جمعه , ۱۵ فروردین, ۱۴۰۴
نقد- تئاتر | صفحه 4
یادداشتی درباره «بی‌پدر» به کارگردانی محمد مساوات؛ خود بیگانگی یا بازگشت به خشونت

یادداشتی درباره «بی‌پدر» به کارگردانی محمد مساوات؛ خود بیگانگی یا بازگشت به خشونت

نمایش بی‌پدر به نویسندگی و کارگردانی سیدمحمد مساوات در سالن لبخند در حال اجراست. این نمایش برگرفته از داستان آشنای شنگول، منگول و حبه‌انگور است ولی با پیکربندی متفاوت. این پیکربندی داستانی به موضوع از خودبیگانگی می‌پردازد، موضوعی که در چندین وضعیت قابل تعمیم است.

نگاهی به نمایش مرغ دریایی به کارگردانی محمد میرعلی اکبری؛  سفر چخوف به دهه‌ی ۱۳۵۰ در ایران جمعه 6 مهر 1403 20:02

نگاهی به نمایش مرغ دریایی به کارگردانی محمد میرعلی اکبری؛ سفر چخوف به دهه‌ی ۱۳۵۰ در ایران

میرعلی اکبری با آوردن اسم هنرمندان مشهور تئاتر، سینما و ادبیات، و روشنفکران سیاسی دهه‌ی ۱۳۵۰ در ایران، تلاش می‌کند آن‌ها را به فجیع‌ترین شکل ممکن به پرسش بکشد.

نگاهی به نمایش «شکستن خط فرضی» به کارگردانی رسول کاهانی/ فهم همگانی از مفهوم گروتسک چهارشنبه 4 مهر 1403 10:18

نگاهی به نمایش «شکستن خط فرضی» به کارگردانی رسول کاهانی/ فهم همگانی از مفهوم گروتسک

نمایش «شکستن خط فرضی» به نویسندگی و کارگردانی رسول کاهانی که این شب‌ها در تماشاخانه ملک در حال اجرا است، آینه‌ی تمام نما و منعکس کننده‌ی احوالات و پیچیدگی‌های حال حاضر ما در قالب موقعیتی ملموس و خانوادگی است.

نقدی بر نمایش «امان» به کارگردانی مجتبی جدی/ یک مونولوگ زنانه‌ی مذهبی سه شنبه 3 مهر 1403 22:31

نقدی بر نمایش «امان» به کارگردانی مجتبی جدی/ یک مونولوگ زنانه‌ی مذهبی

زنانی که عباس جمالی درباره‌ی آن‌ها نوشته و مجتبی جدی در تئاتر هامون به صحنه آورده است، هیچ شباهتی به یکدیگر ندارند. مثلاً یکی از آن‌ها از دغدغه‌های شیعه‌ی سنتی می‌گوید و دیگری از فلسفه‌ی مدرنیته. یکی از عشق سنتی می‌گوید و دیگری از رابطه‌ی مدرن. یکی از عجیب‌ترین صحنه‌های این نمایش، صحبت‌های زنی است که وسط مراسم دعا می‌گوید: «از مارکس نمی‌تونم بگذرم.» سپس او ادامه می‌دهد که جامعه دچار ابتذال شده و تفکرات شهرام شب‌پره از برخی متفکران عمیق‌تر شده است.

 درباره نمایش «من و گربه پری» به کارگردانی شهره سلطانی؛ تصویری از زنده‌گی طبقه‌ متوسط شهری اخته‌شده سه شنبه 3 مهر 1403 01:49
نوشته سیمین امیریان و کارگردانی شهره سلطانی

درباره نمایش «من و گربه پری» به کارگردانی شهره سلطانی؛ تصویری از زنده‌گی طبقه‌ متوسط شهری اخته‌شده

نمایش من و گربه‌ی پری، بی‌هیچ ادعا و ادا و اطواری تأثیر خود را بر روی تماشاگران می‌گذارد و با تلنگری بر آنان، به تأمل‌شان وا می‌دارد.

