سه شنبه , ۱۲ فروردین, ۱۴۰۴
نقد و یادداشت | صفحه 2
مارمولک در گذر زمان

مارمولک در گذر زمان

نمایش مارمولک از شبکه چهار که اساسا دخلی به تغییر نگرش کلی مدیران رسانه ملی ندارد و در واقعیت امر آنچه می‌توان به دلایل و انگیزه پخش فیلم اشاره کرد، بیشتر معطوف به نگرانی از بایکوت رسانه ملی از طرف مردم و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تغییر نگرش مدیران فعلی نسبت به پیام فیلم و به تعبیری تلاش برای بازسازی اعتبار و اعتماد عمومی از روحانیت است که در ذهنیت مردم به درست یا غلط مسبب معضلات و مشکلات و بحران‌های ریز و درشت اجتماعی و سیاسی می‌دانند.

سهم سینمای ایران از اکران بین‌الملل؛ فقط فیلم‌های زیرزمینی دوشنبه 29 بهمن 1403 17:13

سهم سینمای ایران از اکران بین‌الملل؛ فقط فیلم‌های زیرزمینی

مدتی است که از سینمای رسمی ایران فیلمی به پرده های سینماهای غرب نیامده اما در عوض، فیلم های کاملا مستقل و بدون مجوز که به‌شکل زیر زمینی و با امکانات مالی محدود ساخته شده، و یا کلا سینماگران ایرانی آنرا در خارج از کشور ساخته اند مورد توجه نه تنها جشنواره ها، بلکه پخش کنندگان نیز قرار گرفته است.

راهکارهایی برای بقای سینمای مستقل؛ نفس‌هایی که به شماره افتاده یکشنبه 28 بهمن 1403 03:05

راهکارهایی برای بقای سینمای مستقل؛ نفس‌هایی که به شماره افتاده

سینمای مستقل در ایران آخرین نفس‌هایش را می‌کشد. در شرایطی که تولیدات سینمایی کشور عمدتا به فیلم‌های کمدی تجاری یا فیلم‌های ارگانی محدود شده است، جایگاه سینمای مستقل بیش از هر زمان دیگری متزلزل به نظر می‌رسد. عدم حمایت نهادهای صنفی، سازمان‌های فرهنگی و سیاست‌گذاران سینمایی از این جریان، باعث شده است که بسیاری از فیلمسازان مستقل، امکان تولید، اکران عمومی و حتی حضور در جشنواره‌های داخلی را از دست بدهند.

نگاهی به فیلم «پروین» به کارگردانی محمدرضا ورزی؛ مغشوش با دیالوگ‌های شعاری یکشنبه 28 بهمن 1403 02:29

نگاهی به فیلم «پروین» به کارگردانی محمدرضا ورزی؛ مغشوش با دیالوگ‌های شعاری

یکی از اساسی‌ترین سوالاتی که پیش می‌آید، این است که ما پروین را فقط در دو، سه پلان کوتاه در حال شعر گفتن البته غیر از شعر محتسب و مست در محفل ادبی شاعران دیده‌ایم. چرا اثر زیست شاعرانه ندارد؟‌ چرا در فضای شاعری، فیلمساز کم‌گویی را پیشه کرده است؟ پاسخ در اینجاست که ورزی می‌خواهد نشان بدهد سیاستمدار و فرد نظامی متوسل به دولت با زنش خوب تا نمی‌کند.

درباره «علت مرگ: نامعلوم» به کارگردانی علی زرنگار سفری به لایه‌های پنهان انسان و جامعه یکشنبه 28 بهمن 1403 02:24

درباره «علت مرگ: نامعلوم» به کارگردانی علی زرنگار سفری به لایه‌های پنهان انسان و جامعه

این فیلم، تجربه‌ای است که نه‌تنها باید تماشا کرد، بلکه باید درباره آن اندیشید. به‌رغم کندی‌هایی در روایت، اثر با عمق انسانی و اجتماعی خود، در ذهن مخاطب باقی می‌ماند و او را به بازاندیشی درباره ارزش‌های زندگی و جامعه وادار می‌کند.

نگاهی به چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ جای خالی نگاه عمیق یکشنبه 28 بهمن 1403 02:18

نگاهی به چهل و سومین جشنواره فیلم فجر؛ جای خالی نگاه عمیق

سوال اینجاست که چرا باید فیلم‌هایی در این جشنواره به نمایش درآیند که حتی از ابتدایی‌ترین اصول سینما دور هستند؟ جای چنین فیلم‌هایی در یک رویداد فرهنگی مهم کشور نیست. این در حالی است که جشنواره فجر باید محلی برای نمایش آثار برجسته و جریان‌ساز باشد، نه جایی برای نمایش کارهایی که هیچ‌گونه نوآوری در خود ندارند.

