پنجشنبه , ۱۴ فروردین, ۱۴۰۴
نقد فیلم های خارجی | صفحه 19
درباره فیلم «ژان دیلمان» / فرمالیستی و آوانگارد یا فمینیستی و ایدئولوژیک؟

درباره فیلم «ژان دیلمان» / فرمالیستی و آوانگارد یا فمینیستی و ایدئولوژیک؟

انتخاب «ژان دیلمان» از سوی نشریه سایت اند ساوند در سال 2022 به عنوان بهترین فیلم منتقدان، بدون شک یکی از پرچالش‌ترین و بحث‌برانگیزترین گزینش‌هایی بود که از سوی منتقدان سینما در یک دهه اخیر اتفاق افتاده و همچنان و بعد از گذشته دو سال از این انتخاب، همچنان اما و اگرها و بحث و نظرها درباره این انتخاب جمعی ادامه دارد.

نقد فیلم «در جبهه غرب خبری نیست» ساخته ادوارد برگر؛ جنگ و صلح یکشنبه 28 خرداد 1402 20:03

نقد فیلم «در جبهه غرب خبری نیست» ساخته ادوارد برگر؛ جنگ و صلح

فیلم شاید کمتر سمت و سویی شخصیت‌محورانه به خود گرفته باشد و روایت‌گری در آن دچار پرش باشد، ولیکن تماشاگر نمایی از شخصیت‌ها را می‌بیند که در دو سمت موازی و البته خلاف جهت هم سیر می‌کنند.

نگاهی به فیلم سینمایی «مرد مورچه‌ای و زنبورک»؛ آنتاگونیست خیلی کوچک! پنجشنبه 4 خرداد 1402 08:00

نگاهی به فیلم سینمایی «مرد مورچه‌ای و زنبورک»؛ آنتاگونیست خیلی کوچک!

«مرد مورچه‌ای و زنبورک» نکات مثبت خودش را دارد، با این حال به انتظاراتی که از آن می‌رفت پاسخ نمی‌دهد و دربرابر فیلم‌های قبلی مجموعه مرد مورچه‌ای کم می‌آورد. روایت داستانی فیلم با اینکه درگیرکننده است اما کاملا قابل پیش‌بینی نیز هست و عمق و پیچیدگی که از یک فیلم مارولی انتظار داریم را برآورده نمی‌کند

نقدی بر فیلم «آرژانتین 1985» ساخته سانتیاگو میتری/ پس از دیکتاتور سه شنبه 22 فروردین 1402 15:25

نقدی بر فیلم «آرژانتین 1985» ساخته سانتیاگو میتری/ پس از دیکتاتور

فیلم «آرژانتین، 1985»، آرژانتین تازه متولد شده پس از دیکتاتوری را نشان می‌دهد که برای دستیابی به عدالت جسورانه و مصرانه تلاش می‌کند و به قول کارگردان فیلم «کشوری بدون عدالت، کشوری بدون آزادی است». هر چند که اگر رای انتهایی دادگاه نتواند همه احساسات جمعی درخصوص جنایتکاران را اقناع و راضی نگه دارد.

نقدی بر فیلم «نهنگ» به کارگردانی دارن آرونوفسکی؛ شکوه بازیگری پنجشنبه 25 اسفند 1401 18:39

نقدی بر فیلم «نهنگ» به کارگردانی دارن آرونوفسکی؛ شکوه بازیگری

«نهنگ» به مثابه «موبی دیک» هرمان ملویل، قصه یک ضدقهرمان است که در اثر اقتباسی جدید به انفعال رسیده است. موبی دیک نهنگ سفید چالاک و وحشی رمان ملویل دست‌نیافتنی و جنگجو است و از کشتن ترسی در خود راه نمی‌دهد. او یک قاتل واقعی است، اما نهنگ آرونوفسکی روایت نهنگی تنها و منزوی است که به مرگ خودخواسته‌اش تن می‌دهد. اساس تشابهات نمادین بین «نهنگ» و «موبی دیک» ناقص است و بر پیکره فیلم ضربه می‌زند.

