها چیزی نیست که جان آن‌ها را تهدید می‌کند؛ مثل اینکه این بیمارستان خالی از سکنه و این حلقه‌ی خونخوار با یک بعد موازی خطرناک ارتباط دارند.

۱۴. دیشب در سوهو (Last Night In Soho)


سال اکران: ۲۰۲۱
کارگردان: ادگار رایت
بازیگران: آنیا تیلور جوی، توماسین مکنزی، مت اسمیت، سم کلفلین
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۵ از ۱۰۰

با وجود اینکه عناصر ترسناک در بسیاری از فیلم‌های ادگار رایت، مثل فیلم‌های «شان می‌میرد» و «پلیس خفن» (Hot Fuzz) پیدا می‌شوند، اما تا پیش از «دیشب در سوهو» رایت به سراغ ساخت یک فیلم ترسناک تمام و کمال نرفته بود. این فیلم ترسناک ماجرای الویز (آنیا تیلور جوی) را تعریف می‌کند که به تازگی به لندن آمده تا در حوزه‌ی مد و فشن درس بخواند. این دانشجوی تازه وارد بالاخره اتاقی برای اجاره پیدا می‌کند که در واقع طبقه بالای صاحبخانه‌ی پیرش است.
دیشب در سوهو؛ تمام حفره‌های داستانی و نکات گیج‌کننده‌ی فیلم الویز به زودی شروع به دیدن رویاهایی از یک جهان موازی می‌کند که وقایع آن در سوهو در دهه‌ی ۶۰ میلادی رخ می‌دهد. در این دنیا الویز دیگر خودش نیست؛ بلکه یک خواننده‌ی بااستعداد و پراشتیاق است که سندی صدایش می‌زنند. متأسفانه زندگی هر دوی این زنان به سرعت به وادی ترسناکی وارد می‌شود که رویاهایشان را به کابوس مبدل می‌کند.

مثل بقیه‌ی آثار رایت، «دیشب در سوهو» نیز با تأکید بر زیبایی و هارمونی تصاویر و جلوه‌های جذاب بصری ساخته شده که هر قاب آن با توانایی این کارگردان قهار در نویسندگی‌اش برابری می‌کند. کارگردانی خیره‌کننده‌ی ادگار رایت موجب شده «دیشب در سوهو» یکی از بهترین فیلم‌های ترسناک درباره‌ی جهان‌های موازی در دهه‌ی اخیر باشد.

۱۳. آکیولوس (Oculus)


سال اکران: ۲۰۱۳
کارگردان: مایک فلنگن
بازیگران: کارن گیلن، برنتون توایتز، کتی سکف، کیت سیگل
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۵ از ۱۰۰

پیش از اینکه مایک فلنگن بخواهد به سراغ ساخت سریال‌های ترسناک محبوبی مثل «سقوط خاندان آشر» و «تسخیرشدگی خانه‌ی بیل» برود، کار خود را با ساخت فیلم‌های ترسناک شروع کرد. از جمله‌ی این فیلم‌های کوچک و کم‌بودجه می‌توان «آکیولوس» را نام برد که داستان دو خواهر و برادر را تعریف می‌کند. کیلی (کارن گیلن) می‌خواهد نام برادرش تیم (برنتون توایتز) را از اتهام قتل پاک کند. به همین منظور، این دو به خانه‌ی قدیمی دوران کودکی خود برمی‌گردند؛ خانه‌ای که پدر و مادرشان در آن کشته شده‌اند.

مثل سایر فیلم‌های فلنگن، «آکیولوس» وحشت تخیلی را با ترس‌های واقعی در دنیای ما پیوند می‌زند. کیلی معتقد است که یک آینه‌ی به‌خصوص در این خانه با عناصر فراطبیعی ارتباط پیدا کرده و جن‌زده شده است؛ پس دو خواهر و برادر پیش هم برمی‌گردند تا با این آینه روبه‌رو شوند. فیلم از این عنصر به عنوان تمثیلی برای مواجهه با خشونت خانگی یا هر چیزی که این دو نفر در کودکی خود از سر گذرانده‌اند استفاده می‌کند. این پیچش داستانی ظرافت عاطفی خاصی به فیلم «آکیولوس» می‌دهد که احساسات واقعی را با ترس‌هایی از جهان‌های دیگر پشت آینه در هم می‌آمیزد.