نگاهی به اجراهای «خاطره تحمل‌ناپذیر یک همهمه نامفهوم» و «no2»؛ استیصال سیاسی / استیصال بکتی شنبه 17 شهریور 1403 23:51

نگاهی به اجراهای «خاطره تحمل‌ناپذیر یک همهمه نامفهوم» و «no2»؛ استیصال سیاسی / استیصال بکتی

استیصال سیاسی به نوعی افشای ساز و کار سیاست اداری هم می‌شود. توانایی این سیاست را به ته رسیده می‌‌بیند. دل خوش می‌کند به اجتماع انسانی که آن هم بعد از مدتی ذوب در نیروها و بلندگوهای سیاست اداری می‌بیند. این رنگ باختگی همه ‌چیز، به ظاهر شباهتی زیاد دارد به جهانی که بکت در آثارش رخ می‌دهد؛ بی‌تصمیمی. زمانی به انتها رسیده. مکان‌های حاشیه‌ای‌. بدن‌های کنار گذاشته شده و طنز زهرماری که به جان همه‌ چیز فرو رفته است.

نقد نمایش «کالیگولا» به کارگردانی رویا اسدی/ عشق کافی نیست شنبه 17 شهریور 1403 23:29

نقد نمایش «کالیگولا» به کارگردانی رویا اسدی/ عشق کافی نیست

نمایش کالیگولا، در رابطه‌‌سازی بین شخصیت‌های داستانی‌اش دچار نوعی سراسیمگی شتاب‌زده شده است، به‌طوری که نمی‌توان به‌طور قطع به دلايلی چون بی‌علتی قتل‌های کالیگولا، جاه‌طلبی‌اش را در قدرت‌طلبی، یا ابزوردیسم افعالی‌اش را در پس مرگ خواهرش را، یا دست یازیدن او به موهبت آزادی بی‌چون و چرا دست یافت.

درباره نمایش جدید حسین پارسایی/ نبرد رستم و سهراب؛ باشکوه، تراژیک و لاکچری پنجشنبه 8 شهریور 1403 22:16

درباره نمایش جدید حسین پارسایی/ نبرد رستم و سهراب؛ باشکوه، تراژیک و لاکچری

حسین پارسایی در این پروژه دشوار و پرهزینه، تلاش دارد داستان رستم و سهراب را از منظری اخلاقی، از نو روایت کند. در این مسیر پر سنگلاخ، نویسنده‌ جوانی چون متین ایزدی، نوشتن نمایشنامه را برعهده گرفته و کمابیش تمنای این قضیه را پرورانده که رستم با تمامی تردیدهایش در قبال کشتن سهراب بر صحنه حاضر شود و از خود اعاده حیثیت کند.

درباره نمایش «مادر و افلیج» به کارگردانی محیا مهدی‌زاده؛ یک امنیت نه‌چندان پایدار گورستانی پنجشنبه 8 شهریور 1403 22:11

درباره نمایش «مادر و افلیج» به کارگردانی محیا مهدی‌زاده؛ یک امنیت نه‌چندان پایدار گورستانی

به مانند نمایشنامه «در انتظار گودو» بکت، اینجا هم با اثری در باب مفهوم «انتظار» روبه‌رو هستیم که یکی از مضامین مرکزی‌اش بی‌شک «سیاستِ انتظار» است.

درباره نمایش «خاطره تحمل‏‌ناپذیر یک همهمه نامفهوم» به نویسندگی و کارگردانی الهام کردا؛ تمنای نه‌چندان ممکن ساختن یک اجتماع تئاتری معاصر جمعه 2 شهریور 1403 20:33

درباره نمایش «خاطره تحمل‏‌ناپذیر یک همهمه نامفهوم» به نویسندگی و کارگردانی الهام کردا؛ تمنای نه‌چندان ممکن ساختن یک اجتماع تئاتری معاصر

جایی از اجرای «خاطره تحمل‌ناپذیر یک همهمه نامفهوم» و در آن دقایق پایانی نمایش، تصویر ویدئویی یکی از اجراگران بر محفظه توری‌شکل جلوی صحنه پدیدار می‌شود تا مانیفست «هانتکه‌ای» اجرا، خطاب به تماشاگران قرائت ‌شود.

