جمعه , ۲۰ تیر, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 66
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

نگاهی به فیلم «سرخپوست»/ آنچه سینما به آن احتیاج دارد شنبه 25 خرداد 1398 00:00

نگاهی به فیلم «سرخپوست»/ آنچه سینما به آن احتیاج دارد

بعد از یک هفته از اکران فیلم سینمایی سرخپوست بر پرده سینما، این موضوع به اثبات رسیده‌است که هنوز سینمای متنوع و موضوعی در کشور مخاطب دارد و سلیقه مخاطب به سمت سخافت محض پیش نمی‌رود.

سایه کمینه گرایی در آثار سفارشی بر «شبی که ماه کامل شد» جمعه 24 خرداد 1398 21:08

سایه کمینه گرایی در آثار سفارشی بر «شبی که ماه کامل شد»

فیلم با وجود قوام کلی داستان و کلیت خوب و قابل قبولش، مانند سایر فیلم‌های سفارشی و شبه سفارشی، دارای مشکلات اساسی در نوع نگاه به رویداد‌های خاص است. هر فیلمسازی مختار است که بر اساس سلیقه و صلاح دید خود، قسمتی دلخواه از یک داستان مشخص را برای روایت سینمایی اش برگزیند. اما گزینش چنین فیلمسازانی (مانند کاری که مهدویان در ماجرای نیمروز کرد) بر اوج طوفان است نه آرامش‌های دروغین پیش از طوفان.

نگاهی به فیلم «سرخپوست»/ یک ماکت زیبا جمعه 24 خرداد 1398 00:00

نگاهی به فیلم «سرخپوست»/ یک ماکت زیبا

شخصیت‌های «سرخ‌پوست» هم‌دلی ما را برنمی‌انگیزند؟ از خودمان می‌پرسیم این آدم‌ها چه ربطی به من دارند؟ چرا چنین چیزی می‌پرسیم؟ چون قرار است در فیلم‌ها رنج‌های انسان‌هایی را ببینیم که نه زمانه و نه طبقه و نه شغلشان، هیچ‌کدام شاید ربطی به ما نداشته باشد، اما پرسش‌ها و بیچارگی‌های ما را دارند.

حافظه مجسّم سینمای ایران جمعه 24 خرداد 1398 00:00

حافظه مجسّم سینمای ایران

۱۳ ساله بود که عشق عکاسی او را راهی لاله‌زار کرد و در همان سنین به‌عنوان کارگر ساده در یک عکاسی مشغول به کار شد. ژوله که تقریباً همه او را به‌نام «اصغر بیچاره» به‌یاد می‌آورند ۲۲ خرداد ۱۳۰۶ در تهران به دنیا آمد و سه سال پیش دقیقاً در همین روز و در سن 89 سالگی در آپارتمانش در کالیفرنیا از دنیا رفت.

آدرس اشتباه نرویم؛ نه «رامبد» مقصر است، نه «نگار»! پنجشنبه 23 خرداد 1398 00:00

آدرس اشتباه نرویم؛ نه «رامبد» مقصر است، نه «نگار»!

کسانی باید مذمت شوند که با سوء مدیریت خود باعث شده اند هر روز تعداد قابل توجهی از ایرانیان جلای وطن کنند و به شرق و غرب عالم بروند تا بدانجا که طبق اعلام مقامات رسمی، ایرانیان در 120 کشور جهان پراکنده شده اند؛ آن هم نه اندکی از جمعیت که 5 تا 6 میلیون نفر و حدود 7 درصد از کل جمعیت ایران! غم انگیز نیست؟!