نگاهی به «فیلم نهنگ»؛ ناقوسِ مرگِ سینمای دارن آرونوفسکی!؟ پنجشنبه 25 اسفند 1401 17:40

نگاهی به «فیلم نهنگ»؛ ناقوسِ مرگِ سینمای دارن آرونوفسکی!؟

فیلم هرچقدر که پیش می‌رود ما آرام آرام متوجه می‌شویم فیلمساز در انتخاب، پروراندن و جایگذاری ایده‌ها در دل داستان ناموفق است؛ چنانکه در پایان فیلم به طرز مبالغه‌آمیزی احساس می‌کنیم که اساسا التذاذ هنری چندانی را از سر نگذرانده‌ایم و صرفا با یک فرد چاق و مصائب مفرطش از نزدیک همراه بوده‌ایم.

 نگاهی به فیلم «نزدیک»؛ گویی مرگ سایه‌اش را بر این تاکستان انداخته جمعه 19 اسفند 1401 00:11

نگاهی به فیلم «نزدیک»؛ گویی مرگ سایه‌اش را بر این تاکستان انداخته

هنرِ لوکاس دونت فیلمساز، در کار با این فضاهای طبیعی و صداهایی است که از محیط می‌گیرد. او با این چیزها، داستانش را روایت می‌کند. انگار این صداها باشند و تصاویری امپرسیونیسم‌وار فیلمبرداری شده در نماهای حرکتی فیلم، که روایت را پیش می‌برند. خبری از داستان‌گویی به شیوه‌ی متعارف نیست. هر چند نوعی وحدت موضوعی وجود دارد، که فیلم را به یک فیلم داستانی معمول شبیه می‌کند.

نگاهی به فیلم «نهنگ»؛ دنیای درون هیولا دوشنبه 15 اسفند 1401 22:59

نگاهی به فیلم «نهنگ»؛ دنیای درون هیولا

فیلم «نهنگ» جنبه‌های گوناگون نهادهای قدرت را که به شیوه‌ای فوکویی در سطوح مختلف جامعه پخش شده و سیطره‌ی هیولاوار این نهادها را بر زندگی و سرنوشت انسان‌ها به نمایش می‌گذارد و وزن آموزش و پرورش، کلیسا، بهداشت و درمان، رسانه، بانک‌ها و پول را که مدام فربه‌تر از گذشته بر زندگی انسان‌ها مستولی شده‌اند و امکان حرکت را از او سلب کرده‌اند، مورد اشاره قرار می‌دهد.

نقد فیلم «دختر خموش» (The Quiet Girl) به کارگردانی کولم بایرید؛ مسکوت مانده دوشنبه 15 اسفند 1401 09:03

نقد فیلم «دختر خموش» (The Quiet Girl) به کارگردانی کولم بایرید؛ مسکوت مانده

عناصر روایی و محتوایی فیلم به قدری با عناصر سبکی و شکلی فیلم همخوان شده‌اند که هر لحظه عطش و اشتهای مخاطب برای دریافت لحظه‌های بعدی فیلم بیشتر و سیری‌ناپذیرتر می‌شود. حتی صداهای جیرجیرک‌ها و پرندگان و بادهای گاه و بی‌گاه در طول فیلم دیگر به صورت آمبیانس و صداهای محیطی نیستند و بخشی از جهان متنی فیلم را تشکیل می‌دهند.

نگاهی به فیلم «زنی در برلین»/ جنگ جهان ما را تغییر می‌دهد یکشنبه 7 اسفند 1401 22:27
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به فیلم «زنی در برلین»/ جنگ جهان ما را تغییر می‌دهد

آنچه مرتبط با خشونت علیه زنان در سینما مطرح است را می توان در فیلم های بسیاری شاهد بود و مثال های بسیاری را آورد. حتی مستند های بسیاری در سراسر دنیا در رابطه با انواع خشونت ها و زنان را می توان دید. ازدواج های زود هنگام، تجارت دختران و انواع رنج های سختی که بر آنها می رود.

نگاهی به «خانواده فیبلمن»؛ جادوی سینما از دریچه چشم فیلمساز کارکشته شنبه 6 اسفند 1401 22:15
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به «خانواده فیبلمن»؛ جادوی سینما از دریچه چشم فیلمساز کارکشته

آنهایی که «خانواده فیبلمن» را دیده‌اند می‌دانند که فیلم در اوج تمام می‌شود. با یک سکانس باشکوه احساس‌برانگیز که دیوید لینچ به صورت افتخاری جلوی دوربین اسپیلبرگ رفته تا نقش جان فورد کبیر را بازی کند. مثلث مردان بزرگ: اسپیلبرگ و لینچ و روح جان فورد سکانسی خلق کرده که باعث شده پایان‌بندی نفس‌گیر داشته باشیم و به ستاره‌های فیلم اضافه کنیم.