۱۲. شوم (Sinister)


سال اکران: ۲۰۱۲
کارگردان: اسکات دریکسون
بازیگران: ایتن هاک، جیمز رانسون، جولیت رایلنس، نیکولاس کینگ
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۳ از ۱۰۰

«شوم» فیلمی محصول ذهن تاریک اسکات دریکسون، نه تنها یکی از ترسناک‌ترین فیلم‌ها درباره‌ی جهان‌های موازی، که یکی از ترسناک‌ترین فیلم‌های تاریخ است که تا به حال به روی پرده‌ی سینما آمده‌اند و این نظر شخصی ما یا حتی منتقدان نیست؛ بلکه یک حقیقت علمی اثبات شده است. طبق مطالعاتی که در سال ۲۰۲۰ میلادی روی چندین فیلم ترسناک و میزان تأثیرگذاری آن‌ها بر بینندگان انجام شد، «شوم» توانست بیش از هر فیلم دیگری که برای آزمایش استفاده شده بود، ضربان قلب تماشاگران را افزایش دهد.

«شوم» با بازی ایتن هاک در نقش نویسنده‌ی داستان‌های جنایی شروع می‌شود که می‌خواهد همراه خانواده‌اش به خانه‌ی جدیدشان نقل مکان کنند. الیسون آزوالت جعبه‌ای پر از فیلم‌های قدیمی خانوادگی در اتاق زیرشیروانی این خانه‌ی نو پیدا می‌کند که تا حدودی به کتابی که این نویسنده در حال نوشتن آن است مرتبط می‌شود. موضوع کتاب او درباره‌ی یک قاتل زنجیره‌ای و قتل‌های مشکوک او است که پلیس دهه‌هاست نتوانسته رد او را بزند. الیسون پس از دیدن این فیلم‌ها درمی‌یابد که این قاتل یک انسان نیست؛ بلکه یک بت به نام «باگول» است که با ورود به ذهن بچه‌ها، اراده‌ی آن‌ها را به طرز فراطبیعی دستکاری می‌کند تا خانواده‌هایشان را به قتل برسانند. پس از آن باگول این بچه‌ها را به سمت دنیای خودش می‌کشاند تا بتواند یک لقمه‌ی چپ‌شان کند.

۱۱. پابند جهنم: برپاخیزان جهنم ۲ (Hellbound: Hellraiser II)


سال اکران: ۱۹۸۸
کارگردان: تونی رندل
بازیگران: اشلی لاورنس، کلر هیگینز، داگ بردلی، ویلیام هوپ
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۰ از ۱۰۰

کلایو بارکر که کتاب «برپاخیزان جهنم» را نوشته بود، خود مسئولیت ساخت اقتباس سینمایی آن را نیز بر عهده گرفت که نتیجه‌ی آن فیلم ترسناک کلاسیک سال ۱۹۸۷ بود که داستانی خون‌آلود درباره‌ی جهان‌های موازی تعریف می‌کرد. در این فیلم است که برای اولین بار سنوبایت‌ها (Cenobites) را دیدیم که موجودات جهنمی از جهانی دیگرند؛ این گروه جهنمی را یک کشیش وحشتناک رهبری می‌کند که به نام «کله‌میخی» (Pinhead) شناخته می‌شود. فیلم دوم «برپاخیزان جهنم» ابعاد تاریک‌تر جهان ترسناک این سنوبایت‌ها را نشان می‌دهد که راه ورود به آن از طریق یک جعبه‌ی معمایی به نام «جعبه‌ی زجر» است. این دنباله‌ی سینمایی که خط داستانی شخصیت‌های فیلم اصلی را پیگیری می‌کند، منشاء شکل‌گیری یکی از وحشتناک‌ترین شرورهای تمام ادوار را نشان می‌دهد.