چرا ما «خانه دیگری» می‌سازیم؟ / مقایسه سینمای اجتماعی ایران و غرب از منظر امید به زندگی پنجشنبه 23 خرداد 1398 00:00

چرا ما «خانه دیگری» می‌سازیم؟ / مقایسه سینمای اجتماعی ایران و غرب از منظر امید به زندگی

بسیاری از فیلمسازان ما معتقدند که فیلمساز باید آینه جامعه باشد و چیزی که در جامعه در حال سیلان و حرکت است را ببیند و آن را حل و فصل کند. حال سوال اینجاست که آیا سینمای امروز ما در حال حل و فصل مشکلات روز جامعه است یا بیشتر به آن اضافه می‌کند؟

نگاهی به فیلم «شبی که ماه کامل شد»/ روایتی از یک استحاله چهارشنبه 22 خرداد 1398 00:00

نگاهی به فیلم «شبی که ماه کامل شد»/ روایتی از یک استحاله

«شبی‌ که ماه کامل شد» یک حرکت است هم برای فیلمساز و هم برای فیلم که از مبدأ رمانتیسم به مقصد تراژدی پیش می‌رود، این حرکت روایتگر یک استحاله بر بستر درامی عاشقانه می‌شود.

درجه‌بندی فيلم‌های سينمایی با كدام متخصص؟ چهارشنبه 22 خرداد 1398 00:00

درجه‌بندی فيلم‌های سينمایی با كدام متخصص؟

حسين انتظامي رييس سازمان سينمايي چندي پيش در توييتي اعلام كرد كه شورايي متشكل از متخصصان براي درجه‌بندي سني فيلم‌ها از تابستان فعاليت‌شان را آغاز مي‌كنند.وي اضافه كرده: قرار است يك شورا با تخصص‌هاي مكمل، درجه‌بندي سني فيلم‌ها را از تابستان آغاز كنند. حضور نهادهاي تخصصي غيردولتي در شوراي رده‌بندي سني فيلم قطعا موثر خواهد بود.

تاملی بر فيلم جديد نيما جاويدی/ چرا «سرخ‌پوست» فيلم مهمی است؟ سه شنبه 21 خرداد 1398 00:00

تاملی بر فيلم جديد نيما جاويدی/ چرا «سرخ‌پوست» فيلم مهمی است؟

جاويدي با سرخ‌پوست نشان داد كه مي‌تواند لحن و امضاي خودش را در سينماي ايران داشته باشد، آن هم لحني كه از قضا جاي خالي‌اش بسيار احساس مي‌شد. اثر بعدي جاويدي تعيين‌كننده است كه منتظر مولف شدن او در سينماي ايران باشيم يا خير؟

درباره فيلم «سرخ‌پوست»/ قربانی سندرم تفاوت سه شنبه 21 خرداد 1398 15:00

درباره فيلم «سرخ‌پوست»/ قربانی سندرم تفاوت

نيما جاويدي در دومين ساخته‌اش، خود را در چنبره‌اي از عناصر روايي، نمادين و تمثيلي گرفتار مي‌كند و در نهايت هم موفق نمي‌شود خود را برهاند. با اين‌ حال «سرخ‌پوست» به واسطه كوشش براي متفاوت بودن و تلاش جاه‌طلبانه‌اش براي يك بيان تمثيلي قابل ستايش است، هر چند كه لايه‌هاي تمثيل (در فقدان طراحي خط روايي) در نهايت دامان خودش را مي‌گيرد تا «سرخ‌پوست» با وجود همه جاه‌طلبي‌اش براي بيان مجموعه‌اي از مفاهيم و كوششي خستگي‌ناپذير براي سينمايي بودن (كه در ايران معمولا با لفظ متفاوت توصيف مي‌شود) – در كمال تاسف - چيزي جز يك شكست نباشد.

مروری بر فيلم «ترور سرچشمه» ساخته‌ محمدحسين مهدويان/ احضار تاريخ در يك اتاق دربسته سه شنبه 21 خرداد 1398 00:00

مروری بر فيلم «ترور سرچشمه» ساخته‌ محمدحسين مهدويان/ احضار تاريخ در يك اتاق دربسته

«ترور سرچشمه» بيش از آنكه تعبيري از يك رخداد باشد، كوششي است در جهت بازسازي يك دوره به مثابه امري نوستالژيك. از اين طريق است كه او موفق مي‌شود، ديدگاه سياسي‌اش نسبت به دوره تاريخي مورد نظر را بازسازي و به بيننده منتقل كند. همين رويكرد است كه كم‌و‌بيش موجب دوقطبي شدن قضاوت در مورد سينما و نوع نگرش او مي‌شود.

