شنبه , ۱۶ فروردین, ۱۴۰۴
نقد فیلم های خارجی | صفحه 18
درباره فیلم «ژان دیلمان» / فرمالیستی و آوانگارد یا فمینیستی و ایدئولوژیک؟

درباره فیلم «ژان دیلمان» / فرمالیستی و آوانگارد یا فمینیستی و ایدئولوژیک؟

انتخاب «ژان دیلمان» از سوی نشریه سایت اند ساوند در سال 2022 به عنوان بهترین فیلم منتقدان، بدون شک یکی از پرچالش‌ترین و بحث‌برانگیزترین گزینش‌هایی بود که از سوی منتقدان سینما در یک دهه اخیر اتفاق افتاده و همچنان و بعد از گذشته دو سال از این انتخاب، همچنان اما و اگرها و بحث و نظرها درباره این انتخاب جمعی ادامه دارد.

درباره فیلم «آدم‌کش» دیوید فینچر؛ انسان در جستجوی معنا سه شنبه 23 آبان 1402 22:05

درباره فیلم «آدم‌کش» دیوید فینچر؛ انسان در جستجوی معنا

فیلم «آدم‌کش» (The Killer) همان‌ چیزی است که می‌خواهد باشد؛ از یک زاویه، اثری پوچ‌گرایانه درباره‌ی هیچ‌چیز که پتانسیل تبدیل شدن به یک اپیزود ویژه از «ساینفلد» را دارد و از زاویه‌ی دیگر، فیلمی درباره‌ی ایجاد حس امنیت و درک ارزش و مفهوم زندگی از راه سخت. نقد فیلم آدم‌کش از بررسی همین نکته آغاز می‌شود.

نگاهی به فیلم «آناتومی یک سقوط» از جاستین تریت؛ چگونه فرهادی بر برنده نخل طلای کن 2023 تأثیر گذاشت؟ دوشنبه 22 آبان 1402 13:27

نگاهی به فیلم «آناتومی یک سقوط» از جاستین تریت؛ چگونه فرهادی بر برنده نخل طلای کن 2023 تأثیر گذاشت؟

حجم تعریف و تمجید‌ها از فیلم برنده امسال جشنواره هفتاد‌و‌ششم کن به قدری زیاد است که چه در نقدهای فارسی و چه در نقدهای انگلیسی چیزی جز مدح و ستایش فیلم جاستین تریت که بی‌‌گمان بهترین فیلم کارنامه فیلم‌سازی او به شمار می‌رود، یافت نمی‌شود.

نگاهی دیگر به فیلم «سرگیجه» آلفرد هیچكاك؛ توفان در آغاز، افت در میانه یکشنبه 21 آبان 1402 14:35

نگاهی دیگر به فیلم «سرگیجه» آلفرد هیچكاك؛ توفان در آغاز، افت در میانه

شخصا مفهوم خاصی را نمی‌توانم از این فیلم بردارم جز سرگیجه گرفتن واقعی بیننده كه گمان می‌كنم هیچكاك در این مورد كاملا موفق بوده. به هر روی نبوغ، تكنیك‌ و نگاه متفاوت هیچكاك به جهان و سینما واقعا ستودنی است كه این فیلم را بدل به اثری خاطره‌انگیز و تماشایی در ژانر معمایی، فلسفی و تمام تاریخ سینما و ناخودآگاه بیننده می‌كند..

نقد فیلم «نزدیک» اثر لوکاس دونت؛ بیا ای خسته خاطردوست* یکشنبه 14 آبان 1402 14:13

نقد فیلم «نزدیک» اثر لوکاس دونت؛ بیا ای خسته خاطردوست*

روایت فیلم نزدیک بسیار سهل و البته ممتنع است. روایت دوستی لئو و رمی که در نقطه‌ای از زمان به‌عکس خود بدل می‌شود. روایتی که در ظاهر بسیار ساده و فاقد پیچ ‌و خم داستانی است. بار داستان روی دوش لئو - قهرمان نوجوان- است؛ ولی پیچیدگی وضعیت حسی و آن چیزی که مخاطب را همراه لئو از پای در می‌آورد تعلیق‌های بسیار پیچیده و چندوجهی در حس شخصیت است؛ بنابراین تعلیق از آگاهی ما سرچشمه گرفته است.