«بچه مردم»؛ نگاهی جدید به موضوعات تلخ شنبه 27 بهمن 1403 14:33
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

«بچه مردم»؛ نگاهی جدید به موضوعات تلخ

«بچه مردم» فیلم کامل و بدون تقصی نیست. شاید بتوان گفت در مقیاس کلی به قاب تلویزیون نزدیک تر است تا سینما. اما به‌دلیل نگاه جدید به موضوعات تلخ و نوآوری در پرداخت خلاقاته و فاتتزی، فیلم خوبی است.

«ناتوردشت»؛ یک فینال درخشان و دیگر هیچ سه شنبه 23 بهمن 1403 19:36
نقد فیلم های جشنواره فجر

«ناتوردشت»؛ یک فینال درخشان و دیگر هیچ

«ناتور دشت» یک درام ملتهب و درگیرکننده است که تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد فصل فینال می‌گذارد و به جز این پایان‌بندی شکوهمند، اتفاق چندان خاصی را رقم نمی‌زند.

«خاتی»؛ روایتی یک خطی که حسابی پیچیده شده است سه شنبه 23 بهمن 1403 19:33
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

«خاتی»؛ روایتی یک خطی که حسابی پیچیده شده است

«خاتی» علیرغم بهره گیری از لوکیشن‌های بکر و متعدد و زیبا ریتم کندی دارد و بخش زیادی از این کندی ریتم به روایت باز میگردد.

«بازی را بکش»؛ کشته شدن داستان با روند ضدسینوسی سه شنبه 23 بهمن 1403 19:30
نقد فیلم‌های خارجی

«بازی را بکش»؛ کشته شدن داستان با روند ضدسینوسی

«بازی را بکش» از ناحیه کم‌مایه بودن داستان و نگاه تک‌کاراکتری خود ضربه می‌خورد؛ نه داستان چسب بسط محتوایی دارد و نه کاراکتر کلیدی روایت می‌تواند با کنش‌مندی خود، روندی سینوسی به داستان دهد.

خطر کن و متفاوت باش؛ گونه کمدی فانتزی و چالشِ «تاکسیدرمی» سه شنبه 23 بهمن 1403 19:24
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

خطر کن و متفاوت باش؛ گونه کمدی فانتزی و چالشِ «تاکسیدرمی»

موفقیتِ نسبی «باغ کیانوش» در جشنواره و فروشی که این فیلم کمدی فانتزی را به سومین فیلم غیرکمدی سال تبدیل کرد، سبب شد محمدجواد موحد دوباره به همراه کارگردانی فیلم اولی به سراغ «تاکسیدرمی» برود، فرمولی امتحان پس داده اما پرخطر.

تاکسیدرمی؛ وقتی پوست فیلم کنده می‌شود سه شنبه 23 بهمن 1403 19:19
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

تاکسیدرمی؛ وقتی پوست فیلم کنده می‌شود

«تاکسیدرمی» به‌عنوان تنها نماینده سینمای کمدی فانتزی در جشنواره این دوره، علیرغم آن‌که خوب شروع می‌شود اما به دلیل فقر داستانی و بلاتکلیف بودن در ماهیت خود، نمی‌تواند داستان سرراستی را برای مخاطبش تعریف کند و به همین دلیل با گنگی مشهودی مواجه می‌شود که چندان برازنده اثر نیست.

«رها»؛‌ یک فیلم جسورانه درباره شخصیت‌های رهاشده سه شنبه 23 بهمن 1403 19:16
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

«رها»؛‌ یک فیلم جسورانه درباره شخصیت‌های رهاشده

«رها» نخستین فیلم حسام فرهمند؛ یک اتفاق تازه و جدی در سینمای اجتماعی امروز ما است،‌ فیلمساز نسبت به سوژه‌اش بلاتکلیف نیست و شناخت به اندازه نسبت به موقعیت دارد. دوربین نگاهش را به دل و درون جامعه متاثر از شرایط اقتصادی برده است.

شوهر ستاره؛ شکست پروژه «لحن زنانه» سه شنبه 23 بهمن 1403 19:13
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

شوهر ستاره؛ شکست پروژه «لحن زنانه»

«شوهر ستاره» فیلمی با شخصیت‌های درون‌گراست که فیلمنامه نمی‌تواند جهان خاص آنها را به شیوه‌ای دراماتیک به تصویر بکشد. متاسفانه آن زیرکی و فنون فیلمنامه‌نویسی که برای ساخت آثاری از این دست رعایت می‌شود، در این کار به چشم نیامد تا فیلمی که می‌بایست لحنی زنانه داشته باشد، در نشان‌گذاری کردن این تصویر، ناکام بماند.