در «برپاخیزان جهنم» ۲ با دکتری مواجه می‌شویم که تا این جعبه‌ی مرموز را باز نکند از پا نمی‌نشیند. این دکتر کرستی کاتن (اشلی لورنس) را مجبور می‌کند تا جعبه را باز کند. از این جا به بعد بیننده برای اولین بار به هزارتوی جهنمی سنوبایت‌ها پا می‌گذارد و نگاهی به این دنیای ترسناک می‌اندازد. این سفر به او نشان می‌دهد «کله‌میخی» تنها هیولای وحشتناک در این جهان زجرآور نیست.

۱۰. همدوسی (Coherence)


سال اکران: ۲۰۱۳
کارگردان: جیمز وارد بیرکت
بازیگران: امیلی بالدنی، الکس مانوجیان، لورن ماهر، موری استرلینگ
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰
«همدوسی» ساخته‌ی جیمز وارد برکیت جواهری پنهان در میان فیلم‌های ترسناک درباره‌ی جهان‌های موازی است که بسیاری از مخاطبان را که هیچ آشنایی قبلی با داستان فیلم نداشتند شگفت‌زده کرد. فیلم بر داستان گروهی از دوستان قدیمی تمرکز دارد که درست شبی که یک ستاره‌ی دنباله دار قرار است از آسمان رد شود برای مهمانی شام دور هم جمع می‌شوند تا تجربه‌ای فراموش نشدنی رقم بزنند. در این میان، یک اتفاق نادر گریبان جمع این دوستان را می‌گیرد که آن‌ها را در چندین دنیای موازی مختلف به دام می‌اندازد.

در «همدوسی» خانه‌های دیگری نشان داده می‌شوند که همزمان با این دنیا در آن مهمانانی برای شام دور هم جمع شده‌اند؛ شخصیت‌های فیلم به تدریج خود دیگرشان را در این جهان‌های موازی پیدا می‌کنند. فیلم «همدوسی» نشان می‌دهد که انسان‌ها در مواقع ترسناک، مثل گیر کردن بین جهان‌های موازی، حاضرند تا کجاها بروند و چه مرزهایی را زیر پا بگذارند. اگرچه از میان دیگر فیلم‌های این فهرست، فیلم برکیت ترسناک‌ترین آن‌ها به حساب نمی‌آید، اما با این وجود بینندگان جدید را شوکه خواهد کرد و شاید بتواند پای چندین تازه وارد را به عالم فیلم‌های ترسناک درباره‌ی جهان‌های موازی بکشاند.

۹. افق رویداد (Event Horizon)


سال اکران: ۱۹۹۷
کارگردان: پاول ویلیام اسکات اندرسون
بازیگران: سم نیل، لارنس فیشبرن، جیسون آیزکس، جولی ریچاردسون
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۴ از ۱۰۰

با نگاهی گذرا به اسم این فیلم احتمالا به ذهن‌تان خطور نمی‌کند که با یک فیلم ترسناک طرف هستید. حتی وقتی پای این فیلم می‌نشینید هم شاید فکر کنید فیلم را اشتباهی گذاشته‌اید؛ اما شک نکنید و به دیدن ادامه دهید. «افق رویداد» به کارگردانی پاول اندرسون یک فیلم ترسناک، یا بهتر بگوییم یکی از بهترین فیلم‌های ترسناک علمی-تخیلی دهه‌ی ۹۰ میلادی است که بی‌شک مو به تن‌تان سیخ خواهد کرد. این فیلم سینمایی داستان خدمه‌ی یک سفینه‌ی فضایی را دنبال می‌کند که برای نجات یک سفینه‌ی دیگری عازم شده‌اند؛ سفینه‌ای که هفت سال است که ناپدید شده و هیچ خبری از آن نیست. بالاخره این تیم نجات سفینه را پیدا می‌کنند؛ اما سفینه متروکه شده است و به نظر می‌رسد سال‌هاست هیچ موجود زنده‌ای در آن نبوده است. پس از کشف این سفینه‌ی خالی از سکنه، هر یک از اعضای خدمه شروع به تجربه‌ی اتفاقات ترسناکی می‌کند که بر تاریک‌ترین حسرت‌ها و ترس‌های هر فرد انگشت می‌گذارد؛ نقطه ضعف‌های این افراد در تجربه‌ها و تصاویر هولناکی که از سر می‌گذرانند نمودار می‌شود که کم کم آن‌ها را رو به نابودی می‌کشاند.