نقد فیلم «بدون احساسات جدی» ساخته جین استوپینتسکی؛ بدون عاطفه، بدون تلاش چهارشنبه 3 آبان 1402 15:43

نقد فیلم «بدون احساسات جدی» ساخته جین استوپینتسکی؛ بدون عاطفه، بدون تلاش

فیلم «بدون احساسات جدی» یک هیچ کامل است که حتی به درد تجربه وقت تلف کردن نمی‌خورد. فیلمی بدون عاطفه، بدون تلاش که نه در قامت آموزنده بودن موثر است و نه در قالب فکاهی و مضحک شدن! فیلمی که هر قدر دست و پا می‌زند، نمی‌تواند دو شخصیت به زور مخلوط شده فیلمش را، آینه عبرت یکدیگر قرار دهد و فقط می‌خواهد در ظاهر امر آنها را به یکدیگر گره بزند.

نقد فیلم آتشین اثر کریستین پتزولد 2023/ بودن یا نبودن؟ یکشنبه 16 مهر 1402 15:11

نقد فیلم آتشین اثر کریستین پتزولد 2023/ بودن یا نبودن؟

بودن یا نبودن؟ مساله این است. مساله بودن است و نویسندگی بهانه‌ای برای بودن. به نظر می‌رسد مساله‌ انسان در جهان به هست شدن و بودن بازمی‌گردد. انسان یا می‌تواند باشد یا نمی‌تواند. اگر در مسیر بودن توانست از سد اضطراب بگذرد، می‌تواند از زیستن خود لذت ببرد وگرنه در اعماق تاریک رنج و تنهایی تا ابدالدهر می‌ماند. انسانی که در مسیر بالفعل نمودن بالقوگی‌هایش قدم می‌گذارد، مالامال از اضطراب می‌شود. بالقوگی به‌خودی‌خود ارزشی نداشته و این بالفعل نمودن است که می‌تواند فرد را به بودن برساند. فرد در این مسیر اضطراب افسارگسیخته‌ای را تجربه می‌کند. دلهره دست از سر او بر نمی‌دارد و این بالفعل نمودن تنها راه بودن اوست.

درباره هفتادسالگی «تعطیلات رمی» به کارگردانی ویلیام وایلر؛ فمینیسم، به قدر نیاز پدرسالاری! یکشنبه 9 مهر 1402 17:10
فیلمی که هپبورن را شاهدخت هالیوود کرد

درباره هفتادسالگی «تعطیلات رمی» به کارگردانی ویلیام وایلر؛ فمینیسم، به قدر نیاز پدرسالاری!

جنگ جهانی دوم، بین سال‌های 1941 تا 1945 رخ داده است، در این دوره با در نظر گرفتن حضور مردان در جنگ به خصوص در اروپا، خواه ناخواه نقش زنان در زندگی اجتماعی پررنگ‌تر شد، اما با پایان جنگ و برگشتن مردها از جبهه‌ها، پدرسالاری حاکم برای نظم قدیمی دلتنگ بود. مرد‌ها که از جنگ با پول برگشته بودند، می‌خواستند ازدواج کنند و اداره زندگی را به زنان‌‌شان واگذار کنند، همان‌طور که قبلا بود. زن‌ها باید بعد از تجربه یک دوره کوتاه آزادی‌های اجتماعی دوباره به خانه برمی‌گشتند. موج اول جنبش فمینیسم که حق رای خواسته محوری آن بود، به نتیجه رسیده بود اما سال‌ها از حضور خیابانی زن‌ها در تظاهرات‌ها می‌گذشت، مردها و پدرسالاری حاکم دنبال همان آرامش قدیمی بودند و زن‌ها باید مسوولیت‌های سنتی خود را دوباره به عهده می‌گرفتند. این همان چیزی است که در تعطیلات رمی به خوبی دیده می‌شود.