درباره نمایشنامه «هتل پناهجویان» نوشته‌ کارمن اَگیره؛  چهره تابناک فیگور پناهجویی جمعه 2 شهریور 1403 20:17

درباره نمایشنامه «هتل پناهجویان» نوشته‌ کارمن اَگیره؛ چهره تابناک فیگور پناهجویی

«هتل پناهجویان» نشان می‌دهد که چگونه دیکتاتوری می‌تواند اخلاق مبارزه را زوال بخشیده و نیروهای سیاسی تحت فشار را نسبت به یکدیگر بدگمان کند. گفتگویی که مابین مانوئلیا و خوزه‌لیتو در باب پدر و مادرشان، یعنی جورج‌چاقه و فِلاکا درمی‌گیرد حقیتاً بصیرت‌افزا است.

نگاهی به نمایش «شبیهِ شبیهِ آنتیگون» به کارگردانی ندا شاهرخی و نسیم ادبی؛ امکان یا امتناع سیاسی شدن مردم معمولی سه شنبه 30 مرداد 1403 11:36

نگاهی به نمایش «شبیهِ شبیهِ آنتیگون» به کارگردانی ندا شاهرخی و نسیم ادبی؛ امکان یا امتناع سیاسی شدن مردم معمولی

نمایش در ایده مرکزی خود با «شبیه» دیدن مردم معمولی به فیگورهای اساطیری می‌کوشد عبور از جباریت کرئون و رسیدن به آزادگی آنتیگونه را بشارت دهد.

پریسا نوروزی؛ و نگاهی انتقادی به «سمنوپزان»ِ آل‌احمد در «نه ماه پس از تولید»؛ بازتولید مناسبات مردسالارانه در یک جمع زنانه! شنبه 27 مرداد 1403 16:04

پریسا نوروزی؛ و نگاهی انتقادی به «سمنوپزان»ِ آل‌احمد در «نه ماه پس از تولید»؛ بازتولید مناسبات مردسالارانه در یک جمع زنانه!

پریسا نوروزی در «نه ماه پس از تولید»، ترجیح داده از فضای سنتی جلال آل احمد تا حدودی فاصله گرفته و یک فضای زنانه غیرطبیعی را بازنمایی کند که شبیه بعضی آثار تئاتر و سینمای معاصر ما است. طعنه‌ها، پنهان‌کاری‌ها، سکوت‌ها و اطوارها، به خوبی نشان از محافظه‌کاری درازدامن این قبیل جمع‌های زنانه است.

درباره نمایش خون‌مُردگی به کارگردانی مهدی جلینی؛ ماجرای عجیب بیمار اتاق ۱۳ شنبه 20 مرداد 1403 19:48

درباره نمایش خون‌مُردگی به کارگردانی مهدی جلینی؛ ماجرای عجیب بیمار اتاق ۱۳

شاید بتوان مهم‌ترین برگ برنده نمایش «خون‌مُردگی» را قصه‌ای باورپذیر با تعلیقی تماشایی دانست که «محسن سنگ ‌سفیدی» در جایگاه نمایشنامه‌نویس در طول روایت می‌پروراند و شخصیت‌ها را حول یک وضعیت واقعی که بتدریج بحرانی می‌شود سامان می‌دهد.

نقدی بر نمایش «در جستجوی بازیگر هملت» به کارگردانی مسعود دلخواه و نگاهی به امر معاصر در بوطیقای فرهنگی؛ هملت‌هایی که تبدیل به اشباح شدند چهارشنبه 17 مرداد 1403 23:30

نقدی بر نمایش «در جستجوی بازیگر هملت» به کارگردانی مسعود دلخواه و نگاهی به امر معاصر در بوطیقای فرهنگی؛ هملت‌هایی که تبدیل به اشباح شدند

مسعود دلخواه به‌عنوان دراماتورژ نمایش در جستجوی بازیگر هملت، می‌تواند فُرمی نظام‌مند با ساختار قصه‌گو را ایجاد کند؛ اما او ژانر هملت را تغییر می‌دهد و آن را به یک نمایش مستند معاصر از تمرین خود با شاگران واقعی‌اش تبدیل می‌کند.