خدمه سرانجام متوجه می‌شوند که این کشتی گمشده یک سفینه‌ی آزمایشی بوده که برای بررسی کاربرد یک دستگاه جدید برای سفر سریع‌تر در فضا استفاده شده است. از شانس بد خدمه‌ی اصلی و اعضای تیم نجات، این دستگاه آزمایشی دریچه‌ای را به بعدی جهنمی باز کرده است. با اینکه اغلب تصاویر مربوط به این دنیای کابوس‌وار از فیلم اصلی حذف شده‌اند، اما مخاطبان می‌توانند صحنه‌های گذرایی از این جهان عذاب‌آور در نسخه‌ی نهایی «افق رویداد» ببینند که برای شکنجه‌ی روح هر دو شخصیت‌های فیلم و بینندگان آن کافی است.

۸. سایلنت هیل (Silent Hill)


سال اکران: ۲۰۰۶
کارگردان: کریستف گان
بازیگران: شان بین، رادا میشل، لوری هولدن، دبورا کارا آنگر
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۳ از ۱۰۰

طرفداران مجموعه بازی‌های ویدیویی «سایلنت هیل» در هر شماره از این بازی‌ها با جهان‌های موازی سر و کله می‌زنند که اتفاقات بسیار ترسناکی برای شخصیت اصلی داستان رقم می‌زند. وقتی طرفداران برای اولین بار «سایلنت هیل» را در قالب فیلم سینمایی دیدند، وحشت داستان به طرز هیجان انگیزی به بعد جدیدی راه پیدا کرد. این اقتباس سینمایی شهر سایلنت هیل را در مرکزیت داستان خود قرار می‌دهد.

در این فیلم زنی با یک افسر پلیس راهی شهری کوچک به نام سایلنت هیل می‌شوند تا دختر گمشده‌ی او را پیدا کنند. درحالی که آن‌ها در جستجوی دخترک هستند، به تدریج نسخه‌های متفاوتی از شهر رخ می‌نمایند که با یکدیگر تفاوت دارند. دنیای پوشیده از مه سایلنت هیل در ابتدای کار آن‌ها را گیج می‌کند و باعث می‌شود دو کاراکتر اصلی از هم جدا بیفتند. این دو در دنیای دیگری که حالا مثل یک کابوس می‌ماند وارد سکونتگاه موجودات هیولایی ترسناکی می‌شوند. از میان آن‌ها، «کله‌هرمی»، هیولای فراموش نشدنی مجموعه بازی‌های «سایلنت هیل» به دنبال قهرمان داستان می‌افتد که جان او و دخترش را بیش از پیش به خطر می‌اندازد.

۷. ارواح خبیثه (Poltergeist)


سال اکران: ۱۹۸۲
کارگردان: توبی هوپر
بازیگران: هتر اورورک، زلدا روبینشتاین، کریگ تی. نلسن، جوبت ویلیامز
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۸ از ۱۰۰

«ارواح خبیثه» تنی چند از بهترین استعدادهای فیلم‌سازی را در کنار هم گرد آورده تا یکی از بهترین فیلم‌های ترسناک کلاسیک دهه‌ی ۸۰ میلادی را به روی پرده‌ی سینماها بیاورند که اتفاقا درباره‌ی جهان‌های موازی است. این فیلم توسط توبی هوپر کارگردانی شده که یکی از فراموش نشدنی فیلم‌های تمام ادوار، یعنی «کشتار با اره برقی در تگزاس» را در کارنامه‌ی خود دارد. تهیه‌کنندگی «ارواح خبیثه» نیز بر عهده‌ی یکی از بزرگترین کارگردانان حال حاضر، یعنی استیون اسپیلبرگ بوده است.