درباره فیلم «بیو می‌ترسد» ساخته آری‌آستر؛ ترس از بودن! دوشنبه 3 مهر 1402 15:06

درباره فیلم «بیو می‌ترسد» ساخته آری‌آستر؛ ترس از بودن!

«بیو می‌ترسد» اثری پیچیده نیست، بلکه در عین اینکه هذیانی افسارگسیخته را به نمایش می‌گذارد، به نظر می‌رسد بسیار ساده است. البته پیچیدگی در موقعیت انسانی بیو است که توسط آری استر طراحی شده است. بیو می‌ترسد. تشریح این ترس توسط آری استر به اثری دیدنی ولی آزاردهنده بدل می‌شود. از طرفی، آری استر عنان از کف داده و تخیل خود را جایگزین منطق درام نموده و از طرفی این تخیل‌های مهارنشدنی تجربه‌ای برای مخاطب رقم خواهد زد که آزاردهنده، تلخ و حتی کمدی خواهد بود.

نقد فیلم «باربی»؛ فیلمی که با خودش هم شوخی می‌کند شنبه 25 شهریور 1402 15:07

نقد فیلم «باربی»؛ فیلمی که با خودش هم شوخی می‌کند

پیش از تماشای فیلم «باربی» و پیش از آنکه عصبانی‌تان بکند یا هر گونه قضاوت متعصبانه‌ای نسبت به آن داشته باشید، باید چند نکته را در نظر داشته باشید؛ «باربی» در وهله نخست یک متاکمدی است که یعنی هم با خودش شوخی می‌کند و هم موضوعی که قرار است با نگاهی نقادانه و طنز به آن بپردازد. دوم اینکه فیلم وجود حرف‌های زیاد و بزرگی که می‌زند فیلم سنگینی نیست؛ با اینکه به نظر قصه پیچیده‌ای دارد، ساده است و حرف‌های بزرگش را به زبان ساده می‌زند.

نگاهی به فیلم «بانوی زیبای من» ساخته جرج کیوکر؛ مردسالاری کلاسیک، یا فمنیسم در اسب تروای فیلم موزیکال؟ یکشنبه 12 شهریور 1402 17:16

نگاهی به فیلم «بانوی زیبای من» ساخته جرج کیوکر؛ مردسالاری کلاسیک، یا فمنیسم در اسب تروای فیلم موزیکال؟

بانوی زیبای من، فیلمی سه ساعته با آب و رنگ و موسیقی دوست‌داشتنی است که در 1965، تنها سه سال قبل از اوج اعتراضات چپ علیه جنگ، نابرابری طبقاتی و نابرابری جنسیتی، برای دوازده اسکار، پنج جایزه گلدن گلوب و دو جایزه بافتا کاندیدا شده است.

نگاهی به فیلم میثاق( 2023 The Covenant ) به کارگردانی گای ریچی؛ سند دیگری در استفاده ابزاری از آدم‌ها سه شنبه 7 شهریور 1402 14:25

نگاهی به فیلم میثاق( 2023 The Covenant ) به کارگردانی گای ریچی؛ سند دیگری در استفاده ابزاری از آدم‌ها

پیرنگ اصلی فیلم حول این پرسش می‌گردد که چه می‌شود اگر ما از انسان‌ها استفاده ابزاری نکنیم! پس رابطه میان یک فرمانده به اصطلاح جنگ‌های نامنظم شهری را با مترجم مخصوص خود نشان می‌دهد که وقتی می‌فهمد ارتش پس از فرار خود از افغانستان او را که بارها جان‌شان را نجات داده با همسر و فرزند رها کردند و هر لحظه امکان کشته شدنش وجود دارد، بلند می‌شود و تمام تلاشش را به‌ کار می‌گیرد تا مقامات ارتش را راضی کرده و شرایط مهاجرت احمد و خانواده‌اش را فراهم کند اما هیچ‌کس مسوولیتی به عهده نمی‌گیرد، حالا به یک دو راهی حیاتی رسیده، چشمش را روی تمام فداکاری‌های او ببندد و راضی به مرگ ناجی خود شود؟ یا ادای دین کند و برای نجات زندگی احمد دست به فداکاری بزند؟