«زیبا صدایم کن»؛ مغازه رویافروشی و شهری که نمی‌شناسیم سه شنبه 23 بهمن 1403 19:11
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

«زیبا صدایم کن»؛ مغازه رویافروشی و شهری که نمی‌شناسیم

«زیبا صدایم کن» دغدغه بی‌مکانی و یافتن سرپناه دارد، به وضعیت بد اقتصادی طعنه می‌زند و روی خط قرمز نقد گشت ارشاد نیز راه می‌رود؛ پس مخاطب را با اثری مواجه می‌کند که حرفی برای گفتن دارد اما از آن سو تصویرِ شهر به‌مثابه آرمان شهری برای عملی ساختن خیال‌های مخاطب، نوعی رویافروشی به اوست که با منطقِ قصه چفت نمی‌شود.

درباره فیلم «شمال از جنوب غربی»؛‌ تلاشی سخت در سینمای جنگ سه شنبه 23 بهمن 1403 19:05
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

درباره فیلم «شمال از جنوب غربی»؛‌ تلاشی سخت در سینمای جنگ

«شمال از جنوب غربی» فیلمی با دکوپاژ و برنامه است و زرگرنژاد نشان داده است که برای پلان به پلان فیلمش برنامه داشته است و دوربین، ایستا و یا سرگردان نیست و با یک فیلمنامه دکوپاژ شده به پیش رفته است.

درباره فیلم «صددام»؛ وقتی جهان کمدی را نمی‌شناسی سه شنبه 23 بهمن 1403 18:58
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

درباره فیلم «صددام»؛ وقتی جهان کمدی را نمی‌شناسی

«صددام» علیرغم اینکه از سوژه جذابی برخوردار است اما نمی‌تواند فضاسازی متناسبی حول این سوژه رقم بزند تا مشخص شود پدرام پورامیری پس از ساخت چند درام اجتماعی موفق، جهان کمدی را آن‌طور که باید و شاید، نمی‌شناسد.

درباره فیلم «ناتورِ دشت»؛ نه سیاه نه سفید، خاکستری مطلق سه شنبه 23 بهمن 1403 18:50
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

درباره فیلم «ناتورِ دشت»؛ نه سیاه نه سفید، خاکستری مطلق

فیلم «ناتورِ دشت» در جشنواره چهل و سوم و در میان خیلی فیلم‌هایی که یا داستان ندارند یا از فرط ابتذال قابل دیدن نیستند، اثری است قابل تامل که تماشاگر را تا انتها با خود همراه می‌کند؛ گرچه بسیاری داستان واقعی گم شدن یسنا در گلستان را خوانده‌ و ماجرایش را دنبال کرده‌ بودند.

درباره فیلم «مرد آرام»؛ جمع و جور، بی‌ادعا و انسانی سه شنبه 23 بهمن 1403 18:42

درباره فیلم «مرد آرام»؛ جمع و جور، بی‌ادعا و انسانی

«مرد آرام» همانند مردم شریف افغانستان، نجیب، غریب، بی‌شیله پیله، بی‌ادعا، ساده و انسانی بود. اگر از شعارها و پیام‌های اخلاقی فیلم با اغماض عبور کنیم، در دل روایت و شخصیت‌پردازی اثر، این دغدغه‌ انسانی به وضوح قابل مشاهده است.

درباره «گوزن‌های اتوبان»؛ آزمون و خطای بلاگرها سه شنبه 23 بهمن 1403 18:40
نقد فیلم‌های جشنواره فجر

درباره «گوزن‌های اتوبان»؛ آزمون و خطای بلاگرها

«گوزن های اتوبان» یکی از محدود فیلم‌های اجتماعی خوب این دوره از جشنواره فیلم فجر است که احتمالا اکران عمومی موفقی را نیز تجربه خواهد کرد.

زیبا صدایم کن؛ مهم‌ترین فیلم ۲ دهه اخیر رسول صدرعاملی یکشنبه 21 بهمن 1403 20:16
نقد فیلم‌های خارجی

زیبا صدایم کن؛ مهم‌ترین فیلم ۲ دهه اخیر رسول صدرعاملی

«زیبا صدایم کن» مهمترین ساخته رسول صدرعاملی طی ۲ دهه اخیر است که در آن، شیوه نوینی برای داستان‌گویی مطرح می‌شود، مخاطب به یک این‌همانی ظریف با قهرمانان داستان می‌رسد و حال خوب فیلم از پرده سینما به مخاطب سرایت می‌کند.