نگاهی به فیلم «تار»؛ زنی که قربانی خودشیفتگی شد شنبه 6 اسفند 1401 19:17
نقد فیلم تار به کارگردانی تاد فیلد

نگاهی به فیلم «تار»؛ زنی که قربانی خودشیفتگی شد

در «تار» با قصه زنی موسیقیدان مواجه‌ایم که از یک سوپرمن به بدمن تبدیل می‌شود. در واقع تار قربانی خودشیفتگی‌های خودش می‌شود. گرچه در این سقوط، پلشتی‌های جامعه و سازوکارهای رسانه‌ای هم بی‌تاثیر نیست. از این رو شاید گزافه نباشد که بگویم فیلم «تار» روایتی از تراژدی مرگ تدریجی فرد و جامعه در یک دیالکتیک اجتماعی است. چه‌بسا بتوان آن را به نوعی نقد بر نظم فرهنگی موجود در سرمایه‌داری متاخر دانست که در آن صعود و سقوط آدم‌ها در مرز باریک قرار دارد.

تحلیلی بر فیلم «مثلث غم» به کارگردانی روبن اوستلوند؛ نابرابری مدنی پنجشنبه 4 اسفند 1401 21:56
نقد فیلم های خارجی

تحلیلی بر فیلم «مثلث غم» به کارگردانی روبن اوستلوند؛ نابرابری مدنی

فیلمساز سوئدی تلاش کرده تا وضعیت‌های به ظاهر پایدار شخصی و اجتماعی و روانی سوژه‌های انسانیش را در هر سه پرده اثرش به چالش بکشاند و به مخاطبش بگوید که هیچ امر مطلقه‌ای در جهان مدرن پایدار نیست و الگوهای برساخت حکومتی اگرچه برای سعادت بشر با سلایق مختلف طراحی و به اجرا گذاشته شده‌اند اما تمامی آنها بر اساس تغییر و دگرگونی انسان به نقص و فروپاشی می‌انجامد و رویش‌های نو مجددا بر پایه عناصری چون پول و قدرت به ناپایداری نیل می‌کند.

نگاهی به فیلم «چشمِ آبیِ روشن»/ وقتی در یک فیلم جنایی طنز جاری می شود دوشنبه 10 بهمن 1401 23:39
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به فیلم «چشمِ آبیِ روشن»/ وقتی در یک فیلم جنایی طنز جاری می شود

چشمِ آبیِ روشن ششمین فیلم اسکات کوپر ۵۳ ساله به عنوان کارگردان، بر اساس رمانی به همین نام، نوشتة لوییس بِرد . آخرین ساختة کوپر، در ژانر جنایی و ترسناک و با بازی کریستین بیل، هزینه‌ای در حدود ۷۵ میلیون دلار صرف ساختنش شده.

 نگاهی به فیلم «پرستار خوب» ساخته توبیاس لیندهولم/ وقتی نمی توانی انتقام مرگ مادرت را بگیری دوشنبه 10 بهمن 1401 00:21
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به فیلم «پرستار خوب» ساخته توبیاس لیندهولم/ وقتی نمی توانی انتقام مرگ مادرت را بگیری

فیلم «پرستار خوب« درباره یکی از هولناک ترین وقایع پزشکی است. ۴۰۰ انسان بیگناه و بی‌دفاع به صورت کاملا اتفاقی توسط پرستار خود با تزریق داروهایی با دوز بالا به قتل رسیده‌اند

درباره‌ «ای‌اُ» ساخته یرژی اسکولیموفسکی/ سفر یک خر یکشنبه 9 بهمن 1401 00:20
نقد فیلم های خارجی

درباره‌ «ای‌اُ» ساخته یرژی اسکولیموفسکی/ سفر یک خر

اسکولیموفسکی به خر خود رویاها، کابوس‌ها و خاطرات یک گذشته شاد می‌دهد؛ گذشته‌ای که در سیرک همراه با رقصنده‌ای کار می‌کرد که همیشه نوازش‌اش می‌کرد. به همین دلیل اسکولیموفسکی هرگونه اشاره‌‌ مستقیم به کتاب مقدس و رویکرد برسون را کنار می‌گذارد تا فیلم را به قلمروهای متکثری هدایت کند، جایی که درام با گروتسک پیوند خورده است و خشونت می‌تواند به غیرمنتظره‌ترین فرم‌ها بروز پیدا کند.