درباره فیلم اوپنهایمر به كارگردانی کریستوفر نولان؛ تقابل علم و سیاست یکشنبه 29 مرداد 1402 13:59

درباره فیلم اوپنهایمر به كارگردانی کریستوفر نولان؛ تقابل علم و سیاست

نولان كه نویسنده سناریوی فیلم هم هست، تماشاگر را با اطلاعات مختلف، زمان‌های متعدد و رفت و آمد‌های پی در پی در آنها و كاراكتر‌های زیاد و متعدد بمباران میکند. برای درك و فهم تمام این اطلاعات و زمان‌ها و كاراكتر‌ها، تماشاگر موظف به دقت در لحظه لحظه فیلم است تا طناب بافته شده به دست كارگردان را كه به دستش داده است را ول نكرده و گم نكند.

گزیده نقدهای فیلم «اوپنهایمر»؛ مهم‌ترین فیلم قرن حاضر تا به اینجا پنجشنبه 26 مرداد 1402 12:50

گزیده نقدهای فیلم «اوپنهایمر»؛ مهم‌ترین فیلم قرن حاضر تا به اینجا

«اوپنهایمر» تریلر زندگینامه‌ای جدید کریستوفر نولان درباره «پدر بمب اتمی» که یکی از اکران‌های مهم تابستان ۲۰۲۳ به حساب می‌آید، نقدهای مثبتی دریافت کرده است. گزیده نقدهای فیلم «اوپنهایمر» را در این مطلب بخوانید.

درباره فیلم «اوپنهایمر»؛ شهرت یا ندامت؟ دوشنبه 23 مرداد 1402 01:22

درباره فیلم «اوپنهایمر»؛ شهرت یا ندامت؟

نولان در این فیلم به واقع نه تنها به روند ساخت بمب اتم بلکه به زندگی خالق این بمب و روحیات و افکار او نزدیک می‌شود، اینکه او تا چه حد می‌تواند، حس و حال اوپنهایمر را به عنوان یک دانشمند نخبه اما متفکر و مغموم انعکاس دهد، به قضاوت تماشاگر و درک شخصی او از این آشنایی، وابسته است.

نگاهی به فیلم «اوپنهایمر»؛ هزینه ساخت بمب اتم چقدر است؟ یکشنبه 22 مرداد 1402 17:44

نگاهی به فیلم «اوپنهایمر»؛ هزینه ساخت بمب اتم چقدر است؟

به نظر می‌رسد نولان بدون اینکه هیچ اتفاق اکشنی را به تصویر بکشد، با چند صحنه مهم ساخت بمب اتم، آزمایش و واکنش امریکایی‌ها به دنبال موفقیت پروژه و انفجار موفقیت‌آمیز آن در ژاپن دو کار را همزمان انجام داد: اول، زندگی یک دانشمند و یک پروژه بسیار مهم را بر اساس مستندات به تصویر کشید و دوم، زنگ خطری که سال‌ها پیش به صدا درآمده بود را دوباره نواخت و گرچه هیچ تصویری از ژاپن زخمی و به عزا نشسته نشان نداد. آن خوشحالی امریکایی‌ها…

درباره فیلم «باربی»؛ نه چندان فمینیستی سه شنبه 17 مرداد 1402 14:38

درباره فیلم «باربی»؛ نه چندان فمینیستی

هر چند باربی فیلمی عامه‌پسند است، پیام فمینیستی آن را نمی‌شود انکار کرد. گرتا گرویگ باربی‌لند را آرمان‌شهری معرفی می‌کند که در آن «همه‌ی مهمانی‌های شبانه دخترانه هستند»، آن‌جا زنان تمام مناصب اداری را در اختیار دارند، هرگز به مهارت‌های خود شک نمی‌کنند و «در نشان دادن احساسات و منطق خود در آن واحد مشکلی ندارند». در آنجا مردان، یا بهتر است بگوییم کِن‌ها، کاملا در حاشیه هستند.