نگاهی به «هشت نفرت‌انگيز» ساخته كوئنتين تارانتينو /برهوت سرد نفرينی؛ از ترفندهای روايی تا خشونت بصری دوشنبه 20 خرداد 1398 00:00

نگاهی به «هشت نفرت‌انگيز» ساخته كوئنتين تارانتينو /برهوت سرد نفرينی؛ از ترفندهای روايی تا خشونت بصری

تارانتينو بر پايه‌ شگردي پست‌مدرنيستي، صداي يك راوي داناي كل را احضار مي‌كند تا با يك فلاش‌بك به صحنه‌ پيشين، جنبه‌اي از نظر پنهان مانده را تصوير كند كه عملا بدل منطق بنيادينِ اثر نمي‌شود؛ يا وقتي در پايان، با حركت تيلت به پايين حضورِ شخصيت پنهان زير مغازه را رو مي‌كند كه تماما نسبت به حضورش بي‌اطلاع بوديم. اين در حقيقت، ترفندي شوك‌آور، ضد-تعليقي و يك تروكاژ و رودست‌زدن به مخاطب است كه راه فرار را براي ادامه‌ داستان باز مي‌كند.

درباره «سگ‌های انباری» و كوئنتين تارانتينو/ دنيای ديوانه ديوانه ديوانه ديوانه دوشنبه 20 خرداد 1398 00:00

درباره «سگ‌های انباری» و كوئنتين تارانتينو/ دنيای ديوانه ديوانه ديوانه ديوانه

تارانتينو مثل هر هنرمند اصيل ديگري، چشم مخاطب را به وجهي جديد از جهان باز ميكند يا به همان امور مالوف و آشناي پيشين، منظري نو ميگشايد. او به ما نشان مي‌دهد كه دنياي خلافكارها، به اندازه ساير جاهاي آن، جنون‌آميز، پر از چرند و پرند و حرف اضافي، مملو از تصميمات غلط و اقدامات برنامهريزي نشده و تصادفي و سرشار از روزمرّگي و ملال است، يك دنياي ديوانه ديوانه ديوانه ديوانه.

کار کثیف آخرین بازمانده جشنواره فجر سی‌ و پنجم/روایتی گسسته از مشکلی بزرگ دوشنبه 20 خرداد 1398 00:00
نقدی بر فیلم کار کثیف؛

کار کثیف آخرین بازمانده جشنواره فجر سی‌ و پنجم/روایتی گسسته از مشکلی بزرگ

براساس اعلام شورای صنفی نمایش فیلم کار کثیف در نوبت دوم اکران عید فطر راهی سینماها خواهد شد. فیلم سینمایی کار کثیف به کارگردانی خسرو معصومی در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر اکران شد و نظرات متفاوتی را با خود به همراه داشت.

نگاهی به فيلم «گناهكار» ساخته گوستاو مولر/ تنش‌های درونی يك گناهكار دوشنبه 20 خرداد 1398 00:00

نگاهی به فيلم «گناهكار» ساخته گوستاو مولر/ تنش‌های درونی يك گناهكار

در اين فيلم، تماشاگر نظاره‌گر يك سيستم بسيار مجهز در پاسخگويي به تماس‌هاي اضطراري است كه در عين ترسيم موج انواع بزهكاري‌ها تماشاگران هم از درك پيچيدگي حقيقت بزهكاري‌ها و راز دروني انگيزه برخي بزهكاري‌ها بهت‌زده مي‌شوند. اما كارگردان در ترسيم شخصيت اصلي يعني اسگر براي نشان عمق درگيري او با وضعيت مبهم بزهكاري و تثبيت اهميت كاركرد اسگر در ساختار پيرنگ اصلي و خرده پيرنگ، حتي از نمايش اشخاص و فضاي بيرون پرهيز كرده است.