نگاهی به نمایش‌های «تاری» و «دموکراسی با طعم همبرگر»؛ اجراهایی در حال و هوای اقتباس و بازخوانی دوشنبه 15 مرداد 1403 01:24

نگاهی به نمایش‌های «تاری» و «دموکراسی با طعم همبرگر»؛ اجراهایی در حال و هوای اقتباس و بازخوانی

حامد شفیعی‌خواه برای مواجهه با داستان کوتاه و خواندنی «هلیمِ جان‌سخت» وانگ مِنگ، به چینی‌زدایی از مناسبات متن مبادرت ورزیده و یک خانواده کمابیش انتزاعی، اما ملموس را به صحنه آورده است.

نقدی بر نمایشنامه‌ «مارش پیروزی و دو نمایشنامه‌ دیگر» نوشته‌ بهزاد صدیقی دوشنبه 15 مرداد 1403 01:22

نقدی بر نمایشنامه‌ «مارش پیروزی و دو نمایشنامه‌ دیگر» نوشته‌ بهزاد صدیقی

این سه نمایش‌نامه‌ی پیوسته‌مضمون و در عین حال مستقل، کنکاشی واقع‌بینانه در باب مقوله‌ای است که رد تاریخی آن را به‌کرات در زنده‌گی انسان‌ها دیده‌ایم و متأسفانه تضمینی برای تکرار‌نشدن آن هم وجود ندارد.

 درباره نمایش تاری اثر محمد برهمنی؛ بر آستانه ‎ی مرگ شنبه 13 مرداد 1403 00:22

درباره نمایش تاری اثر محمد برهمنی؛ بر آستانه ‎ی مرگ

اجرای «تاری» قابلیت تفسیر و اندیشه‌ورزی را دارد و گفتمانی را برای علاقمندان به تئاتر و تفکر مهیا می‌کند.

درباره نمایش «شکستن خط فرضی» به کارگردانی رسول کاهانی؛ مصائب اینجا و اکنونِ یک خانواده مدرن ایرانی جمعه 12 مرداد 1403 13:51

درباره نمایش «شکستن خط فرضی» به کارگردانی رسول کاهانی؛ مصائب اینجا و اکنونِ یک خانواده مدرن ایرانی

رسول کاهانی در نمایش «شکستن خط فرضی» توانسته با مهارت، روایتی از یک خانواده مدرن ایرانی ارائه دهد که در آستانه فروپاشی است اما برای گریز از آن تقلا می‌کند و بی‌وقفه دست و پا می‌زند حتی اگر نتیجه مثبتی به دست نیاید. گویی این خانواده، بیش از تداوم می‌بایست به پایان فکر کرده و خود را آماده جنگ و جدال‌های آتی در قبال تقسیم میراث خانوادگی کند.

درباره نمایش «وی ای آر»؛ درماندگی آموخته شده چهارشنبه 10 مرداد 1403 21:00

درباره نمایش «وی ای آر»؛ درماندگی آموخته شده

نمایش «وی ای آر» اثری چند لایه است که با بازی یک دست بازیگرانش که نشان از کارگردانی صحیح اثر داشته آدمی را در پی شناخت مفهوم زندگی در جهانی که در حال تهی شدن از معناست به چالش می‌کشاند.

وقتی زیگموند، تقابل فروید و یونگ را جدی نمی‌گیرد دوشنبه 8 مرداد 1403 23:02

وقتی زیگموند، تقابل فروید و یونگ را جدی نمی‌گیرد

نمایش زیگموند که این روزها در تالار حافظ روی صحنه می‌رود، مخاطبانِ تئاتر را راضی کرده تا هر روز بر تعداد مخاطبانش اضافه شود.