نقدی بر فیلم «عزم رفتن» اثر پارک چان-ووک؛ ویرانی! یکشنبه 1 مرداد 1402 18:01

نقدی بر فیلم «عزم رفتن» اثر پارک چان-ووک؛ ویرانی!

«عزم رفتن» از یک نگاه تعبیر هنرمندانه‌ پارک چان- ووک از واژه‌ ویرانی در موقعیتی انسانی است. ویرانی انسان‌هایی که ارزش‌های والای انسانی را درک نموده ولی در عین ‌حال از فقدان تحقق کامل این ارزش‌ها آگاهند، چراکه ذات آنها در منطق جهان این‌گونه است. هیچ‌گاه دریا به کوه نخواهد رسید و کوه دریا را به آغوش نخواهد کشید.

درباره فیلم «نمک زمین» و سینمای کارگری ساخته هربرت جی. بیبرمن؛ نمی‌خواهم کسی پایین‌تر از من باشد! یکشنبه 1 مرداد 1402 16:21

درباره فیلم «نمک زمین» و سینمای کارگری ساخته هربرت جی. بیبرمن؛ نمی‌خواهم کسی پایین‌تر از من باشد!

برای مقایسه‌ موضع آن زمان هالیود نسبت به اتحادیه‌های کارگری نوآم چامسکی مقایسه‌ی جالبی انجام داده است. او فیلم نمک زمین را با فیلم در بارانداز(۱۹۵۴)مقایسه می‌کند که در همان سال ساخته شده است. نکته‌ جالب تر آن که الیا کازان کارگردان از کسانی بود که علیه اعضای لیست سیاه هالیوود شهادت داد و کسانی که به نظرش نگاه غیرآمریکایی داشتند را لو داد.

نگاهی به فیلم «کما» ساخته‌ جدید برتران بونلو؛ مواجهه‌ دوباره به‌مثابه انفجار درونی یکشنبه 1 مرداد 1402 00:06

نگاهی به فیلم «کما» ساخته‌ جدید برتران بونلو؛ مواجهه‌ دوباره به‌مثابه انفجار درونی

یلم ما را با ترومای همه‌گیری کرونا روبه‌رو می‌سازد. همه مخاطبان فیلم تجربه تروماتیک همه‌گیری را ازسر گذرانده‌اند. فیلم می‌خواهد کرونا را بار دیگر برای تماشاگران زنده کند. به ‌عبارتی فیلم از ما می‌خواهد با تماشای دوباره زیستن در دوران همه‌گیری و قرارگیری مجدد در معرض صحنه‌های آزاردهنده آن دوران همانند تنهایی، افسردگی یا از دست دادن خانواده و دوستان که به اضطراب‌ اکنون‌مان نیز مرتبطند، در محیط امن و مساعد سالن سینما، قدرت مخرب این تصاویر ناراحت‌کننده را خنثا کرده و این تصاویر نیروی مخرب و اضطراب‌آور خود را از دست ‌دهند.

نقد فیلم «روح‌شده» به کارگردانی دکستر فلچر؛  بالیوود در هالیوود یکشنبه 28 خرداد 1402 23:38

نقد فیلم «روح‌شده» به کارگردانی دکستر فلچر؛ بالیوود در هالیوود

آخرین فیلم «دکستر فلچر» یعنی «روح‌شده» همین خاصیت شتر گاو پلنگ گونه را دارد. فیلمی بلک باستری که تلاش دارد که عطر و بوی همه ژانرها را به خود داشته باشد و در عین حال کام مخاطب را گس نماید. فیلمساز این فیلم پر از خرج و هزینه که تمام هم و غم خود را در زرق و برق صحنه‌های اکشن و جلوه‌های ویژه‌اش خلاصه کرده، بدون اینکه بداند، فیلمنامه‌ای پر از اشکال را کارگردانی کرده که نه شخصیت‌ها به درستی شناسانده می‌شوند و نه روابط و مناسبات بین آنها درست تعریف می‌شود و نه ساختار خطی فیلم روال طبیعی خود را به صورت عادی طی می‌کند.