درباره فیلم «ای اُ» / هیچ‏‌کس ناز خر را نمی‏‌خرد یکشنبه 9 بهمن 1401 00:14
نقد فیلم های خارجی

درباره فیلم «ای اُ» / هیچ‏‌کس ناز خر را نمی‏‌خرد

خر انگار که از بهشت‌اش جدا می‌شود و به جهان بدون کاساندرا پرتاب می‌شود یا حتی بخوانیم هبوط می‌کند. کاساندرا اولین و آخرین نفری است که او را دوست دارد. لحظه جدایی این دو هنگامی که «ای‌اُ» را به‌زور سوار کامیون می‌کنند از درخشان‌ترن لحظات فیلم است.

نگاهی به فیلم «مثلث غم»/ جذابیت‌های پنهان نیازهای اساسی سه شنبه 4 بهمن 1401 12:58
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به فیلم «مثلث غم»/ جذابیت‌های پنهان نیازهای اساسی

«کمتر آدمی پیدا می‌شود که وقتی در آینه نگاه می‌کند، بگوید این شخصی که می‌بینم یک هیولای وحشی است. به جایش توصیف‌هایی سر هم می‌کنند تا کارهایشان را توجیه کنند.» جمله‌ای از نوآم چامسکی در یک سکانس کلیدی فیلم «مثلث غم» که یکی از صریح‌ترین فیلم‌های سیاسی سال ۲۰۲۲ محسوب می‌شود، به درونمایه‌ی مهمی اشاره دارد که فیلم را فراتر از مفاهیم سیاسی قالبی و شعارزده و ایدئولوژیک می‌برد که از یک فیلم «سیاسی» انتظار داریم.

 نگاهی به «آرژانتین، 1985»، بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان گلدن‌گلوب 2023 / درامی که زورش به مخاطب می‌رسد دوشنبه 26 دی 1401 20:18
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به «آرژانتین، 1985»، بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان گلدن‌گلوب 2023 / درامی که زورش به مخاطب می‌رسد

 آرژانتین، ۱۹۸۵ فیلمی داستانی به کارگردانی سانتیاگو میتره است. این تریلر سیاسی بر داستان دادستان‌های آرژانتینی خولیو استراسرا و لوئیس مورنو اوکامپو متمرکز است که در سال ۱۹۸۵ روایت می‌شود. نقش‌های اصلی را ریکاردو دارین و پیتر لانزانی ایفا کرده‌اند.

درباره فیلم «لالایی» ساخته آلائودا روییز دِ آزوئا/ وقتی این اسپانیایی‌های سنتی لالایی می‌خوانند دوشنبه 26 دی 1401 18:57
نقد فیلم های خارجی

درباره فیلم «لالایی» ساخته آلائودا روییز دِ آزوئا/ وقتی این اسپانیایی‌های سنتی لالایی می‌خوانند

آلائودا روییز دِ آزوئا کارگردان ۴۴ سالة اسپانیایی پیش‌تر ۵ فیلم کوتاه ساخته و «لالایی» اولین فیلم بلندش محسوب می‌شود. نخستین نمایش بین‌المللی این فیلم در هفتادودومین جشنوارة فیلم برلین بود.

نگاهی به فیلم شب دوازدهم ساخته دومینیک مول | درباره کلارا... یکشنبه 25 دی 1401 20:53
نقد فیلم های خارجی

نگاهی به فیلم شب دوازدهم ساخته دومینیک مول | درباره کلارا...

دومینیک مول کارگردان ۶۰سالة فرانسوی پیش‌تر ۴ فیلم بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ ساخته و برای اولین بار از شب دوازدهم پنجمین فیلم بلندش در جشنوارة کن ۲۰۲۲ رونمایی شد.