نگاهی به فيلم «چهارانگشت» ساخته حامد محمدی/ مساله سر شير خوردن است دوشنبه 20 خرداد 1398 00:00

نگاهی به فيلم «چهارانگشت» ساخته حامد محمدی/ مساله سر شير خوردن است

ما 20 هزار تومان پول مي‌دهيم و مي‌رويم توي سينما تا اثري با نام «چهار انگشت» را ببينيم. اصلا انتظاري نداريم كه فيلم خوبي ببينيم. اصلا انتظاري نداريم كه جواد عزتي و امير جعفري در فيلمي به كارگرداني حامد محمدي چيز جالب توجهي در حوزه سينما ارايه دهند. اصلا چطور مكن است از چنين آدم‌هايي با رزومه‌هاي مشخص كه هر سال به بازتوليد همان هميشگي مي‌پردازند انتظار سينما داشت؟ پس با علم به اينكه ما قرار نيست يك اثر سينمايي ببينيم.

بازگشت به سینمای قبل از گنج قارون شنبه 18 خرداد 1398 00:00

بازگشت به سینمای قبل از گنج قارون

«سرخ‌پوست» یک فیلم معمایی است، در ژانر زندان هم می‌توان آن را تعریف کرد، مایه‌هایی عاشقانه دارد و ماجرای آن در دهه 40 شمسی می‌گذرد؛ بی‌اینکه به شیوه‌ای سفارشی یا غیرسفارشی و سیاسی باشد. قبل از بررسی کیفیت هرکدام از این فاکتورها در فیلمی مثل «سرخ‌پوست»، می‌شود این نتیجه ساده را گرفت که اگر در سینمای ایران با هر کیفیتی، فیلمی صرفا این فاکتورها را داشته باشد، قابل‌توجه خواهد بود. نه‌تنها این فضاها، بلکه تمام فضاهای سینمایی، به جز دو سه مورد معدود، در سینمای ما مهجور و ترک‌شده هستند و اگر کسی سراغ‌شان برود، احتمال موفقیتش را با ضریبی فوق‌العاده بالا برده است.

ارجاعات کنایی تبریزی در فیلم «ما همه با هم هستیم»/ فرامتنی به نام سرمایه‌گذار شنبه 18 خرداد 1398 00:00

ارجاعات کنایی تبریزی در فیلم «ما همه با هم هستیم»/ فرامتنی به نام سرمایه‌گذار

آخرین ساخته کمال تبریزی با عنوان «ما همه با هم هستیم» روی پرده سینما رفت تا نمایشی باشد از یک فیلم وامانده بین دو مقوله کمدی اصلاحگر و اثری تجاری با رهنمودهای سرامیه‌گذار.

درباره‌ی فیلم styx / «بهشت گمشده» سه شنبه 3 اردیبهشت 1398 00:00
جشنواره جهانی فیلم فجر

درباره‌ی فیلم styx / «بهشت گمشده»

الهه دریا فیلمی خوش ساخت ست که تمام حرف ها و پیام‌هایش را با مدیوم تصویر و دوربین می زند. نه زیاده گویی دارد و نه بی جهت تصویر می سازد تا فیلم را پر کند. نه به تکلف و شعار می افتد و نه اهمیت سوژه را کم جلوه می‌دهد .ا گرچه در بخش اول فیلم تا پیش از برخورد به کشتی پناهجویان، روند کند، بی دیالوگ و سرد دارد اما به نظر می رسد کاملا در راستای فهم کاراکتر اصلی وموقعیت بعدی، ضروری‌ست .کارگردانیِ خوب فیشر جفت وجورست وهر نشانه ای را با قصد به فیلم خود می آورد.

نگاهی به فيلم «متری شیش‌و‌نيم» ساخته سعيد روستايی/ اجرای خوب از روايت بد دوشنبه 2 اردیبهشت 1398 00:00

نگاهی به فيلم «متری شیش‌و‌نيم» ساخته سعيد روستايی/ اجرای خوب از روايت بد

«متری شیش‌و‌نيم» اثر متوسطی است که ضعف‌های کيفی‌اش پشت اجرای خوش‌ساخت آن پنهان شده است.