این فیلم داستان خانواده‌ای را به تصویر می‌کشد که به خانه‌ی جدیدشان نقل مکان کرده‌اند. آن‌ها به زودی اتفاقات ماوراء‌الطبیعه‌ی ترسناکی را تجربه می‌کنند که از وجود اشباح شومی در خانه‌شان حکایت دارد. شبح اصلی این خانه تمرکز خود را روی دختر کوچک خانواده می‌گذارد و به تدریج او را از طریق یک دروازه‌ی فراطبیعی به دنیایی می‌برد که به بعدی دیگر از واقعیت این جهانی تعلق دارد. با وجود آن که بینندگان نمی‌توانند به طرز روشنی به ماهیت حقیقی این دنیای دیگر پی ببرند و صحنه‌های زیادی از این فیلم ترسناک به آن اختصاص داده نشده است، اما وجود این جهان موازی و ارواح خبیث در گوشه‌های تاریک خانه، کافی است تا نگذارد بینندگان شب به راحتی سر به بالش بگذارند. شاید هم دم به دقیقه گوشه و اطراف اتاق‌شان را وارسی می‌کنند تا مگر به یکی دو تا روح خبیث که در خانه‌شان مخفی شده‌اند بربخورند.

۶. تصویر ذهنی (Phantasm)


سال اکران: ۱۹۷۹
کارگردان: دان کاسکارلی
بازیگران: آنگوس اسکریم، ای. مایکل بالدوین، رجی بنستر، بیل تورنبری
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۵ از ۱۰۰

سری فیلم‌های «تصویر ذهنی» داستان دنباله‌دار نبرد گروهی علیه یک شرور مرموز را روایت می‌کنند؛ شرور خطرناکی که به نام «مرد قدبلند» شناخته می‌شود. مرد قدبلند موجودی قدرتمند است که ماهیت انسانی ندارد و می‌تواند با ارتشی ساخته شده از بدن‌های کوچک و توپ‌های مرگبار به جنگ مخالفانش برود. فیلم نخست از مجموعه‌ی «تصویر ذهنی» دروازه‌ای را نشان می‌دهد که رو به بعدی هولناک از یک جهان جهنمی باز می‌شود. فیلم‌های بعدی تمرکز بیشتری بر این دنیای عجیب و غریب می‌گذارند و جزئیات این جهان ترسناک را به تصویر می‌کشند که ارتباط این قلمرو با مرد قدبلند را برای مخاطب آشکار می‌کند.

به تدریج کشف می‌کنیم که شرور داستان‌های «تصویر ذهنی» در اصل مردی عادی بوده که بیش از هر چیز می‌خواسته راز مرگ و دنیایی که پس از مرگ به آن پا می‌گذاریم را کشف کند. او در آخر این دنیای موازی را پیدا کرده و در جستجوی اسرار مرگ پا به درون‌اش می‌گذارد؛‌ اما ورود به عالم ناشناخته بدون هزینه نیست و مرد این هزینه را با تغییرات وحشتناکی می‌پردازد که در نهایت او را به هیولای مرد قدبلند تبدیل می‌کند. او سپس به دنیای عادی بازمی‌گردد تا موجودات نامیرا را پیدا کرده و با خود به جهان دیگر ببرد تا برای همیشه تحت امر او خدمت کنند. نه فقط فیلم ترسناک ۱۹۷۹ به کارگردانی کاسکارلی، بلکه تمام فیلم‌های این مجموعه‌ی جذاب درباره‌ی بعدهای زمانی و جهان‌های موازی حرف می‌زنند. پس اگر طرفدار فیلم اول این مجموعه هستید خوب است بدانید تاکنون چهار فیلم دیگر نیز در این سری منتشر شده که داستان فیلم اصلی را دنبال می‌کنند و بازیگران اصلی فیلم ۱۹۷۹ در تمام آن‌ها به ایفای نقش می‌پردازند.

