نمایشنامهی باغ آلبالو به نویسندگی آنتون چخوف در تاریخ تئاتر بسیار مهم است. جورجو استرهلر، پیتر اشتاین و پیتر بروک، سه اجرای مشهور از این نمایشنامه را بهصحنه بردهاند. ماریا شِتسُوا و کریستوفر اینِس در کتاب «مقدمهی کیمبریج بر کارگردانی تئاتر» به این موضوع پرداختهاند. ترجمهی این مطلب را در ادامه میخوانید.
اشکان تفنگسازان: نگرشم را از قضاوتهای مغرضانه بعضی ازدوستان دور ساختم و فقط در این میدان مقدس حضور یافتم تا عرضه کنم آنچه را که تا این زمان از هنر تئاتر فرا گرفته بودم.هنری که حالم را خوب میکند.
17 یا شاید هم 18سال پیش، به بهانه فرازوفرودهای بازیگری در سینمای ایران گفتوگویی با چندبازیگر ازجمله علی نصیریان داشتم. آقای نصیریان در صحبتهایش به نکتهای اشاره کرد که طی این سالها بارها به بهانههای مختلف مرورش کرده ام. نقل به مضمون میکنم؛
نمایش «تولد غم انگیز پسرک آهنی» کاری از گروه نمایش دن کیشوت به روایت یک اتفاق فانتزی البته ناخوشایند در زندگی پر از روزهای تکراری یک زوج جوان میپردازد. خلاقیتهای فرمی و روایتی این نمایش در صحنههای مختلف مخاطبان را به خنده انداخت.
هنر نمایش دراستان ها وشهرستان ها در حال جان دادن است وکسانی که در این زمینه کار می کنند از وضعیت نا مطلوب حاکم بر آن شکوه دارند واگر بخواهیم تک تک به سراغ شناسنامه نمایش های اجرا شده در این یکی دوماه اخیر برویم شاهنامه ای خواهد شد که سراسر غم مرگ سهراب است به دست پدر .
بهاره رهنما کارگردان نمایش «دورهمی زنان شکسپیر» درباره حواشی پیش آمده برای این اثر نمایشی و قضاوت و نظرهای منتقدانه در مورد این نمایش، یادداشتی در اختیار رسانهها قرار داد.
یک قانون خشن که من در مورد تئاتررفتن ساختهام، این است اگر اجراکنندگان به صورت آشکار بیشتر از مخاطبان سرگرم شده باشند، معامله دچار خطا شده است.
در پی تعطیلی چند روزه سالن های نمایشی، اصغر خلیلی که نمایش «الیور تویست» را روی صحنه دارد طی یادداشتی که در صفحه اجتماعی خود، اعتزاض خود را نسبت به این تصمیم ابراز کرد
امین عظیمی با انتشار یادداشتی؛ در ارتباط با انتشار عکسهایی در سیما که او را در کنار محمد یعقوبی نشان میداد و همکاریهای مشترک با هنرمندان تئاتر؛ توضیحاتی ارائه کرده است.
عباس جوانمرد هنرمند پیشکسوت تئاتر و سرپرست گروه هنر ملی همزمان با اولین سالمرگ «محمود استادمحمد» نمایشنامهنویس، بازیگر و کارگردان تئاتر نوشت.
˝وآنک انسان˝ که این روزها در تالار مشایخی روی صحنه است یک تکگویی نمایشی درباره زندگی و مرگ وزوُلُود میرهولد کارگردان و بازیگر روسی است.
با وجود تاکیدات و پرسشهای مکرر رسانهها درباره سرنوشت مبهم سی و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به دلیل اعلام و معرفی نشدن فراخوان و دبیر جشنواره، ولی به نظر نمیرسد متولیان امر در معاونت هنری و مرکز هنرهای نمایشی قصد و یا توان حل این مشکل را در کوتاهمدت داشته باشند.
یکی از بیتدبیریهای مدیران تازه که سرچشمه ناامیدیهای روزافزون جامعه تئاتری ما در ماههای اخیر شده است، تبعیض آشکار و بیعدالتی بسیار تلخی است که در توزیع بودجه و امکانات محدود تالارهای اندک تهران صورت میگیرد.
ورقي فرض كن، يك روي در تو، يك روي در يار يا در هر كه هست، آن روي كه سوي تو بود خواندي، آن روي كه سوي يار است هم ببايد خواندن. مقالات شمس تبريزي. ص128. تصحيح م. ع. موحد)
خبرگزاری تسنیم با تیتر آیا «محمد یعقوبی» نورچشمی مدیران هنری است؟ و در ادامه در لید مطلب خود آورده است : در چند ماه اخیر کارهای زیادی روی صحنه برده است. او معتقد است که «تئاتر یک جور سکس است. اگر کسی فقط به فکر ارضای خودش باشد یا فقط قصد ارضای طرف مقابلش را داشته باشد در هر دو صورت وضعی ناپایدار و پا درهوا دارد.»
دوران کودکی، بهترین زمان برای شروع آموزش است، به خصوص هنر، از خط گرفته تا سینما. برای داشتن آیندهای روشن در هنر کشور، هنر و تکنیکهای آن را مطابق استعداد و تواناییها باید از سنین پایین به کودکان آموخت.
تئاتر، هنری است ریشه دار و کهن که از دیرباز مردم، از سران حکومت گرفته تا اهل کوچه بازار به آن علاقه مند بوده، هستند و خواهند بود. تئاتر را هرگز نمی توان با سینما و تلویزیون مقایسه کرد، زیرا تئاتر هنری است زنده و پویا که رو در رو با مردم اجرا شده و هنرمندان و تماشاچیان نفس به نفس هم دارند. هر شهر و دیاری نمایش مخصوص خود را داشته که اکنون نیز آثار آن در گوشه و کنار جهان باقی است. هنر تئاتر مانند دیگر هنرها، مختص مرکزنشینان نیست، بلکه در سراسرشهرها و روستاهای جهان پهناور گسترده است.
حسین کیانی در نوشتاری به بهانه اجرای نمایش «قصه ظهر جمعه» نوشته و کار محمد مساوات، از شرایط فعلی تئاتر ایران که منجر به هرز رفتن استعدادهای تازه این هنر میشود، ابراز نگرانی کرد.
حسین طاهری، مدیرکل هنرهای نمایشی در برنامه زنده تلویزیونی ˝صبح با خبر˝که از شبکه خبر سیما پخش میشود، به بررسی وضعیت حوزه نمایش و راهکارهایی برای مردمیتر شدن تئاتر و استقبال عمومی از هنرهای نمایشی کشور پرداخت.
یک نویسنده تئاتر گفت: شبه هنرمندان مدعی اپوزیسیون با بهرهگیری از امکانات سیستم و تریبونهای رسمی سعی در حذف هنرمندان واقعی دارند و این درست است که در ساختاری مدرن عمل میکنند، اما شخصیت مخالف توسعه و مدرنیته را دارند.
چندين سال است بيمارياي همچون خوره اما به آرامي، جان تئاتر ما را نشانه رفته و كمكم نشانههاي دگرديسي تئاتر ما در حال خودنمايي و جلوگر شدن است. اين دگرديسي را ميتوان «تئاتر كشور مساوي تئاتر لاله زار» نام نهاد.