۵. کابوس در خیابان الم (A Nightmare on Elm Street)

سال اکران: ۱۹۸۴
کارگردان: وس کریون
بازیگران: رابرت انگلوند، هدر لنگن‌کمپ، جانی دپ، جان ساکسون
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰

فردی کروگر، قاتل سریالی ماوراء الطبیعی برای اولین بار در سال ۱۹۸۴ میلادی بود که به خیابان الم پا گذاشت. در این فیلم توانایی‌های ترسناک کروگر نشان داده می‌شود که می‌تواند به رویاهای نوجوانان وارد شده و آن‌ها را به طرز وحشتناکی دستکاری کند تا در آخر بتواند بچه‌ها را شکار کرده و به چنگ خود دربیاورد. فردی در قلمروی کابوس‌ها به موجود بسیار قدرتمندی تبدیل می‌شود.

به تدریج بچه‌ها راه مقابله با کروگر را کشف می‌کنند؛ اگر کسی بتواند فردی را از عالم رویا به جهان واقع بکشاند، از قدرت‌های او به شدت کاسته می‌شود و دیگر نمی‌تواند دیگران را تحت کنترل خودش درآورد. فیلم سوم از مجموعه‌ی «کابوس در خیابان الم»‌، که «مبارزان رویا» نام دارد و در سال  ۱۹۸۷ میلادی منتشر شده، به نوجوانان نشان می‌دهد که چگونه می‌توانند قدرت‌های خود را برای مبارزه با فردی کروگر بسیج کنند و در دنیای موازی کابوس‌وار او به جنگ این هیولا بروند.

۴. مه (The Mist)


سال اکران: ۲۰۰۷
کارگردان: فرانک دارابونت
بازیگران: توماس جین، لورا هولدن، مارسیا گی هاردن، توبی جونز
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۳ از ۱۰۰

امکان ندارد که فهرستی از فیلم‌های ترسناک در هر ژانری تهیه کنید و حداقل یک اقتباس از آثار استیون کینگ در آن نباشد. مشخصا لیست ما هم از این قاعده مستثنا نیست. «مه» یک فیلم سینمایی درباره جهان‌های موازی به کارگردانی فرانک دارابونت است که برداشتی تازه از کتاب کینگ را نشان می‌دهد. این فیلم داستان شهر کوچکی را بیان می‌کند که در مه غلیظی فرورفته؛ اما به تدریج ترس بر این شهر حاکم شده و اوضاع به نحوی دگرگون می‌شود که جان افراد محله را به خطر می‌اندازند. این کارگردان باتجربه، که شاهکارهای کلاسیکی مثل «رستگاری شاوشنک» و «مسیر سبز» را در کارنامه‌ی خود دارد، این بار به سراغ ساخت فیلم ترسناکی رفته که در عین آنکه عناصر زیادی برای ترساندن مخاطب ندارد، اما از همان چیزهای اندک، مثل عنصر مه، به نحو احسن استفاده کرده و بیننده را به حال و هوای سرد و دلهره‌آور شهر می‌برد. این مه که از راز وحشتناکی سرچشمه می‌گیرد، تنها بازماندگان شهر را، که به یک فروشگاه مواد غذایی پناه برده‌اند، به دام انداخته است. این افراد به زودی متوجه می‌شوند که هیولاهای مرگباری در بعد دیگر این مه پنهان شده‌اند. در همین حال، اقدامات گروهی از افراطیون مذهبی از داخل فروشگاه زندگی سایر بازماندگان را به خطر می‌اندازد.

با وجود اینکه «مه» به تفصیل درباره‌ی هیولاها و منشاء‌ آن‌ها توضیح می‌دهد، خود مه و چگونگی شکل‌گیری آن همچنان برای تماشاگران یک راز باقی مانده است؛ از همین روست که اقتباس‌های تلویزیونی و سینمایی از این داستان بیشتر بر بازماندگان شهر و مبارزه‌ی آن‌ها با هیولاها تمرکز می‌کنند. البته عنصر مه برای طرفداران آثار استیون کینگ جلوه‌ای آشنا است؛ برای نمونه می‌توانید اتمسفر مه‌آلود را در دنیای مجموعه‌ی «برج تاریک» نیز پیدا کنید. در آن داستان، «تاریکی توداش» (Todash Darkness) یک خلاء هیولایی است که بین جهان‌های موازی قرار می‌گیرد؛ دنیایی که از زوایای مختلف شباهت بسیاری به دنیای «مه» دارد.

۳. در کام جنون (In the Mouth of Madness)


سال اکران: ۱۹۹۴
کارگردان: جان کارپنتر
بازیگران: سم نیل، دیوید وارنر، برنی کیسی، جولی کارمن
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۸ از ۱۰۰

فیلم «در کام جنون»، که از آثار اچ پی لاوکرفت الهام گرفته است، توسط کارگردان پرآوازه‌ی ژانر وحشت، یعنی جان کارپنتر ساخته شده است. این فیلم داستان یک کارآگاه خصوصی به نام جان ترنت (سم نیل) را روایت می‌کند که در جستجوی سالتر کین (یورگن پروشنو)، نویسنده‌ی رمان‌های ترسناک تحقیقات خود را آغاز می‌کند تا علاوه بر یافتن اثری از او، بتواند دست‌نوشته‌های کین برای آخرین کتابش را نیز بیاید. در مسیر جستجو، ترنت از شهر خیالی «هابز اند» که در یکی از کتاب‌های کین است سر در می‌آورد که به نظر می‌رسد با دنیای واقعی تفاوت‌های فاحشی دارد؛ شهری که در آن موجودات وحشتناک هیولایی این سو و آن سو می‌روند و روح و روان تنت را به بازی می‌گیرند.

ماجرای «در کام جنون» زمانی پیچیده‌تر می‌شود که ترنت بالاخره موفق می‌شود نویسنده را پیدا کند. در اینجاست که کین اعتراف می‌کند کتاب‌هایش دریچه‌ای به روی جهانی تاریک گشوده‌اند که کمک کرده موجودات هیولایی به نام «دیرینه‌ها» پا به دنیای ما بگذارند. کارآگاه داستان ما می‌کوشد جلوی انتشار کتاب آخر را بگیرد. همزمان او با روان خودش دست و پنجه نرم می‌کند که دیگر توان تشخیص جهان واقعی و غیرواقعی را از دست داده است. در نهایت باید گفت که «در کام جنون» یکی از بهترین فیلم‌های ترسناک درباره‌ی جهان‌های موازی است که زیرلایه‌های روانشناختی، عناصر ترسناک لاوکرفتی و کارگردانی بی‌عیب و نقص کارپنتر همه را در یک فیلم در کنار هم گرد آورده است.

۲. از آن سوی ماورا (From Beyond)


سال اکران: ۱۹۸۶
کارگردان: استوارت گوردون
بازیگران: باربارا کرامپتون، جفری کمبس، کن فوری، کارولین پاردی گوردون
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰

کارگردان «از آن سوی ماورا» اولین بار با فیلم پرپیچ و خم خود یعنی «احیاگر»، که یکی از آزاردهنده‌ترین فیلم‌های ترسناک دهه‌ی ۸۰ میلادی به حساب می‌آید، به شهرت رسید. سپس در سال ۱۹۸۶ میلادی گوردون و گروه بازیگران پرستاره‌اش دوباره جمع شدند تا این بار «از آن سوی ماورا» را بسازند. این فیلم ترسناک اقتباسی از داستان کوتاهی از اچ پی لاوکرفت است که داستان تحقیقات دو دانشمند درباره‌ی جهان‌های موازی را روایت می‌کند. این دو دستگاهی به نام «رزوناتور» (Resonator) می‌سازند که به انسان‌ها اجازه می‌دهد به ادراکی بالاتر از حواس پنجگانه‌ی بشری دست پیدا کنند. خبر بد اینکه این دستگاه تنها به این کار اکتفا نکرده و به ذهن دانشمندان وارد می‌شود و با ورود خود، پای قلمروی تاریکی مملو از وحشت و عذاب را به اذهان آن‌ها باز می‌کند.

قهرمان داستان ما، یعنی دکتر پروتوریوس (تد سورل) در نهایت به عالم دیگری منتقل می‌شود. در آنجا ذهن‌اش گسترش می‌یابد؛ اما بدنش به شیوه‌ای بسیار وحشتناک دچار جهش‌ها و تغییر و تحولات فیزیکی می‌شود. در این زمان، همکارش و دیگرانی که مجذوب این دستگاه خارق العاده شده‌اند دوباره رزوناتور را روشن می‌کنند که در نتیجه‌ای آن، هیولاهای بیشتری از جهان‌های موازی پا به دنیای ما می‌گذارند. اذهان این افراد تحت سلطه‌ی رزوناتور درمی‌آید و سرانجام، بدن‌های آن‌ها به بدترین حالت تغییر شکل پیدا می‌کنند.

۱. برو بیرون (Get Out)


سال اکران: ۲۰۱۷
کارگردان: جوردن پیل
بازیگران: دنیل کالویا، آلیسون ویلیامیز، کلب لندری جونز، لیل رل هاوری
امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰

«برو بیرون» به کارگردانی و نویسندگی جوردن پیل، یکی از بهترین فیلم‌های اول یک کارگردان تازه‌کار به حساب می‌آید. این کارگردان که پیش از این کمدین بوده است، امروزه به عنوان مؤلف و صاحب سبکی شناخته می‌شود که هربار فیلم‌هایش بینندگان را غافلگیر می‌کند. به ویژه فیلمی مثل «برو بیرون» که در آغاز با لحظات مفرح و خنده‌داری آغاز می‌شود، اما به تدریج مسیر ترسناکی رو به لایه‌های تاریک ذهن طی می‌کند که موجب می‌شود این فیلم را یکی از ترسناک‌ترین فیلم‌های دهه‌ی اخیر درباره‌ی جهان‌های موازی در نظر بگیریم.

«برو بیرون» با ماجرای کریس (دنیل کالویا)، مرد سیاهپوست جوانی آغاز می‌شود که با دوست دختر سفیدپوستش رز (آلیسون ویلیامیز) برای ملاقات والدین او به خانه‌ی آن‌ها در منطقه‌ای مرفه‌نشین در حومه‌ی شهر می‌رود. در مدت اقامتش در این خانه‌ی اعیانی کریس پیوسته با لحظات ناراحت کننده‌ای دست و پنجه نرم می‌کند که از میزان نژادپرستی که روزانه متحمل می‌شود، بسیار بیشتر است. در نهایت، کریس متوجه می‌شود که رز و والدینش بدن سیاهپوستان را می‌دزدند و روح آن‌ها را در یک بعد موازی به نام «مکان غرق شده» به دام می‌اندازند.
«برو بیرون» فقط یک فیلم ترسناک سرگرم‌کننده و سطحی نیست که برای پر کردن اوقات فراغت خود سراغش بروید؛ این فیلمی عمیق با زیرلایه‌های اجتماعی و فرهنگی است که حتی با گذشت شش سال از زمان انتشار آن، به همان اندازه به واقعیت‌های اجتماعی نزدیک است که در روز اول و این همان چیزی است که «برو بیرون» را به یکی از مهم‌ترین، واقعی‌ترین و ترسناک‌ترین فیلم‌های این ژانر تبدیل می‌کند.